Kuntosali on paikka, jossa muokataan kroppaa. Kuntosalitreenien määrä riippuu jokaisen omista tavoitteista. Osa haluaa ylläpitää peruskuntoa, osa laihtua ja osa treenata itsensä huippukuntoon. Tällöin jokaiselle on omat kuntosaliohjelmansa ja treenikertansa, omien tavoitteiden mukaan.
Treenimäärä riippuu treenaajan tasosta. Kokeneemmilla salikävijöillä ohjelmat on jaoteltu osiin, eli eri päivinä treenataan eri lihasryhmät. Salikäyntejä kertyy 3-4, jopa 5 kertaa viikossa. Vasta-alkaja ei välttämättä tarvitse jaoteltua saliohjelmaa, kuntoon pääsee jos käy salilla esimerkiksi 2-3 kertaa viikossa ja treenaa koko vartalon kerralla. Silloin tulee keskittyä isoihin lihasryhmiin ja yhdistelmäliikkeisiin.
Tunnin pituinen treeni on ideaali, riippuen toki saliohjelmasta. Jos viihdyt salilla reilusti yli tunnin, välillä jopa kaksi, kiinnitä huomiota taukojesi pituuteen ja siihen kuluuko aikasi johonkin muuhun kuin treenaamiseen, esimerkiksi kaverin kanssa keskusteluun. Voit istua salilla tekemättä mitään vaikka koko päivän, mutta jos aherrat kroppasi eteen täydellä teholla, olet varmasti valmis tunnissa. Mikäli treenaat kovaa ja silti viihdyt salilla lähemmäs kaksi tuntia, voi se koitua kroppasi tuhoksi, lihakset alkavat väsyä jo tunnin tehokkaan treenin jälkeen ja lopputreeni voi mennä hukkaan.
Saliohjelma on hyvä vaihtaa 6-8 viikon jälkeen, sillä kroppa ehtii tottua samoihin liikkeisiin ja painoihin hyvinkin nopeasti ja kehitys saattaa pysähtyä. Älä epäröi vaihtaa isompiin painoihin, jos jaksat tehdä toistot ilman irvistystä kasvoillasi. Juuri ne viimeiset toistot merkitsevät – niiden kuuluukin tuntua!
Laatu on tärkeämpi kuin määrä. Tee jokainen salitreeni kunnolla, voit käydä salilla aamusta iltaan, jos hinkkaat pienillä painoilla. Valitse siis painot, joilla jaksat juuri ja juuri ne viimeiset toistot. Ja muutama kerta viikossa riittää.
Kuntosalitreeniin olisi hyvä yhdistää myös aerobista liikuntaa, jotta lihakset saavat erilaista ärsykettä, varsinkin jos tavoitteenasi on polttaa myös rasvaa eikä vain kasvattaa lihaksia. Aerobinen treeni ja lihaskuntotreeni tulisi tehdä vuoropäivin, jotta lihakset ehtivät palautua kuntosalitreenistä. Älä treenaa samoja lihasryhmiä peräkkäisinä päivinä. Mikäli lihakset ovat koko ajan kipeät, saatat treenata niitä liikaa, eivätkä ne ehdi palautua kunnolla, pidä siis huoletta 1-2 lepopäivää viikossa.
Lepo on tärkeää! Vaikka kuinka olisit salil eka salil vika, et saa tehtyä itsestäsi lihaskimppua päivässä, saati kuukaudessa kyseisellä metodilla. Lihas kehittyy levossa, joten yksi kerta päivässä riittää hyvin salilla käyntiin. Välillä voi tehdä muutakin kuin treenata 😉
Tarvitsetko uutta potkua saliharjoitteluun? Haluatko oppia ymmärtämään harjoittelun jaksotusta paremmin? Haluatko saavuttaa hyviä tuloksia ja oppia liikkeiden turvalliset suoritustekniikat?
Jos vastasit kyllä, TIKIKSEN 6 KUUKAUDEN TREENIOHJELMA on sinua varten!