Älä tee kuntosalista mörköä – jokainen on joskus ollut aloittelija

Seisot kuntosalin aulassa ja katsot eteesi aukeavaa rautaviidakkoa. Niin paljon kaikkea, minkä toiminnasta sinulla ei ole aavistustakaan. Olet toki nähnyt joitakin laitteista, mutta huomaat, kuinka ymmärrys kaikesta valuu nyt sormiesi välistä. Liikaa vaihtoehtoja ja liikaa mahdollisuuksia mennä vikaan. Tiesit, että tämä tulisi olemaan vaikeaa ja kaikesta rohkeuden keräämisestä huolimatta tunnet olevasi jo pelkästään siinä seistessäsi mukavuusalueen ulkopuolella. Huokaiset ja päätät tehdä kaikkia laitteita kerran, ihan varmuuden vuoksi. Kuntosalista on voinut tulla syystä tai toisesta mörkö, jonka lähelle on vaikea mennä. Paikkaan liittyy myyttejä ja ennakkoluuloja, jotka värittävät kunkin suhtautumisen kuntosaliliikuntaan jos jonkin näköiseksi. On tuntemattoman pelkoa, liikuntaan yleisesti liittyvää ahdistusta ja epäuskoa omaan kykyyn soveltua joukkoon. Kukaan ei halua löytää itseään myöhemmin netistä ”Gym fails” -videolta ja joutua naurunalaiseksi.

Persoona ja tausta vaikuttavat kokemukseen

Jos liikunta on kokonaan uutta tai tauko edellisestä liikuntajaksosta on pitkä, kynnys ostaa itselleen kortti kuntosalille on aina vain korkeampi. ”En minä sinne lihaskimppujen sekaan halua mennä”, tai ”en minä kuitenkaan osaa siellä mitään tehdä”, kuulee välillä sanottavan. Joskus epäluuloisuuden taustalla voi olla huono kokemus liikuntaan liittyen. Ikävä kyllä, useilla se löytyy kouluvuosista, jolloin liikunnasta tehtiin ankeaa ja ei todellakaan kaikille sopivaa. Olisi kuitenkin hyvin tärkeää löytää itsestää usko omiin kykyihin oppia ja ymmärrys siitä, että kuntosaliharjoittelunkin voi tehdä hyvin monella eri tavalla. Sen ei tarvitse olla ankeaa ja pelottavaa.

Voi myös olla niin, että aloittelijalle on vaikeaa olla aloittelija. Monella on kokemusta jostakin muusta lajista (tai kuntosalista vuosien takaa), jonka parissa on kenties tottunut olemaan hyvä. Ego onkin yksi suurista ongelmista, joka voi tehdä kuntosaliharjoittelusta tarpeettoman hankalaa. On hyvin tärkeää myöntää itselleen, että tarvitsee alkuun aikaa harjoitella liikkeet ja että se on aivan täysin hyväksyttävää. Ei ole häpeä tehdä pienillä painoilla, saatika kysyä neuvoa kanssatreenaajilta tai ammattilaiselta.

Mikä avuksi?

Ensin on tietenkin tärkeää löytää itselleen soveltuva kuntosali. Nykyään niitä löytyy jokaiseen lähtöön ja moneen makuun, joten tekosyyksi ei käy esimerkiksi se, että paikka on täynnä miehiä tai pelkkiä urheilijoita. Monella salilla on tasaisesti myös aloittelijoita, joten pelostasi huolimatta et mitä luultavimmin ole ongelmasi kanssa yksin. Kuntosaleilla on totuttu neuvomaan vastatulijoita.

Yksin uuden lajin aloittaminen ei välttämättä ole kovin helppoa. Salitreenaamisessa avun löytäminen on kuitenkin tehty nykyään melko vaivattomaksi ja lähestulkoon jokainen kuntosali tarjoaa Personal Trainereita tai kuntosaliohjaajia. Netistä toki voi myös katsoa apuvideoita ja lukea ohjeita, mutta toisinaan on helpompi ja turvallisempi vaihtoehto se, että joku ulkopuolinen todella katsoo tekniikat kuntoon. Näin et myöskään ole salilla aivan yksin ja vältyt suurimmilta virheiltä.

Viimeiseksi: älä välitä mitä muut ajattelevat. Säästät itseltäsi paljon päänvaivaa, kun sallit itsesi olla sillä tasolla, kuin olet. Jätä ikävät kommetit ja katseet (joita ei välttämättä edes tule) omaan arvoonsa. Kannattaa myös olla kiitollinen, jos joku tulee ystävällisesti neuvomaan jonkin liikkeen oikeata tekniikkaa. Voit oppia paljon seuraamalla ja kuuntelemalla kokeneempia.

Jokaisella salilla kävijällä on oma tarina siitä, kuinka he astelivat sisään ensimmäistä kertaa. Joku tuli ystävän tai puolison pakottamana, joku jonkin toisen harrastuksen kautta ja joku käveltyään saman salin ohi 100 kertaa ja sitten rohkaistuaan itseään liittymään jäseneksi. Pointti on kuitenkin se, että jokainen ihminen on joskus ollut aloittelija ja seissyt hölmönä uuden harrastuksen edessä. Jos olet yksi niistä, joka on lykännyt salille menoa, nyt voisi olla korkea aika rohkaistua luomaan omaa tarinaa siitä, miten sinä aloitit kuntosaliharrastuksen.

-Aino P.

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: