Hyviä rasvoja avokadosta!

Olet varmasti kuullut herkullisesta avokadopastasta. Mutta mikä on tämä suosioon noussut Väli-Amerikasta kotoisin oleva vihreä terveyspommi?

Avokado on laakerikasveihin kuuluvan avokadopuun luumarja, joka muistuttaa enemmän oliiviöljyä kuin hedelmää rasvapitoisuutensa vuoksi, sisältäen silti terveellisiä rasvoja. Avokadon rasvat ehkäisevät tulehduksia, parantavat verenkiertoa ja pitävät verenpaineen kurissa. Avokado sisältää muista hedelmistä poiketen 20-30 prosenttia rasvaa.

Kaliumia avokadossa on melkein saman verran kuin banaanissa. Kaliumin tasapaino on erittäin tärkeä sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnalle. Avokadosta saa myös foolihappoa, B-, E- ja K-vitamiinia, ja varsinkin viimeinen pitää sydämestä hyvää huolta. Avokadossa ei ole suolaa, se sisältää hyviätyydyttymättömiää rasvoja ja paljon kuitua. Neljäsosa isosta avokadosta täyttää jo 10 prosenttia päivän kuitutarpeesta.

Vaikka 100 grammassa avokadoa on energiaa 200 kilokaloria, myös laihduttaja voi syödä sitä kohtuullisesti. Vihreästä terveyspommista laihduttaja saa pehmeitä rasvoja. Avokado auttaa elimistöä ottamaan vastaan antioksidantteja ravinnosta, jotka lisäävät kylläisyydentunnetta. Tämän vihreän hedelmän syöminen kaventaa vyötärönympärystä, sillä oikeanlaiset rasvat auttavat tutkimusten mukaan painonpudotuksessa.

Avokadon monikäyttöisyys

Avokado on monikäyttöinen hedelmä, jota voi hyvin käyttää niin makeissa jälkiruoissa kuin lämpimissä pääruoissa tai salaateissa. Avokadoa voi laittaa smoothien joukkoon, sillä voi korvata voin leivonnassa tai levittää leivän päälle tai syödä välipalana sellaisenaan.

Avokado maistuu parhaalta huoneenlämpöisenä ja se syödään aina kypsänä. Käytä avokado heti, kun olet kuorinut ja pilkkonut sen. Jos avokado ehtii hapettua, se vie siltä suuren osan avokadon sisältämistä hyvää tekevistä antioksidanteista. Kypsän avokadon tuntee, kun pinta antaa kevyesti periksi ja on hieman pehmeä.

Tutkijoiden mukaan ihmisillä, jotka nauttivat avokadoa säännöllisesti, on kapeampi vyötärö sekä pienempi painoindeksi kuin niillä jotka eivät ole ottaneet tätä terveyspommia säännölliseen käyttöön. Avokadon syöjillä on myös pienempi riski metaboliseen oireyhtymään, jolle on tyypillistä korkea kolesteroli sekä korkea verenpaine.

Vaikka yleisemmin avokadoa nautitaan sisäisesti, on siitä hyötyä myös ulkoisesti. Avokadoa käytetäänkin monissa kasvojenhoitoon tarkoitetuissa tuotteissa. Avokadon hedelmä ja kuori sisältävät hyvin paljon B-vitamiinia. Niasiini eli B3-vitamiini on hyvin tärkeä sileälle ja terveelle iholle.

Nauttimalla avokadoa päivittäin varmistat hyvien tyydyttymättömien rasvojen saannin ja monet muut terveydelle välttämättömät vaikutukset. Voit vaikka kehittää oman avokadoreseptin!

 

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: