Tästä aiheesta ei voi edelleen jatkuvan, vaikkakin jatkuvasti muunatutuvan, terveysboomin lomassa puhua liikaa. Internet ja kuntosalit pursuavat erilaista tarjontaa kaikenlaisista liikunta-alan ammattilaisista – mutta kuka heistä osaa oikeasti hommansa ja kenen pakeille ei ainakaan kannattaisi mennä? Kuluttaja voi mennä ylikatetun pöydän ääressä ymmälleen ja päätä pahkaa valittu personal trainer, eli PT, voi enemmänkin latistaa intoa liikkua kuin auttaa siinä.
Lähde liikkeelle omista tarpeistasi
Ennen kuin ryhdyt edes etsimään sopivaa traineria, on hyvä miettiä hetki omaa napaa. Kysy itseltäsi vaikka seuraavat kysymykset:
- Mikä on treenaamisessa minun tavoitteeni (olenko urheilija, painonpudottaja jne)?
- Kuinka motivoitunut olen (onko esim. tapana lopettaa kesken)?
- Mitkä tiedän olevan heikkouksiani?
- Millainen järjestely on minulle realistinen (online-valmennus vai face to face -valmennus)?
- Onko minulla erityisiä tarpeita, esimerkiksi jonkin toisen lajin huomioonotto, raskaus tai loukkaantuminen?
- Mitä odotan personal trainerilta ja mitä uutta haluaisin häneltä oppia? Haluanko vain treenata kovaa vai keskittyä kokonaisvaltaisesti sekä mielen että kehon hyvinvointiin?
Kun olet pohtinut näitä kysymyksiä, sinulla on jonkinlainen raami, mihin pyrkiä valmentajia selatessasi. Jos vastauksesi viittaavat siihen, että kaipaat enemmän motivointia kuin varsinaista rääkkitreeniä, se rajaa vaihtoehtoja jo jonkin verran. Jos sinulla on motivoinnin lisäksi tarpeena trainer, jolla on kokemusta golf-pelaajista, rajaa sekin osansa. Esimerkiksi super bikinifitness-valmentaja ei siis välttämättä olisi sinulle oikea vaihtoehto.
Kuka on paras ammattilainen?
Valitettavasti kyseessä ei ole millään lailla mustavalkoinen asia. Todella ammattitaitoisia ihmisiä löytyy kaikista ikäryhmistä, taustoista, keskuksista ja yksityiseltä puolelta. Toisaalta, niin löytyy niitäkin, joiden motivaatio ymmärtää asiakasta tai täyttää edes perusvaatimuksia eivät ole aivan kohdallaan. Suomessa personal trainereita ei ainakaan vielä seulota mitenkään, eikä ole mitään valtakunnallista kriteeriä, mikä heidän tulisi täyttää – kuka tahansa voi siis periaatteessa sanoa olevansa personal trainer. Extrahaastavaksi homman tekee vielä se, että vaikka joku PT on monen ylistämä ja yleisesti arvostettu, se ei välttämättä tarkoita sitä, että hän olisi oikea tyyppi sinulle. Osaavan tyypin bongaaminen voi viedä aikaa ja vaivaa, mutta se on pidemmällä tähtäimellä erittäin kannattavaa.
Henkilökemia vai taito?
PT:n kanssa toimiminen on usein hyvin henkilökohtaisten asioiden pyörittämistä, sillä liikunta ja terveellinen syöminen liittyvät ihmisen koko elämään, eikä vain siihen tuntiin, joka salilla vietetään. Toiset haluavat avautua enemmän kuin toiset. Henkilökemialla on siis valtava merkitys siihen, kuinka jatkuva suhde PT:n kanssa on, ja kuinka paljon hänelle haluaa kertoa omista asioistaan, jotka voivat vaikuttaa omien tavoitteiden saavuttamiseen. Toisaalta, liian kaverillinen PT-suhde ei välttämättä toimi myöskään.
Taito on PT:n tärkein ominaisuus – mutta taitavakin voi olla monella tavalla. Voi olla hyvä tekniikkaopettaja, motivoija, liikkuvuuden mestari tai vähän kaikkea. Usein PT:llä on jokin tietty vahvuusalue, josta kannattaa ennen valmennukseen ryhtymistä kysyä. Ammatillisesti hyvällä PT:llä on yleensä sekä koulutus (ehkä useampikin) että kokemusta alalta joko omasta takaa esimerkiksi jonkin lajin tai sitten asiakkaiden kautta. Teknisesti ja tiedollisesti taitava traineri on yleensä varma valinta, jos henkilökemia osuu edes jokseenkin yksiin.
Yhteenvetona
Personal tranerin valinnassa kannattaa nähdä vähän vaivaa, jotta takaa itselleen mahdollisimman hyvän ympäristön onnistua. Lysti henkilökohtaisen valmentajan kanssa ei ole halpaa, joten sinun kannattaa varmistaa sopimuksen ehdot ja pyytää kenties jonkinlaista tutustumista ennen kuin sitoudut. On myös reilua antaa PT:lle, itse ammattilaiselle, mahdollisuus näyttää, mitä hänellä olisi sinulle antaa, ennen kuin kieltäydyt kokonaan. Varmista, että tyyppi on sinulle oikea tapaamalla hänet ja keskustelemalla sinun omista henkilökohtaisista tarpeistasi. Jos vaikuttaa siltä, että traineri ymmärtää sinun asiasi ja osoittaa osaavansa hommansa kunnolla, anna mennä vaan ja heittäydy mukaan! Parhaimmillaan personal trainer on juuri se puuttuva palanen, jonka tarvitset ollaksesi se paras versio itsestäsi.
Kirjoittaja on Aino Papinniemi, helsinkiläinen personal trainer, journalisti ja taiteilija. Katso Ainon esittelyvideo tästä.
Lue myös:
Miten asettaa tavoite saliharjoittelussa – personal trainer kertoo vinkit!