Kivistääkö vatsaa, turpoaako masu ilmapalloksi? Onko olo väsynyt ja tukala, housutkin kiristävät? Vatsavaivat ovat varsin yleisiä mutta kiusallisia vaivoja. Pahimmillaan vatsan oireilu vaikuttaa heikentävästi elämänlaatuun ja muun muassa laskee vastustuskykyä. Terveen vatsan taas tunnistaa siitä, ettei suoliston toimintaa edes huomaa. Vatsaoireita voi kuitenkin helpottaa! Lue, kuinka pitää suolisto terveenä.
Ennen kuin pääsemme varsinaisiin vinkkeihin siitä, kuinka pitää suolisto terveenä, käydään läpi muutamia tärkeitä asioita vatsavaivoihin liittyen.
Tyypillisimpiä vatsavaivoja
Pohdi, milloin vatsavaivasi ovat alkaneet. Entä oletko laihtunut tahattomasti tai tuleeko vessareissuilla tummunutta verta? Jos edellä mainittuja seikkoja liittyy vatsavaivoihisi, on hyvä varata aika lääkärille. Kuitenkin, kaikista yleisimpiä vatsavaivoja ovat toiminnalliset vatsavaivat, kuten ärtyneen suolen oireyhtymä eli IBS. Tälle tyypillisiä oireita ovat ripulista ummetukseen vaihtelevat vatsavaivat, iltaa kohti paheneva turvotus sekä vatsan kipuilu ruokailun jälkeen. Yleensä IBS:n oireet helpottavat yön aikana ja vessassa käynnin jälkeen. Ärtyneen suolen oireyhtymää hoidetaan ruokavaliolla.
Suoliston vaikutus (yleis)terveyteen
Suoliston yhteys muuhun terveyteen on kiistaton. Suolistossa on reilun kilon verran suolistobakteereja ja yli 70 % immuunipuolustuksen soluista sijaitsee suoliston alueella. Ei siis todellakaan ole yhdentekevää, millainen bakteerikanta suolistossamme on. Jokainen vatsavaivoista kärsivä tietää, kuinka paljon suoliston kunto vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen.
Suolistossa piilee paljon enemmän terveyteen vaikuttavia tekijöitä, kuin vielä tiedämmekään. Tuoreita tutkimuksia on tehty muun muassa suoliston ja mielenterveyden yhteydestä, ja näyttää siltä, että suolen terveys on yhteydessä myös psyykkiseen terveyteen. Suolistosta kannattaa siis pitää hyvää huolta!
Vatsavaivat kielivät suoliston ongelmista. Huonosti voiva suolisto voi aiheuttaa tulehduskierteen, joka hankalimmassa tapauksessa hoidetaan antibioottikuurilla. Tällaiseen tilanteen päädyttäessä suolisto vasta kaaoksessa onkin – antibiootit kun eivät osaa valita tuhoamiaan bakteereja, vaan eliminoivat sairauksia aiheuttavien bakteerien lisäksi myös hyvät bakteerit.
Suolistomikrobien laatuun ja määrään voi onneksi vaikuttaa ruokavaliolla. Esimerkiksi hapanmaitotuotteet, fermentoidut kasvikset (esim. hapankaali) sekä luomuruoka auttavat suoliston hyvän bakteerikannan vahvistamisessa. Lisäapuja suolistolle löytyy purkista – kapselimalliset maitohappobakteerit ovat hyvä lisä ravintoon.
Suoliston terveyden kannalta ei voida myöskään unohtaa levon merkitystä. Riittävä uni ja palautuminen ovat välttämättämiä terveydelle. Myös stressiä pitäisi oppia hallitsemaan, sillä se pahentaa vatsavaivoja vaikuttamalla muun muassa suolen läpäisevyyteen.
Käytännön vinkit
-Karsi valkoinen vehnä ja sokeri minimiin
-Lisää kasviksia! Kasvisten höyryttäminen sopii paremmin herkkävatsaisen ruokavalioon kuin raa’at kasvikset
-Suosi luomua
-Vältä prosessoitua. Valmista ruokasi mieluusti itse välttäen eineksiä ja prosessoituja valmisteita. Parhaat ruuat maun ja terveyden puolesta saat tuoreista, käsittelemättömistä ruoka-aineista
-Syö riittävästi kuituja. Vatsaystävällistä liukoista kuitua saa esimerkiksi kaurasta, jos sinusta tuntuu, että muuten superterveellinen ruis saa aikaan vatsanväänteitä
-Muista hyvät rasvat! Pähkinät, siemenet, kasviöljyt ja esimerkiksi avocado ovat tärkeitä
-Vältä stressiä ja opettele hallitsemaan sitä
Kirjoittaja: Riina Lindström on terveysalan ammattilainen sekä intohimoinen salitreenaaja ja juoksufanaatikko.