facebook_pixel

Pakaroille kyytiä pyöräillen

syys 29, 2017

Pyöräillessä maisema vaihtuu vauhdilla. Samalla pakarat saavat kyytiä, sillä jokaisella polkaisulla pakaralihakset aktivoituvat voimantuottoon. Pyörän selkään hyppääminen on siis mitä parhain tapa parantaa aerobista kuntoa sekä treenata pakaralihaksista teräksiset. Kuntoilumuotona pyöräilyä voi harrastaa iästä riippumatta. Myös jalka- ja selkävaivoista kärsivät voivat hypätä satulan selkään huoletta – pyöräilyssä ei nimittäin synny kroppaa kuormittavia iskuja toisin kuin esimerkiksi juoksussa. Säilytä siis piukat pakarat mukanasi läpi elämän ja kaiva pyörä esiin varastosta!

Rasva palaa

Pakaroihin liittyy keskeisesti kaksi ongelmatekijää: ensinnäkin rasvaa kerääntyy helposti pakaroiden ympärille ja niiden alapuolelle. Toiseksi, pakaroiden seudulle kerääntyneestä rasvasta on vaikea päästä eroon. Pyöräillessä pakaralihakset tekevät kuitenkin jatkuvasti töitä ja pakaroiden seudun kudosten aineenvaihdunta aktivoituu. Vaikka rasvanpolttoa ei suoraan voi kohdistaa tiettyyn kehonosaan, verenkierron lisääntyessä pakaroiden alueella myös rasva-aineenvaihdunta paranee ja rasvakertymät pienenevät.

Vinkki: Erityisesti pitkäkestoinen liikunta laittaa rasva-aineenvaihdunnan liikkeelle. Vaihda tunnin juoksulenkki pyörälenkiksi tai lähde kaverin kanssa viikonloppuretkelle pyöräillen. Kannattaa muistaa, että pyöräily on myös erinomainen hyötyliikuntamuoto. Esimerkiksi töihin pyöräillessä kilometrejä kertyy huomaamatta.

Kiinteät pakarat

Koska pyöräillessä pakarat työskentelevät koko ajan, kohdistuu niihin jatkuvaa painetta ja kuormitusta. Jatkuvan kuormituksen ansiosta pakaralihakset muokkautuvat kiinteiksi ja kauniin mallisiksi. Pakaroiden muokkautumisen ydin on siinä, että rasituksen seurauksena lihas vahvistuu, kiinteytyy ja samalla rasvakertymät poistuvat.

Vinkki: Myös pyöräillessä voi tehdä intervalliharjoituksia. Ota pyörälenkillä kovempia pyrähdyksiä tai hyppää spinning-pyörän selkään ja tee harjoitus tempoja vaihtelemalla. Näin saat lisää tehoa pyörälenkkiin, ja pakaralihas monipuolisia ärsykkeitä, mikä puolestaan tehostaa kiinteytymistä.

Lisää lihasmassaa

Aina ei tarvitse nostella rautaa lihasmassan kasvattamiseksi. Pyöräily kehittää monipuolisesti kaikkia alavartalon lihaksia kuten etureisiä, takareisiä, pohkeita ja (erityisesti) pakaroita. Pyöräilyssä suurin ja pinnallisin pakaralihas, gluteus maximus, aloittaa polkaisuliikkeen ja voimantuoton. Tätä liikettä tukevat muut alavartalon lihakset, erityisesti pakaroiden pienemmät lihasryhmät. Pyöräily siis kasvattaa lihasmassaa kaikissa alavartalon lihaksissa, erityisesti gluteus maximuksessa, joka on myös pyöreän pepun salaisuus.

Vinkki: Ylämäkien pyöräileminen antaa lihaksille lisävastusta. Spinning-pyörässä vastusta säätämällä saa pakaralihakset poljettua hapoille muutamassa minuutissa. Kiinnostava kokemus on myös hypätä maantien sijaan metsäpolulle ja polkea yli kivien ja kantojen, jolloin myös tasapaino kehittyy ja lihakset joutuvat töihin uudella tavalla.

– Tuuli

Tsekkaa myös treenivideo:

Sanna Laitisen pakaratreeni pienillä vastuksilla

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: