Kuinka pitää treenaaminen säännöllisenä?

Toiset pystyvät sovittamaan liikunnan omaan aikatauluunsa sujuvasti, eivätkä luista treeneistä. Toisille tämä on vaikeampaa ja treenikertoja jää väliin kerta toisensa jälkeen. Kuitenkin vain säännöllinen harjoittelu johtaa tuloksiin. Terveyden kannalta WHO:n suositusten mukaan riittävä määrä liikuntaa on joko 1 tunti ja 15 minuuttia kovatehoista liikuntaa tai 2,5 tuntia rauhallisempaa liikuntaa plus ainakin pari kertaa lihaskuntoa ja liikkuvuutta ylläpitävää liikuntaa viikossa. Tämä on siis kuitenkin vain minimimäärä, joten mikäli treenaaminen on tavoitteellista, täytyy treenimäärää nostaa tästä terveysliikuntasuosituksesta. Jos haluat kasvattaa tykit reidet ja pullistelevan hauiksen tai polttaa ylimääräisiä rasvakiloja, treenaamisen täytyy ehdottomasti olla jatkuvaa. Kuinka siis pitää treenaaminen säännöllisenä? Lue Tikiksen vinkit!

Löydä itsellesi sopiva liikuntamuoto

Ensinnäkin täytyy löytää itselle sopiva muoto liikkua. Liikuntamahdollisuuksia on tarjolla vaikka kuinka paljon aina omatoimisesta treenaamisesta erilaisiin ryhmäliikuntatunteihin. Muista myös kuulostella oloasi. Toisinaan keho kaipaa kovempaa treeniä, joskus taas muu elämä voi olla niin kiireistä, että parhaiten sopii rauhallisempi liikunta. Hikisen juoksulenkin voi vaihtaa vaikkapa vaeltamiseen ja kovatempoisen bodypumpin voi joskus korvata rauhallisemmalla ryhmäliikuntatunnilla. Sama pätee myös toisin päin – jos virtaa on liikaa, pura sitä kovatehoiseen treeniin. Koska liikuntaa on tarkoitus harrastaa säännöllisesti, et tule onnistumaan, jos valitset liikuntamuodon, jota vihaat. Etsi itsellesi mieluinen laji, josta nautit!

Tee suunnitelma

Laadi suunnitelma, jota pystyt noudattamaan. Realiteetit on kaivettava esiin, eikä oikotietä onneen tässä tapauksessa ole. Aseta itsellesi mahdollinen tavoite. Tavoitteisiin pääseminen on usein hidasta hommaa ja pitkäjänteisyyttä vaaditaan. Aseta varsinaisen tavoitteesi edelle välitavoitteita, sillä tavoitteen pilkkominen pienempiin osiin tuo mielekkyyttä ja onnistumisen tunteita matkan varrelle kohti varsinaista päämäärää. Harva meistä pystyy treenaamaan huippu-urheilijan tavoin montaa kertaa päivässä, joten älä ahnehdi mahdottomia. Treenaa kuitenkin tarpeeksi monta kertaa viikossa, jotta edistystä tapahtuu. Kirjoita tavoitteesi ja suunnitelmasi siihen pääsemiseksi paperille, jotta sinulla on konkreettinen malli, jota seurata.

Kaveri, valmentaja, some tai kalenteri

Houkuttele mukaan tsemppaava kaveri, jonka kanssa voitte sopia yhteisiä treenejä tai soitella toisilleni tukipuheluita, jos motivaatio on kadonnut tai repsahdus tapahtumassa. Myös kannustava valmentaja tai personal trainer helpottaa säännöllisessä treenaamisessa pysymisessä. Yhteisesti sovituista treeneistä on vaikeampi lipsua. Voit myös kertoa tavoitteesi julkisesti somessa, jolloin halu näyttää muille voi olla se kantava voima, jota tarvitaan. Mikäli aiot selvitä omin avuin, ota kalenteri käyttöön. Kirjoita treenit viikkojärjestykseen samalla tavalla kuin muutkin menot -ja noudata kalenteriasi. Hieman pelivaraa saat kirjoittamalla viikon treenit ylös ja ruksaamalla niitä yli sitä mukaan, kun ne tulevat tehtyä. Näin voit sovittaa treenejä muiden menojen sekaan vähän vapaammin. Kaikki suunnitellut treenit on oltava ruksattuina viikon loputtua.

Pidä yllä motivaatiota

Aina ei välttämättä huvita, jaksa tai viitsi. Ylläpidä motivaatiota esimerkiksi seuraamalla inspiroivia Instagram-tilejä, lukemalla liikuntaan ja hyvinvointiin keskittyviä lehtiä, blogeja ja Tikis-videoita. Jos treenaaminen ei siltikään maistu, muista tavoitteesi, ja syy, miksi siihen ryhdyit. Pohdi, onko olosi parempi, jos nyt tartut itseäsi niskasta kiinni ja vedät sen treenin vai silloin, kun jämähdät sohvan pohjalle. Toisinaan huilaaminen voi tosin tehdä hyvääkin, ja treeni alkaa maistua pienen palautumisen jälkeen. Lepopäivätkin kuuluvat treeniohjelmaan, mutta suunnitellusti, ei skippaamalla treenejä. Myös hyvät varusteet ovat tärkeitä motivaation kannalta -hankaavat lenkkarit tuskin houkuttelevat lähtemään juoksulenkille.

Luovu tekosyistä

On liian kuuma, on liian kylmä, väsyttää, sataa vettä, salille on niin pitkä matka… Selittelyhän meiltä onnistuu, mutta lakkaa huijaamasta itseäsi. Meille on annettu 24 tuntia aikaa vuorokauteen. Tunnin treeni tarkoittaa 4 % päivästäsi. Roiku tunti vähemmän netissä, pelaa tunti vähemmän änäriä tai tehosta ajankäyttöäsi muuten. Ja kas, sinulla on se tunti aikaa treenata!

Hyväksy epäonnistumiset

Tie kohti tavoitetta on mitä luultavimmin kivikkoinen. Varaudu epäonnistumisiin ja takapakkeihin. Jos kaadut, luovuttaminen ei auta, vaan on noustava ylös ja jatkettava matkaa entistä sisukkaampana. Oikealla asenteella pääsee pitkälle! Älä anna periksi, opettele nauttimaan matkasta kohti päämäärääsi ja ole tikis! 🙂