Terveellisen elämäntavan tavoittelu kuuluu monen tehtävälistalle. Halutaan olla urheilullisia, elinvoimaisia, hehkuvia, energisiä ja #tikis. Vuoden alusta aloitetaan tiukka uusi kuntokuuri, käydään salilla joka ilta ja aamulenkillä ennen työpäivää, syödään vihersmoothieta ja yhteenkään herkkuun ei varmasti kosketa. Väsyneenä ja vatsa kurnien ajatellaan, että ”kunhan vielä neljä viikkoa jaksaa, niin sitten saa syödä ja vähentää treeniä”. Tällä ikävän yleisellä tyylillä mennään valitettavasti niin sanotusti booty edellä puuhun. Jotta elämänmuutos oikeasti onnistuu, pitää ottaa erilaiset keinot käyttöön. Lue artikkelista, kuinka terveellinen eläminen muuttuu osaksi arkeasi!
Ole tietoinen muutoksesta
Muutosten toteutuminen on prosessi, jossa vaihe seuraa toistaan. Muutosvaihemallissa vaiheet etenevät esiharkinnasta harkintaan, aloitteluun ja ylläpitoon. Jossain välissä tulee lähes väistämättä eteen vaihe nimeltä repsahdus.
Esiharkintavaiheessa muutostarpeesta ollaan tietoisia, muttei valmiita tekemään vielä asioita sen eteen.
Harkintavaiheessa aletaan jo pohtia etuja ja haittoja muutoksen toteuttamisessa ja miettimään käytännön mahdollisuuksia sen toteuttamiseen.
Aloitteluvaiheessa on päätetty muutoksen tekemisestä. Tälle vaiheelle tyypillistä on myös muutoksen suunnittelu ja ensimmäiset askeleet toteuttamiseen.
Ylläpitovaiheessa muutos on toteutettu ja uuden elämäntavan ylläpitotoimenpiteitä jatketaan. Repsahdukset kuuluvat asiaan, mutta niiden jälkeen palataan taas päättäväisesti suunnitelman mukaiseen toimintaan. Uuden tavan oppiminen kestää tutkimusten mukaan keskimäärin 66 päivää. Kärsivällisyyttä siis tarvitaan.
Unohda ihmedieetit ja pikakuurit
Terveelliset elintavat eivät ole kuuri, jota noudatetaan muutama kuukausi ja palataan sitten entiseen elämäntyyliin. On kummallinen tapa ajatella, että elämä lopullisesti muuttuu, kun jaksaa hetken kurittaa itseään tiukoilla dieeteillä ja mahdottomilla treenimäärillä. Jotta elämä lopullisesti muuttuu, on terveelliset elämäntavat integroitava osaksi arkea. Harvemmalla meistä arkeen mahtuu kahtatoista hikitreeniä viikossa niin, että myös palautuminen onnistuu. Pelkästään salaatin syöminen loppuelämän ajan ei sekään ole kovin realistinen saatikka makuhermoja kutkutteleva tavoite. Uusien elämäntapojen täytyy olla mahdollisia noudattaa viikosta toiseen, vuosi vuoden jälkeen.
Uusi puolen vuoden treeniohjelma salille, jolla saat takuulla sekä voimaa että lihasta!
Uusi puolen vuoden treeniohjelma salille, jolla saat takuulla sekä voimaa että lihasta!
Löydä pysyvä motivaatio
Motivaatio täytyy löytää uuden elämäntavan positiivisista vaikutuksista. Ei ole relevanttia viettää loppuelämäänsä kieltäytyen ja kituen. Uusien elämäntapojen täytyy tuottaa niin paljon mielihyvää, että terveellisiä valintoja tehdään mielummin ja useammin kuin epäterveellisiä. Itsekuria tarvitaan aluksi jonkin verran, mutta mitä paremmin motivoituu terveellisistä elämäntavoista ja mitä enemmän niistä tulee automatio, sitä vähemmän itsekuria tarvitaan. Tärkeää on muistaa, että terveellisiin elintapoihin kuuluu mahdollisuus joustaa. Suklaapatukka tai pitsa silloin tällöin sopii hyvin terveellisiin ruokailutottumuksiin. Myöskään treenin jääminen väliin ei tuhoa terveellistä elämätapaa. Kun 80 % valinnoista on kohdallaan, 20 % sattumia sopii joukkoon.
Maltti on valttia
Usein ongelmana elintapamuutosten onnistumisessa on ”mulle-kaikki-nyt”-ajattelu – muutokset eivät tapahdu hetkessä!
Elämäntapamuutokset perustuvat harkintaan ja suunnitelmallisuuteen ja tähtäävät tiettyyn tavoitteeseen. Tavoitteen tulee olla järkevä, tarpeeksi pieni ja konkreettinen.
Jos suurin ongelma on liiallinen herkuttelu, on se hyvä aihe aloittaa – herkkupäivä toimii myös aikuisilla. Kun herkuttelusta on saatu hallitumpaa, voi siirtyä seuraavaan tavoitteeseen. Tämä voi olla vaikka kasvisten lisääminen ruokavalioon (konkreettisesti 6 kourallista kasviksia tai marjoja päivän aikana). Sama toimii liikunnan suhteen: jos sohvaperuna aloittaa tavoittelemalla kovaa hikitreeniä joka päivä, motivaatio tuskin säilyy kovin pitkään. Joskus ensimmäinen askel voi olla vaikkapa portaiden valinta hissin sijaan.
Välitavoitteet auttavat ylläpitämään motivaatiota ja aikaansaavat onnistumisen kokemuksia. Jos tavoite on jo lähtökohtaisesti utopistinen, kohtaa todennäköisemmin pettymyksiä ja luovuttaa.
Muutosten tekeminen vaatii hiukan viitseliäisyyttä. Onnistut, kun valitset kahdeksana kertana kymmenestä terveellisen vaihtoehdon vähemmän tervellisen sijaan. Uusien elämäntapojen myötä on helppo olla elinvoimainen, energinen ja #tikis!
Me Tikisläiset haluamme auttaa terveellisemmän elämän saavuttamisessa. Tukea muutokseen saat Tikiksen valmennuksista.
Kirjoittaja: Riina Lindström on terveysalan ammattilainen sekä intohimoinen salitreenaaja ja juoksufanaatikko.