Vipunosto – pyöreän olkapään perusliike
Kun pohdit mielessäsi vipunostoa, mitä sinulle tulee mieleen? Lihaksikas nuori mies repimässä 14 kilon painoilla epäkkäät väärällään vai kenties ”en halua liian isoja lihaksia” -asenteen omaava nainen muutaman kilon vastuksella?
Isot pakarat pienillä vastuksilla | Sanna Laitinen
Pakaratreeni kuuluu luonnollisesti jokaisen treenimimmin ohjelmaan, ja isot pakarat ovatkin monen treenaavan naisen tavoitelistalla. Sanna Laitinen näyttää lyhyen treenin, jossa käytetään vain pieniä vastuksia, mutta on sitäkin tehokkaampi!
Miten kovaa aloittelijan kannattaa aloittaa treenaaminen?
Yhä useampi aloittaa säännöllisen liikunnan harrastamisen ja noudattavat jonkinlaista laadittua ohjelmaa. Monelle on kuitenkin epäselvää miten usein salilla pitäisi käydä ja miten rankkoja treenien pitäisi olla. Lue vinkit, kuinka aloittaa treenaaminen!
Mitä tehdä jos on päätynyt krooniseen ylikuntoon?
Viimeisten vuosien fitness-buumin seurauksena yhä useampi kuntoilija on ajanut itsensä krooniseen ylikuntoon. Blogeista ja lehdistä voi lukea sekä fitness-kilpailijoiden että himoliikkujien tarinoita siitä, miten terveelliset elämäntavat muuttuivat epäterveellisiksi liian vähäisellä palautumisella ja suhteessa liian kovalla treenillä.
Perustaidot, jotka jokaisen liikkujan pitäisi opetella: alavartalo
Tässä juttusarjassa käydään läpi 3 kehonhallintataitoa, jotka jokaisen liikkujan tulisi hallita, olipa tavoite mikä tahansa. Ensimmäisenä käsiteltiin selkäranka ja toisessa artikkelissa lapatuki. Viimeisenä vuorossa on alavartalo:
Perustaidot, jotka jokaisen liikkujan pitäisi opetella: lapatuki
Tässä juttusarjassa käydään läpi 3 kehonhallintataitoa, jotka jokaisen liikkujan tulisi hallita, olipa tavoite mikä tahansa. Ensimmäisenä käsiteltiin selkäranka, lue artikkeli täältä. Seuraavana on vuorossa lapatuki:
Perustaidot, jotka jokaisen liikkujan pitäisi opetella: rangan tukeminen
Maailma on täynnä lukemattomia lihaskuntoliikkeitä ja liikevariaatioita. Miten kukaan voi muistaa kaikki tärkeimmät pointit jokaisesta tekniikasta? Se on oikeastaan aika helppoa, kun osaa soveltaa joitakin perusperiaatteita.
Uni vai treeni – kummasta kannattaa tinkiä?
On selvää, että riittävä uni ja sopiva treenaaminen ovat hyväksi terveydelle. Mutta mikäli aika on tiukilla, kannattaako herätä superaikaisin, jotta ehtii treenaamaan?
3 tapaa keventää treenejä huonona päivänä
Jokaisella salitreenaajalla on päivä, jolloin tuntuu, että energiatasot ovat normaalia matalammalla, eikä treeni oikein kulje. Takana voi olla huonot yöunet, erityisen kiireinen työviikko tai välistä jääneitä aterioita. Jos väsymys on kovaa tai jo pitempään jatkunutta, voi olla oikeasti järkevintä jättää treenit väliin ja keskittyä palautumiseen. Alla on kuitenkin kolme vinkkiä ”huonon päivän” treeneihin.
4 hyvää tapaa lisätä toistoja punnerruksiin ja leuanvetoihin, osa II
Tikis esittelee tässä kaksiosaisessa artikkelissa neljä loistavaa tapaa, joilla saat nostettua toistomääriä kehonpainotreeneissä. Sen ei tarvitse olla juuri punnerrus tai leuanveto, vaan konstit toimivat myös dipeissä, vatsaliikkeissä sekä muissa oman kehon painolla tehtävissä harjoitteissa. Ensimmäisessä osassa esiteltiin tikapuut ja 30 toiston treeni. Tässä artikkelin toisessa osassa tutustutamme sinut vielä kahteen tapaan, joilla saat toistomääriä nostettua. Nämä keinot ovat: sarja joka minuutilla sekä itsevarmuutta volyymilla.
4 hyvää tapaa lisätä toistoja punnerruksiin ja leuanvetoihin, osa I
Jumittavatko tulokset maksimitoistomäärissä paikoillaan? Eivätkö toistomäärät kasva toivottua vauhtia? Tikis esittelee tässä kaksiosaisessa artikkelissa neljä loistavaa tapaa, joilla saat nostettua toistomääriä treeneissä. Ensimmäisessä osassa esittelyssä tikapuut ja 30 toiston treeni:
Jokaisen miehen pitäisi nostella painoja!
Jokainen ikävuosi tuo tullessaan lisää syitä tarttua rautaan.
Fleksaapas oikeaa kättäsi. Mikäli oletetaan, että sinulla on keskiverto ruumiinrakenne, käsivarressasi on reilut 2,3 kiloa lihasta. Se edustaa lähes 10 prosenttia kehosi koko lihasmäärästä. No niin, kuvittele nyt, että tuo lihas on poissa.
Maastavedon 10 hyötyä
The Maastaveto on tyypillinen painonnostoharjoitus. Oikein tehtynä maastaveto kasvattaa massaa ja vahvistaa kaikkia suuria lihasryhmiä. Toki tässä vaiheessa joku väittää, että kyykky on treeniliikkeiden kuningas, joka
11 tapaa tiputtaa painoa ja saada lihasta nopeammin
Treenaatko säännöllisesti, syöt terveellisesti, etkä siltikään näe haluamiasi tuloksia?
Rasvanpolttoa tukeva ravitsemus
Lihasmassan kasvua tukevat toimenpiteet luovat pohjan kehonmuokkaajan harjoittelulle ja ravitsemukselle. Tähän tavoitteeseen pyrittäessä harjoittelun merkitys on suuri. Vaikka söisit kuinka hyvin, ei pelkällä syömisellä saada hauista kasvamaan tai sixpackiä näkyviin. Syömisellä tuetaankin ennen kaikkea harjoittelun tuloksellisuutta.
Onko mahdollista samanaikaisesti polttaa rasvaa ja kasvattaa lihasta?
Elimistössämme on jatkuvasti ja samanaikaisesti käynnissä prosesseja, joissa sekä lihas- että rasvakudosta rakennetaan ja puretaan. Olennaista on tapahtuuko lihaskudoksen rakentamista ja rasvakudoksen purkamista absoluuttisesti samanaikaisesti enemmän kuin niille vastakkaisia prosesseja.
Peppuliikkeiden aatelinen: lantionnosto
Lantionnosto, hip thrust, glute bridge… nimet tarkoittavat eri käyttäjillä hieman eri asiaa, mutta kulminoituvat tässä tapauksessa yhteen ja samaan: takapuolen treenaamiseen. Liike on periaatteessa hyvinkin simppeli, mutta variaatioiden ja versioiden määrä saattaa sekoittaa treenaajan pään. Mikä onkaan se paras tekniikka saada takapuoleen polte ja naamalle tuskan irvistys?
Levon merkitys treenaamisessa
Vanha kansanviisaus kertoo, että kunto kasvaa levossa. Harjoittelun tuottamat ”hedelmät” poimitaankin levon aikana. Mitä lepo tarkoittaa ja millaista se on optimaalisena, jotta kehittyisimme mahdollisimman paljon?
Miten tulisi syödä jos haluaa kasvattaa lihasmassaa?
Lihasmassaa kasvatettaessa voimaharjoittelun lisäksi tärkeitä ovat oikea ruokavalio ja riittävä lepo. Olen listannut alle ravitsemuksen kannalta tärkeimmät 5 kohtaa, jotka vievät sinut lähemmäksi tavoitettasi.
Miksi lihakset kipeytyvät treenin jälkeen seuraavana päivänä ja jotkut vasta sitä seuraavana päivänä?
Tehollisesti riittävän kova tai pitkäkestoinen harjoittelu saa aikaan lihaksissa, lihaskalvoissa ja jänteissä rakenteellisia muutoksia. Etenkin lihaskuntoharjoittelulla on taipumus aiheuttaa mikrovaurioita harjoitettavissa kudoksissa. Moni harjoittelija tunteekin harjoittelua seuraavina päivinä lihasarkuutta lihasryhmissä, jotka ovat joutuneet kuormituksen alaiseksi. Mitä tämä harjoittelun jälkeinen arkuus oikein on?
Mihin treeneissä kannattaa panostaa, jos on tiukka aikataulu?
Aina ei ole aikaa tehdä treeniohjelman mukaista tai pidempikestoista treeniä. Ei hätää, myös lyhytkestoinen treeni on parempi kuin ei treeniä ollenkaan! Näillä vinkeillä koostat treenin, josta ei hikeä puutu!
10 hyvää syytä aloittaa voimaharjoittelu | Lihastohtori
1. Voimaharjoittelu kasvattaa voimaa ja lihasmassaa ja tällä on siirtovaikutus: suorituskyky ja toimintakyky parantuvat
Voimaharjoittelun tehokkuus voiman ja lihasmassan kasvatuksessa on varmaankin kaikille lukijoille selviö.
Salitreenin 10 kirjoittamatonta sääntöä
Salilla käyminen on paljon mukavampaa silloin, kun kaikki noudattavat yhteisiä pelisääntöjä. Kunnioita kanssatreenajia, pidä paikat siistinä ja käyttäydy asiallisesti – näillä pääset pitkälle. Lue 10 salitreeni-ohjetta, jotka kaikkien salilla kävijöiden tulisi tietää:
Peruskunto – mitä hyötyä siitä on?
Lenkillä – täysiä, salilla – täysiä, kotona – täys lepo… Treenit ja lepo menevät monella liikuntaa harrastavalla ääripäästä ääripäähän. Välimaastoa ei ole, joten ei ole välimaaston tuomia hyötyjäkään. Peruskestävyys tai peruskunto on usein aliarvoitu treenin osana varsinkin, jos kuntosaliharjoittelu on lajeista ykkönen. Fiksua peruskunnon aliarvioiminen ei kuitenkaan ole ja nyt kerrataan, että miksi.
Yksinkertainen intervallilenkki salitreenaajalle
Puuttuuko lenkkeilystäsi tarkoituksenmukaisuutta ja intensiteettiä? Käyt ehkä muutaman kerran viikossa 30-60 minuutin lenkillä, mutta et ole varma siitä miten kehityt. Vedät lenkit fiilispohjalta jossain mukavuusalueen ja epämukavuusalueen rajamaastossa, etkä saa vietyä hapenottokykyäsi seuraavalle tasolle.
Jos lenkkisi ovat liian lonkaltavedetyn tuntuisia, on aika lisätä niihin suunnitelmallisuutta, tarkoituksenmukaisuutta ja intensiteettiä. Bonuksena leikataan niiden pituus 15-30 minuutin alueelle. Aika ottaa ohjelmaan intervallilenkit. Älä kuitenkaan kiitä minua, ennen kuin olet kokeillut – toisin sanoen kärsinyt koko lenkin läpi!
Isot pakarat pienillä vastuksilla 2.0 – Sanna Laitinen
Meneekö sinullakin pakaratreeni välillä kirjaimellisesti reisille? Ei hätää, personal trainer ja Tikis-valmentaja Sanna Laitinen näyttää, miten saat pakaratreenistä paljon irti ilman suuria painojakin! Isot pakarat ovat jo melkein sinun 😉
Venyttele oikein – lisää liikkuvuutta!
Liikkuvuus ja venyttely ääriasentoihin on toisille kuin taiteenlaji, jossa notkeus pääsee oikeuksiinsa ja taipuminen on ihailtavan helppoa. Toinen puolestaan tuskailee kurottaessaan kohti varpaita. Tiedätkö, miksi saliharrastajan tulisi venytellä?
Kuinka valita personal trainer?
Tästä aiheesta ei voi edelleen jatkuvan, vaikkakin jatkuvasti muunatutuvan, terveysboomin lomassa puhua liikaa. Internet ja kuntosalit pursuavat erilaista tarjontaa kaikenlaisista liikunta-alan ammattilaisista – mutta kuka heistä osaa oikeasti hommansa ja kenen pakeille ei ainakaan kannattaisi mennä?
Yksinkertainen tapa jaksottaa salitreeniä
Olet varmaan huomannut, että yhtä ohjelmaa noudattamalla kehittyy alussa nopeasti ja myöhemmin aina vain hitaammin. Jos ohjelma on riittävän rankka, tulee seinä vastaan ja vähän ajan päästä suorituskyky voi jopa laskea.
Jalkaprässi – piilotettu monikäyttöisyys
Lähes kaikki kuntosalitreenaajat käyttävät säännöllisesti tai ovat ainakin kokeilleet jalkaprässiä. Sitä näkee muutamassa eri muodossa, kuten kaltevana tai horisontaalisena versiona.
Vatsalihasten unohdetut osat
Se, joka sanoo, että vatsalihakset eivät näytä tai tuntuisi hyvältä, puhuu aika usein palturia. Timmi vatsa on monen haave ja sen treenaamisesta olemmekin kirjoittaneet paljon ja tehneet videoita asian tiimoilta.
Saliohjelma – treenaatko liian monijakoisesti?
Oletko asettanut itsesi tilanteeseen, jossa hidastat kehittymistäsi treenaamalla yksittäisiä lihasryhmiä liian harvoin? Seuraavassa artikkelissa saat vinkkejä treeniviikkosi rakentamiseen siten, että saat oikeasti tuloksia aikaan – monijakoinen saliohjelma kun ei ehkä olekaan aina se optimaalisin vaihtoehto kehityksen kannalta.
Treenaa leveämpi selkä ylätaljalla!
Leveät ja paksut latsit (leveä selkälihas) tuo kehoon X-mallia, ryhdikkyyttä ja voimaa. Lihas on sekä esteettinen, että toiminnallinen. Kun opit aktivoimaan latsit, saat paljon helpommin leukoja ja selkätreenin menemään ”loppuun asti”, eli kehitys on tuolloin taattu. Huonosti hermottunut selkä ei levene tai ota treeniä vastaan. Muun muassa ylätalja on laite, jolla juuri latsia olisi tarkoitus kurittaa.
Kehittävä harjoittelu
Tiedätkö syyt siihen, miksi treenisi ei kehitä ja tulokset junnaavat paikoillaan? Kehittävä harjoittelu kohottaa suorituskykyä ja kunto-ominaisuuksia. Lihaksen täytyy aktivoitua kehittyäkseen. Harjoittelun on tärkeää olla vaihtelevaa ja monipuolista, jotta lihas saa uutta ärsykettä.
Voimatreeni kuntosalilla – Jaani Inkinen & Juho Murtonen (VIDEO)
Jaani Inkinen ja Juho Murtonen ovat kuntosalin kovia konkareita. Heillä riittää tietoa ja taitoa oikeaoppiseen voimatasojen ja kehon lihasmassan kasvatukseen.
Nopea salitreeni koko kropalle – Sanna Laitinen (VIDEO)
Onko arkesi välillä hektistä ja treeneille tuppaa jäädä kovin vähän aikaa? Ei huolta, sillä lyhyessäkin ajassa saa todella tehokkaan treenin aikaiseksi, myös salilla!
Miksi lihas ei kasva ja kehitys junnaa paikallaan?
Sanotaan, että kesäkunto rakennetaan talvella. Kevään edetessä ”lihastalkoot” jatkuvat kovina, jotta tuloksia ehditään saavuttaa ensimmäisten auringonsäteiden pilkahtaessa. Mitä tehdä, jos kehitys kuitenkin junnaa paikallaan, ja lihas ei kasva?
Keskivartalo vahvemmaksi – Lotta Harala (VIDEO)
Yleisurheilija Lotta Harala näyttää parhaat keskivartaloa rasittavat liikkeet! Tämä toiminnallinen treeni polttelee aivan varmasti!
Suojaravintoaineita syömällä, ei purkista (osa 2)
Monivitamiinit ja erilaiset ravintolisät ruokavalion tukena ehkäisevät kyseisten ravintoaineiden puutostilaa, mutta pärjäisikö pelkällä perusruokavaliolla?
Kuinka paljon treenaajan täytyy oikeasti syödä?
Liikunta vaikuttaa energiankulutukseen ja treenaajan onkin huolehdittava riittävästä ravitsemuksesta, jotta treeneistä on hyötyä. Treenajan onnistuneen ravitsemuksen kannalta sekä ruuan laatu että määrä vaikuttavat tulokseen.
Jalkatreeni omalla kehonpainolla – Tiina Pesonen (VIDEO)
Suurta hämmästystä kylvänyt, Jaromir Jagrin kovaan kyykkyhaasteeseen ylivoimasesti kovemmalla suorituksella vastannut Tiina Pesonen näyttää tällä videolla, kuinka jalkoja treenataan!
Polttava pakaratreeni – Sanna Laitinen (VIDEO)
Tehokas jalka-, reisi- ja pakaratreeni Sanna Laitisen johdolla polttaa tehokkaasti rasvaa ja tekee pakaroistasi pyöreät!
Millä mittareilla kehitystä kannattaa seurata? Osa 2: Kehonkoostumus ja pää
Edellisessä osassa käsittelimme hieman yleisiä kuntotestauksen muotoja, joilla voi tarkastella fyysistä kehitystä. Osassa 2 otamme tutkittavaksi enemmän henkisen puolen mittareita, jotka ovat jo itsessään välillä hankala hahmottaa, ja kehonkoostumuksen kautta hyödyllisiä mittareita kunnon tarkkailuun.
8 syytä tehdä HIIT-treeniä
HIIT-treeniä voit tehdä missä vain, milloin vain. Se tehostaa ainenvaihduntaasi samalla kun se polttaa tehokkaasti kaloreita lyhyessä ajassa. Ja tässä vain pari HIIT-treenin lyömätöntä hyötyä, lue artikkelista kaikki:
Kuinka pitää selkä terveenä?
Selän terveys vaikuttaa suuresti yleiseen hyvinvointiin. Jos selkä temppuilee, arkisetkin asiat voivat muuttua hankaliksi. Selän ilmoittaessa itsestään kipuilemalla, huomaat, kuinka monen toiminnon suorittamiseen tervettä selkää tarvitaan.
Proteiinien merkitys ravitsemuksessa
Proteiinit ovat kehon tärkein rakennusaine. Ne koostuvat aminohapoista, jotka puolestaan koostuvat typpipitoisesta aminoryhmästä, happoryhmästä ja sivuketjusta. Paitsi rakennusaineena, proteiinit voivat toimia myös energianlähteenä, kuljetustehtävissä, veren hyytymisessä, hormoneina, nestetasapainon säätelyssä sekä vasta-aineina.
Suojaravintoaineita syömällä, ei purkista (osa 1)
Moni terveystietoinen treenaaja varmistaa vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin käyttämällä erilaisia ravintolisiä. Monivitamiinit, sinkit, magnesiumit ja kalsiumit ruokavalion tukena ehkäisevät kyseisten ravintoaineiden puutostilaa, mutta pärjäisikö pelkällä perusruokavaliolla?
Älä jätä aamupalaa syömättä, jos haluat laihtua!
Monen monta ihmistä tälläkin hetkellä taistelee oman painonsa kanssa, halu laihtua ja keventyä on kova. Usein suora syy painonpudotuksen epäonnistumiseen löytyy heidän ruokailutottumuksistaan. Aamupalan jättäminen väliin on erittäin huono tapa, ja sitä ei IKINÄ tulisi tehdä!
Hurjan herkullinen tuorepuuro
Outoa, mutta en ole pitkään aikaan muistanut tuorepuurojen olemassaoloa. Outoa siksi, että aiemmin ne kuuluivat meillä arkiaamujen ykkösjutuiksi. Tuorepuuro maistuu ihanan freesille ja on samaan aikaan täyttävä aamupala.
Perusäijän lämmittelyrutiini
”Haha, mikä lämmittely?” Jos reaktiosi on lähelläkään edellä mainittua, on todennäköistä, että pidät lämmittelyä enemmän tai vähemmän turhakkeena.