Peruskunto – mitä hyötyä siitä on?
Lenkillä – täysiä, salilla – täysiä, kotona – täys lepo… Treenit ja lepo menevät monella liikuntaa harrastavalla ääripäästä ääripäähän. Välimaastoa ei ole, joten ei ole välimaaston tuomia hyötyjäkään. Peruskestävyys tai peruskunto on usein aliarvoitu treenin osana varsinkin, jos kuntosaliharjoittelu on lajeista ykkönen. Fiksua peruskunnon aliarvioiminen ei kuitenkaan ole ja nyt kerrataan, että miksi.
Yksinkertainen intervallilenkki salitreenaajalle
Puuttuuko lenkkeilystäsi tarkoituksenmukaisuutta ja intensiteettiä? Käyt ehkä muutaman kerran viikossa 30-60 minuutin lenkillä, mutta et ole varma siitä miten kehityt. Vedät lenkit fiilispohjalta jossain mukavuusalueen ja epämukavuusalueen rajamaastossa, etkä saa vietyä hapenottokykyäsi seuraavalle tasolle.
Jos lenkkisi ovat liian lonkaltavedetyn tuntuisia, on aika lisätä niihin suunnitelmallisuutta, tarkoituksenmukaisuutta ja intensiteettiä. Bonuksena leikataan niiden pituus 15-30 minuutin alueelle. Aika ottaa ohjelmaan intervallilenkit. Älä kuitenkaan kiitä minua, ennen kuin olet kokeillut – toisin sanoen kärsinyt koko lenkin läpi!
Saliohjelma aloittelijalle – aloita voimaharjoittelu nyt!
Haluatko aloittaa saliharjoittelun, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeelle? SaliStartti-nettivalmennus auttaa sinua pääsemään alkuun voimaharjoittelussa – se on selkeä ja helposti toteutettava saliohjelma aloittelijalle!
Tehokas 15 minuutin kahvakuulatreeni koko kropalle! – Eveliina Naulo
Miltä kuulostaisi, jos voisit treenata koko kropan läpi vartissa? Fysiikka- ja elämäntapavalmentaja Eveliina Naulo näyttää, kuinka kiireinen ihminen voi treenata tehokkaasti! Tee tämä kahvakuulatreeni silloin, kun aika on kortilla ja treenata kuitenkin pitäisi!
Räjähtävyystreeni – lisää räjähtävyyttä näillä liikkeillä! – Marjo Pietilä (treenivideo)
Kaipaatko treeniisi lisäpotkua tai haluaisitko kokeilla jotakin perinteisestä salitreenistä poikkeavampaa? Tällä videolla personal trainer ja Tikis-valmentaja Marjo Pietilä näyttää, miten saat lisää räjähtävyyttä treeniisi! Liikkeet ovat haastavia ja koko kroppaa kuormittavia. Erityisesti korostuvat sekä keskivartalon hallinta että voima. Tsekkaa videolta Marjon vinkit ja liikkeet ja kokeile osana omaa treeniäsi!
Vipunosto – pyöreän olkapään perusliike
Kun pohdit mielessäsi vipunostoa, mitä sinulle tulee mieleen? Lihaksikas nuori mies repimässä 14 kilon painoilla epäkkäät väärällään vai kenties ”en halua liian isoja lihaksia” -asenteen omaava nainen muutaman kilon vastuksella?
Venyttele oikein – lisää liikkuvuutta!
Liikkuvuus ja venyttely ääriasentoihin on toisille kuin taiteenlaji, jossa notkeus pääsee oikeuksiinsa ja taipuminen on ihailtavan helppoa. Toinen puolestaan tuskailee kurottaessaan kohti varpaita. Tiedätkö, miksi saliharrastajan tulisi venytellä?
Kuinka valita personal trainer?
Tästä aiheesta ei voi edelleen jatkuvan, vaikkakin jatkuvasti muunatutuvan, terveysboomin lomassa puhua liikaa. Internet ja kuntosalit pursuavat erilaista tarjontaa kaikenlaisista liikunta-alan ammattilaisista – mutta kuka heistä osaa oikeasti hommansa ja kenen pakeille ei ainakaan kannattaisi mennä?
Yksinkertainen tapa jaksottaa salitreeniä
Olet varmaan huomannut, että yhtä ohjelmaa noudattamalla kehittyy alussa nopeasti ja myöhemmin aina vain hitaammin. Jos ohjelma on riittävän rankka, tulee seinä vastaan ja vähän ajan päästä suorituskyky voi jopa laskea.
Jalkaprässi – piilotettu monikäyttöisyys
Lähes kaikki kuntosalitreenaajat käyttävät säännöllisesti tai ovat ainakin kokeilleet jalkaprässiä. Sitä näkee muutamassa eri muodossa, kuten kaltevana tai horisontaalisena versiona.
Vatsalihasten unohdetut osat
Se, joka sanoo, että vatsalihakset eivät näytä tai tuntuisi hyvältä, puhuu aika usein palturia. Timmi vatsa on monen haave ja sen treenaamisesta olemmekin kirjoittaneet paljon ja tehneet videoita asian tiimoilta.
Liikutko liikuntasuositusten mukaisesti?
Oletko liikkuja, joka liikkuu pysyäkseen terveenä ja saadakseen lisää elinvuosia? Tiedätkö miten paljon sinun tulisi liikkua, jotta liikuntasuositusten vähimmäismäärä täyttyisi?
Tikiksen vinkit kesän ulkotreeneihin
Aurinko paistaa, lämmin ilma ja hyvä seura? Kuntosalille meneminen ei oikein houkuta? Treenatahan voi missä vain! Luonnon omalla kuntosalilla on mahdollisuuksia rajattomasti. Kesän ulkotreeneihin tarvitaan vain vilkas mielikuvitus, oikeanlaista treenifiilistä ja pikkuisen aikaa!
Saliohjelma – treenaatko liian monijakoisesti?
Oletko asettanut itsesi tilanteeseen, jossa hidastat kehittymistäsi treenaamalla yksittäisiä lihasryhmiä liian harvoin? Seuraavassa artikkelissa saat vinkkejä treeniviikkosi rakentamiseen siten, että saat oikeasti tuloksia aikaan – monijakoinen saliohjelma kun ei ehkä olekaan aina se optimaalisin vaihtoehto kehityksen kannalta.
Näin aloitat juoksuharrastuksen – iästä ja kunnosta riippumatta!
Juoksuharrastuksen aloittaminen onnistuu iästä ja kunnossta riippumatta, mikäli vain uskot itseesi. Juokseminen ei ole vain niille, joilla se on ollut verissä jo lapsesta asti, vaan se sopii jokaiselle ja voit aloittaa sen missä elämänvaiheessa tahansa.
Treenaa leveämpi selkä ylätaljalla!
Leveät ja paksut latsit (leveä selkälihas) tuo kehoon X-mallia, ryhdikkyyttä ja voimaa. Lihas on sekä esteettinen, että toiminnallinen. Kun opit aktivoimaan latsit, saat paljon helpommin leukoja ja selkätreenin menemään ”loppuun asti”, eli kehitys on tuolloin taattu. Huonosti hermottunut selkä ei levene tai ota treeniä vastaan. Muun muassa ylätalja on laite, jolla juuri latsia olisi tarkoitus kurittaa.
Kehittävä harjoittelu
Tiedätkö syyt siihen, miksi treenisi ei kehitä ja tulokset junnaavat paikoillaan? Kehittävä harjoittelu kohottaa suorituskykyä ja kunto-ominaisuuksia. Lihaksen täytyy aktivoitua kehittyäkseen. Harjoittelun on tärkeää olla vaihtelevaa ja monipuolista, jotta lihas saa uutta ärsykettä.
Uimarin voimaharjoittelu
Uinti on siitä mielenkiintoinen laji, että toisin kuin monet muut urheilulajit, lajissa liikutaan ihmiselle hieman vieraammassa elementissä = vedessä. Kuinka hallita oma kroppa veden vastuksen vaatimalla tavalla? Aiheesta meille kertoi entinen olympiauimari Matti Rajakylä.
Voimatreeni kuntosalilla – Jaani Inkinen & Juho Murtonen (VIDEO)
Jaani Inkinen ja Juho Murtonen ovat kuntosalin kovia konkareita. Heillä riittää tietoa ja taitoa oikeaoppiseen voimatasojen ja kehon lihasmassan kasvatukseen.
Salitreenin 10 kirjoittamatonta sääntöä
Salilla käyminen on paljon mukavampaa silloin, kun kaikki noudattavat yhteisiä pelisääntöjä. Kunnioita kanssatreenajia, pidä paikat siistinä ja käyttäydy asiallisesti – näillä pääset pitkälle. Lue 10 salitreeni-ohjetta, jotka kaikkien salilla kävijöiden tulisi tietää:
Miksi lihas ei kasva ja kehitys junnaa paikallaan?
Sanotaan, että kesäkunto rakennetaan talvella. Kevään edetessä ”lihastalkoot” jatkuvat kovina, jotta tuloksia ehditään saavuttaa ensimmäisten auringonsäteiden pilkahtaessa. Mitä tehdä, jos kehitys kuitenkin junnaa paikallaan, ja lihas ei kasva?
Miten selättää lenkkeilyinho?
Kevään ensimmäiset merkit ovat täällä. Auringon kuivattama pururata, hiekasta lakaistut kadut ja raikas keväinen myötätuuli suorastaan odottavat juoksijaa syleilyynsä. Olisi melkein pakko sitoa lenkkarit jalkaan ja mennä heittämään kevyt kymppi.
Millä mittareilla kehitystä kannattaa seurata? Osa 2: Kehonkoostumus ja pää
Edellisessä osassa käsittelimme hieman yleisiä kuntotestauksen muotoja, joilla voi tarkastella fyysistä kehitystä. Osassa 2 otamme tutkittavaksi enemmän henkisen puolen mittareita, jotka ovat jo itsessään välillä hankala hahmottaa, ja kehonkoostumuksen kautta hyödyllisiä mittareita kunnon tarkkailuun.
Käsilläseisonta nollasta – Jukka Rajala (VIDEO)
Käsilläseisonnan jalo taito voi näyttää ja tuntua mahdottomuudelta, mutta liikunta-alan moniosaaja Jukka Rajala saa sen kuitenkin näyttämään todella helpolta. Tällä videolla saat eväät siihen, miten lähteä harjoittelemaan käsilläseisontaa.
8 syytä tehdä HIIT-treeniä
HIIT-treeniä voit tehdä missä vain, milloin vain. Se tehostaa ainenvaihduntaasi samalla kun se polttaa tehokkaasti kaloreita lyhyessä ajassa. Ja tässä vain pari HIIT-treenin lyömätöntä hyötyä, lue artikkelista kaikki:
Perusäijän lämmittelyrutiini
”Haha, mikä lämmittely?” Jos reaktiosi on lähelläkään edellä mainittua, on todennäköistä, että pidät lämmittelyä enemmän tai vähemmän turhakkeena.
Stressi ja treenaaminen
Kova työtahti, jatkuva väsymys, stressaava elämäntilanne ja vielä treenatakin pitäisi, vai pitäisikö?
Kuinka suorittaa loppuun vedetty sarja?
Kuvitellaan seuraavanlainen tilanne: hankit uuden treeniohjelman ja luet sen huolellisesti läpi. Liikkeet ovat selkeitä ja teet ohjelman avulla salilla parhaasi, jotta tuloksia tulisi. Osa niistä valuu kuitenkin sormiesi välistä, koska pysyttelet mukavuusalueellasi ilman ymmärrystä siitä, miten treenata tarpeeksi kovaa. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, miten saat treenistäsi kaiken irti.
Millä mittareilla kehitystä kannattaa seurata? Osa 1: Kuntotesti
Miksi me treenaamme? No siksi, että hyötyisimme siitä jotenkin. Se, mitä hyötyä saamme, riippuu hyvin monesta tekijästä, kuten tavoitteesta, tekotavasta, treenihistoriasta ja genetiikasta.
Onko ranskalainen punnerrus hevosenkenkäojentajan salaisuus?
Hauiksen vastaparina hyvin muodostuneeseen käteen kuuluu muhkea ojentaja eli kolmipäinen olkalihas. Hevosenkenkämäisenäkin esiintyvä kintaan osa on esteettisen ominaisuutensa lisäksi myös tärkeä apulihas muissa liikkeissä.
Polttava käsitreeni personal trainer Elmeri Rantalaisen malliin! (VIDEO)
Taas painetaan kovaa ja viedään lihasmassan kasvatus aivan uudelle levelille. Elmeri, jos kuka, tietää kuinka käsiä treenataan. Tavoittelemasi lihaksikas, terve ja vahva kroppa on mahdollista saavuttaa – ota tämä polttava käsitreeni mukaan treenikavalkaadiisi!
Alkulämmittely kuminauhalla – Elmeri Rantalainen (VIDEO)
Alkulämmittely on tärkeää, sillä erityisesti yläkropan vammat johtuvat usein kehnosta alkulämmittelystä tai yläkropan huonosta liikkuvuudesta. Tällä kuminauhajumpalla verryttelet yläkropan lämpimäksi sekä lisäät liikkuvuuttasi!
Lisää lihasmassaa käsivarsiin!
Kokenut personal trainer neuvoo mitä erikoistekniikoita kannattaa käyttää, jos lihas ei tunnu tarttuvan käsivarsiin. Timo Haikarainen on auttanut monia ihmisiä treenitavoitteissaan ja nyt hän opastaa kuinka käsien lihasmassa saadaan kasvamaan.
Miksi treenata alaselkää?
Syviä vatsoja tulee treenata funktionaalisesti mietittynä pinnallisia enemmän. Tämä johtuu siitä, että syvät vatsalihakset antavat varsinaisen tuen muihin liikkeisiin ja pitää selän rakenteita paremmin kasassa. Alaselän treenaaminen liittyy muun muassa tähän samaan asiaan: keskivartalon tukeen.
Tehokas rasvanpoltto – 3+1 tärkeintä treenielementtiä! (VIDEO)
Olisiko talven aikana treenatut muskelit mukava saada esiin ja säilyttää sopiva kondis pidempäänkin? Vai olisiko rasvan polttaminen vain yleisen terveyden vuoksi tarpeen? Jos näin on, niin nyt lykästi!
Miksi treenin tulisi olla monipuolista?
Kuntosaliharrastajankin tulisi tehdä cardiota ja aerobista liikuntaa. Järkisyitä on hyvän alkulämmittelyn lisäksi palautuminen ja peruskunnon rakentaminen. Ethän halua olla se bodari, joka hengästyy portaissa?
Miten asettaa tavoite saliharjottelussa – personal trainer kertoo vinkit!
Tavoitteet ovat tapa pysyä motivoituneena, pyrkiä parempiin tuloksiin ja saada onnistumisen tunteita. Ilman niitä tekeminen muuttuu hyvin helposti päämäärättömäksi paikalleen junnaamiseksi. Epärealistinen tavoite on taas loppupeleistä kaikkea muuta, kuin motivoiva.
6 hyvää syytä treenata maksimivoimaa
Elämme aikaa, jolloin valtavaa fyysistä voimaa tarvitaan normaaliarjessa hyvin harvoin. Kauppakassin materiaali ei kestä paljon kymmentä kiloa enempää ja matkalaukkujakin vedetään rullien varassa. Voima jatkaa silti ihmisten inspiroimista – kuten se on tehnyt jo tuhansia vuosia.
Mitä tapahtuu, jos urheilu on kaikkesi – ja se otetaan sinulta pois?
Monia meistä yhdistää sama addiktio: liikunta ja sen tuoman onni, kaunis keho ja parempi suorituskyky. Jokainen meistä toteuttaa tätä riippuvuutta eri tavoin. Joillakin koko vuoden paras kaveri on itsekuri ja periksiantamattomuus, kun taas joillakin on käynnissä ikuinen sykli kovan treenin ja itsesäälin jaksoja.
Ylätalja eteen – ethän tee näitä virheitä? (VIDEO)
Ylätalja on yksi selän treenaamisen kuningasliikkeistä. Se kannattaa opetella tekemään teknisesti oikein, jotta liikkeen teho kuormittaa oikeita lihaksia.
Kokonaisvaltainen yläkroppatreeni (VIDEO) | Tommi Jalomäki
Personal trainer ja TIKIS-valmentaja Tommi ”Jalosaur” Jalomäki esittelee kokonaisvaltaisen yläkroppatreenin, joka sopii lähes jokaiselle treenaajalle.
Maastaveto – personal trainer Timo Haikarainen esittelee 5 yleisintä virhettä (VIDEO)
Maastaveto on tehokas liike voimatasojen sekä massan kasvattamiseen. Liike ei ole kuitenkaan helpoimmasta päästä, joten tekniikka on hyvä opetella kunnolla. Tällä videolla kokenut personal trainer Timo Haikarainen esittelee 5 yleisintä virhettä maastavedosta, ja miten korjata ne.
Riittääkö 2 salitreeniä viikossa? Personal trainer vastaa (VIDEO)
Olet asettanut tavoitteeksi käydä salilla 5 kertaa viikossa, mutta parin viikon kuluttua motivaatio haihtuukin taivaan tuuliin ja sohva houkuttelee töiden jälkeen rautojen kolistelua enemmän. Voisiko 2 salitreeniä viikossa riittää, saatat pohtia.
Treeniohjelma – miksi sen noudattaminen kannattaa?
Treenaaminen on käsitteenä kaikille hieman erilainen. Jollekin se tarkoittaa jonkin tietyn lajin harrastamista paremmaksi kehittyen, toiselle tietyn fysiikan tavoittelua ja kolmannelle terveyden ylläpitämistä tai ylipäätään saavuttamista. Oli miten oli, sinulle sopiva treeniohjelma auttaa progressiiviseen kehitykseen tavotteita kohti.
Lihastyön muodot ja niiden hyödyntäminen
Treenaaminen aiheuttaa lihakselle ärsykettä ja rikkoo sitä. Rikottu lihas korjaa itsensä levossa ja kasvattaa näin kokoa, jotta se kestäisi seuraavalla kerralla enemmän rasitusta.
Hauiskääntö: tekniikka + 7 variaatiota
Salin penkkien välissä huhutaan, että Arnold Schwarzeneggerillä oli aikoinaan maailman parhaat hauikset. Toden totta ne piirtyivät lavavaloissa kauniisti suurina, mutta tasapainoisina kulta-ajan bodarin ylpeydenaiheena. Mutta miten sinä voit saada samanlaisen turpean käsipallukan, jota myös kaksipäiseksi olkalihakseksi kutsutaan? Hauiskäännöillä tietenkin.
Miten huoltaa kehoa – 10 vinkkiä
Jokainen meistä tarvitsee kehonhuoltoa, olipa sitten kuntoliikkuja tai huippu-urheilija. Kehonhuollosta tulee monelle mieleen ainoastaan venyttely ja hieronta, mutta siihen sisältyy paljon muitakin asioita. Huoltamalla kehoa parannamme sen palautumista fyysisestä rasituksesta, kehitämme liikkuvuutta, notkeutta ja tasapainoa. Myös kehonhallinta paranee ja loukkaantumisriski pienenee. Tikis listasi asioita, jotka huoltavat kroppaa kokonaisvaltaisesti:
DOMS eli viivästynyt lihasarkuus: hyvä vai huono asia?
Delayed Onset Muscle Soreness eli kaverillisemmin DOMS tarkoittaa viivästynyttä lihaskipua treenin jälkeen. Moni teistä lukijoista on varmasti hyvin tuttavallinen tämän ilmiön kanssa ja saattaa pyöritellä päässään kysymystä: onko treeni hyvä vai huono, jos DOMS tulee/ei tule?
Vapaaottelijan hauska voimatreeni parin kanssa | Patrik Pietilä
Tässä olisi tarjolla sellaisia liikkeitä, joita et ole takuuvarmasti vielä kokeillut. Tähän treeniin et tarvitse mitään muita varusteita, paitsi luotettavan kaverin!
Olkapäätreeni kehonpainolla sekä vastuskuminauhalla | Konsta Koivuranta
Konsta Koivuranta on useimmille kehonpainoharjoittelua seuraaville tuttu kasvo. Konsta on yksi kehonpainoharjoittelun sekä Street Workoutin pioneereista Suomessa. Hänet tunnetaan myös toisto- sekä lisäpainoleuanvedon Suomen mestarina! Nyt kuitenkin asiaan, eli videoon!
Laitteet vai vapaat painot? Puntarissa hyvät ja huonot puolet
Salilla on nähtävissä monenlaisia ihmisiä monenlaisten rutiinien kanssa. Osa suuntaa nokkansa aina käsipainojen ja tankojen luokse tai jopa toiminnalliselle alueelle, kun taas toiset viihtyvät laitteissa. Suurin osa lienee sekä vapaiden painojen ja laitteiden sekakäyttäjiä. Mutta kummasta on sinulle enemmän oikeasti hyötyä ja missä tilanteessa?
Vuoden monipuolisin treenikirja on ilmestynyt!
Miltä kuulostaisi, jos voisit koska tahansa boostata treenimotivaatiotasi ja kehittää fysiikkaasi helposti ja kätevästi? Entäpä jos kätesi ulottuvilla olisi tehokas ja laadukas treeniohjelma, jolla voisit kehittyä leuanvedossa, muokata itsellesi pyöreän takapuolen, tulla huippupunnertajaksi, tiristää sixpackin esiin tai parantaa aerobista kuntoa tavoitteesi mukaan?
Bodarin aerobinen treeni
Kun haluat tehdä aerobista, nostele painoja nopeammin. No ei nyt ihan sentään, vaikka kyllä kuntosalitreeniäkin voi tehdä sykkeet korkealla, kaloreita tehokkaasti polttaen. Ihan pelkästään se ei kuitenkaan riitä optimaalisen kunnon ja hyvinvoinnin rakentamiseen. Jonkinlaista aerobista treeniä olisi lihaskasvattajankin hyvä siis tehdä, mutta minkälaista?
Penkkipunnerrus variaatioineen
Suuret ja aktiiviset rintalihakset kuuluvat monen (erityisesti miehen) toivelistalle. Hyvin ”hermottunut” tissiosasto on ylpeyden aihe. Rintalihaksikas mies saattaakin esitellä treenituloksiaan jännittämällä kumpaakin rintaansa, mieluiten yksi kerrallaan. Mikä on sitten se paras tapa rintalihan kasvatukseen? Yksi suuren yleisön suosikki on klassikko: nimittäin penkkipunnerrus.
Jos juoksu tuntuu tukalalta | Arto Valtonen
Juoksu tuntuu monesta hyvinkin tukalalta, raskaalta ja kaikin puolin epämiellyttävältä. Varsinkin juoksuharrastuksen aloitusvaiheessa tai jos edellisestä kerrasta on vierähtänyt aikaa. Yleensä juoksutauon pituus riippuu siitä, kuinka mukava fiilis edellisestä lenkistä jäi.
Pohje ja sen kasvatus
Yksi, jos toinenkin bodymunkki ja fitnessnunna on saanut kohtalokseen hankalan vaivan: itsepintaisen pienet pohkeet. Toisia tämä ominaisuus ei haittaa lainkaan ja toiset taas kokevat tämän kiusallisena harmin ja häpeän aiheena.
Lihaskalvot eli faskiat
Lihasten huoltamisesta puhuttaessa keskustelun aiheeksi ovat nousseet lihaskalvot eli faskiat. Faskiat ovat monimutkaisia sidekudoskalvoja, jotka ympäröivät lihaksia, luita ja muita elimiä. Ne muodostavat yhtenäisen verkoston päästä varpaisiin, ja jokainen kehomme solu on ainakin jännitteellisesti liittynyt johonkin lihaskalvoon. Kehomme on siis kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Ryhtiä ja voimaa alataljasta
Horisontaalisia vetoja löytyy monen arjesta ja treeniohjelmasta liian vähän. Selkää kyllä rakennetaan, mutta silti olkapäät tahtovat kääntyä eteen ja leveä selkälihas ei meinaa aktivoitua kunnolla. Alatalja on monipuolinen koko selän pakettia ärsyttävä liike, joka olisi hyvä olla säännöllisessä käytössä kaikentasoisilla treenaajilla.
Ruhtinaalliset olkapäät pystypunnerruksella
Kauniit, tasapainoiset ja pyöreät olkapäät koristelevat ylävartalosi kokonaisuuden kuntoon. Niiden tekemättä jättäminen näkyy kyllä, eikä parhaalla mahdollisella tavalla – muodottomat etukeno-olkapäät ovat harmillisen yleinen ongelma myös treenaajien kesken. Järkevällä ja kokonaisvaltaisella jumpalla tasoitat olkapään mallia ja hyödyt sekä esteettisesti että funktionaalisesti.
Ota leuanveto haltuun! (VIDEO)
Tsekkaa videolta leuanvedon oikeaoppinen suoritustekniikka. Tommi antaa vinkkejä myös niille, jotka eivät vielä saa yhtään leukaa.
Miten tehdä uusi ennätys penkkipunnerruksessa?
Sinulta on varmaan usein kysytty: ”Paljonko nousee penkistä?”. Jos olet kunnianhimoinen treenaaja, nykyinen ennätyksesi ei todellakaan tyydytä sinua. Eikä edes tuleva. Janoat lisää ja lisää romua tankoon!
Tikiksen 6 kk treeniohjelma – usein kysyttyä
Meille on tullut paljon kysymyksiä 6 kuukauden treeniohjelmaan liittyen – vastaamme tässä yleisimpiin niistä. Voit myös jättää kysymyksesi myös alla olevaan kommenttikentään!
Lisää lihasmassaa olkapäihin | Sami-Jaakko
Poliisina työskentelevä Sami-Jaakko Konttas eli @somejaakko tuli tutuksi huikeasta toimistotuolivideostaan, jolla mies näyttää rautaisen keskivartalonsa suorituskykyä. Kuvasimme viime vuoden puolella poliisin käsitreenin, josta tuli suosittu Youtube-kanavallamme.
Venyttelytekniikat – oletko kokeillut näitä?
Venyttely on tärkein yksittäinen lihashuollon osatekijä. Venyttely avaa liikeratoja, lisää kireiden lihasten liikkuvuutta sekä toimii palauttavana harjoitteena. Lue artikkelista, miten sinun tulisi venytellä!
Isot liikkeet versus eristävät liikkeet
Aikaisemmin artikkeleissamme on mainittu termejä ”iso liike”, ”perusliike” ja ”eristävä liike”. Termien tarkoitus saattaa kuitenkin olla joillekin hieman haparoiva kysymysmerkki, eikä liikkeiden ero ole oikeastaan selvä. Tämä artikkeli käsittelee juurikin ison liikkeen ja eristävän liikkeen eroa ja käyttötarkoitusta treenissä.
Leuanvetovalmennus – lisää voimaa ylävartaloon!
Leuanveto – monen treenaajan suosikki ja inhokki. Yksi puuskuttaa tehdessään ensimmäistä leuanvetoa ja toinen nykii yli 20 toistoa hymyssä suin. Joka tapauksessa leuanveto on erittäin kokonaisvaltainen liike ylävartalon lihaksille. Leuanveto kehittää ylävartalon lihasvoimaa monella saralla ja on varteenotettava vaihtoehto, kun harjoittelun tavoitteena on esimerkiksi selkäpuolen lihaksien vahvistaminen.
Hitaan tempon treeniohjelma
Tempo on edelleen vähemmän käytetty tapa muuttaa tai haastaa fyysistä harjoittelua. Moni kuitenkin tietää, että esimerkiksi negatiivisilla leuanvedoilla voi saada lisää voimaa leuanvetoon vaikka ei vielä saisikaan yhtä kokonaista leukaa. Tempoon vaikuttamista voi kuitenkin hyödyntää myös kokonaisissa toistoissa. Lisäämällä aikaa, joka harjoitukseen kuluu, lihakset joutuvat kestämään rasitusta kauemmin kuin nopeasti tehdyssä sarjassa. Tämä on ratkaiseva tekijä etenkin lihasmassaa kasvattaessa.
Lihasten ”hermotuksen” tärkeys ft Utti Hietala
Lihaksen aktivointi eli kenties tuttavallisemmin ”hermotus” saattaa saada treenaajan hämilleen. Mitä se tarkoittaa? Miten se tehdään? Miltä sen pitäisi tuntua? Onko se edes tärkeää, jos penkkaa jo yli 100 kiloa ja vatsalihakset näkyvät tai varsinkaan silloin, jos ei edes halua isoja lihaksia? Asian selventämiseksi pyysin apua Utti ”Hulkki” Hietalalta.
Tehoa rintatreeniin näillä vinkeillä
Kaipaatko vaihtelua sekä lisää tehoa rintatreeniisi? Jos treenisi rinnalle on tähän asti ollut pelkkää penkkiä, on siihen hyvä tehdä pieniä muutoksia.
Miten pitää huolta lihastasapainosta?
Mitä lihastasapaino tarkoittaa? Sitäkö, että olemme symmetrisiä? Siten se usein ainakin käsitetään ja siitä on luotu unelmatilanne. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä rakenteemme ja tarpeemme jokapäiväisen toimintamme kannalta ovat erilaisia.
Raastava ja tehokas askelkyykky
Jalkatreenissä, kuten treenissä yleensä, on oleellista, että tietää, mitä lihasta haluaa treenata ja miten. Karkeasti jaoteltuna koipiosaston voi jakaa etu- ja takareiteen, pohkeisiin ja takapuoleen. Isoimmat liikkeet, kuten kyykyt ja prässit saavat oikein tehtynä koko jalan tekemään töitä, eri painotuksilla tietenkin. Yksi isoista jalkaliikkeistä on inhottava askelkyykky, joka eri variaatioilla vie treenin tehoa jalan eri osiin.
Näillä 5 liikkeellä pääset alkuun kehonpainoharjoittelussa
Oletko kiinnostunut kehonpainoharjoittelusta, mutta et tiedä kuinka sitä voisi alkaa harjoittelemaan? Millä liikkeillä pääsisi hyvin alkuun? Avaan nyt sinulle hieman tätä mielenkiintoista maailmaa!
Miten estää lihaskrampit?
Lihaskrampit ovat varmasti meille kaikille tuttuja. Lihaskramppi eli tahdosta riippumaton kivulias lihassupistus (tunnetaan myös nimellä suonenveto, vaikka vaiva on lihaksessa eikä verisuonessa), joka voi ilmaantua mihin tahansa lihakseen. Useimmin kuitenkin kramppailevat pohkeet, takareidet ja selkä.
Kyykky ja maastaveto – perusliikkeitä arkipäivästämme
Käytämme päivittäiseen perusliikkumiseen monikertaisen ajan suhteessa harjoitteluun. Siksi harjoittelumme laadulla on niin iso rooli. Aina kun liikumme ja harjoittelemme, luomme samalla liikemallia aivoihimme. Harjoittelu voi joko parantaa päivittäistä liikkumista ja ennaltaehkäistä vammoja, tai huonontaa sitä ja altistaa vammoille.
Lenkkareiden omistajan 7 virhettä
Lenkkarit ovat juoksijan tärkein työkalu, ja sen takia niihin tulee panostaa. Huonot juoksukengät altistavat monille vammoille ja jopa pilaavat juoksun nautinnon. Muista nämä seitsemän virhettä, etsi ja löydä sopiva match ja nauti kirmailusta hyvän kenkäparin kanssa.
Vahvaksi ja timmiksi kotoa poistumatta
Teetkö pitkiä työpäiviä tai kenties yövuoroja? Haluatko viettää kaiken mahdollisen vapaa-ajan ystäviesi seurasssa? Vai ajoiko hurrikaani pihamaasi ylitse, etkä pääse poistumaan kotoa? Mikä ikinä syy olikaan, välillä on aikoja, kun kuntosalille asti ei vain ehdi – tai pääse. Näinä hektinä kannattaa kokeilla kotitreeniä!
Takaisin treenivauhtiin rest-pause -metodilla
Olet pitänyt syystä tai toisesta taukoa muutaman viikon treeneistä ja olet menettänyt jonkin verran voimia, mutta et näytä silti onneksi vielä riisitautiselta. Sellaista sattuu välillä. Lomamatkalla oli ehkä liian kova aikataulu treenata tai sairastelit viikon pari. Olet saattanut myös jopa laiskotella…
Penikkataudin hoito ja ehkäisy
Penikkatauti tarkoittaa tulehdusta, joka syntyy säären sisäsyrjässä lihasten ja sääriluun kiinnittymiskohdassa. Sääressä oleva lihasryhmä turpoaa rasituksen seurauksena lihaskalvon sisällä, jolloin sisäsyrjä saattaa olla hyvinkin kosketusarka. Samanlainen kiputila voi syntyä myös säären ulkoreunassa.
4 liikkeen kehonpainotreeni kiireiseen elämäntyyliin | Teemu ”Pastori” Potapoff
Teimme kovan kiinnityksen Tikiksen uusimmalle treenivideolle. Kameran eteen asteli kirjailija, Fum.fi päätoimittaja sekä ravintola Teatterin sisäänkäynniltä tuttu ovimies Teemu ”Pastori” Potapoff. Nyrkkeilyä ja bodausta harrastanut Potapoff näyttää miten kiireisessäkin elämäntyylissä voi treenata tehokkaasti – Ei tekosyitä!
5 yleisintä virhettä kuntosaliharjoittelussa
Kuntosaliliikkeitä on loputon määrä. Jokaisella liikkeellä on kuitenkin sama päämäärä: kuormittaa lihaksia, mikä vie kehitykseen ja sitä kautta lihaksen vahvistumiseen tai jo saavutetun tason ylläpitämiseen. Tässä kuitenkin yleisimmät virheet, joita kuntosaliharjoittelussa tehdään:
Näin valmistaudut maratonille
Maratonia on pidetty jo monien vuosien ajan niin sanotusti kuninkuuslajina ja monet kuntourheilijat ovat halunneet sen suorittaa löytääkseen omat rajansa ja kokeillakseen jotain uutta. Maanantaina sitten kehuskellaan omilla saavutuksilla työpaikan kahvipöydässä. Mitä jos haluaisitkin juosta ensimmäisen maratonisi, mutta et tiedä, miten juoksuun kannattaisi valmistautua? Alta löydät hyviä vinkkejä siihen, miten maratonille valmistautuminen voi sujua mahdollisimman mukavasti.
Pudotussarjat kehonpainolla – Personal trainer Jori Kota-aho
Tikiksen uusimmalla treenivideolla esiintyy Personal trainer Jori Kota-aho. Hänet tunnetaan erittäin hyvästä kehonhallinnastaan sekä inspiroivasta Instagram-tilistä @Jorikotis. Videolla mies näyttää, kuinka pudotussarjoja voi hyödyntää myös kehonpainoharjoittelussa. Katso ja inspiroidu!
Miten kehittää juoksunopeutta? 5 vinkkiä
Nopeus on ominaisuus joka koostuu hermo-lihasjärjestelmän räjähtävistä kyvyistä eli ominaisuudesta tuottaa suuri määrä voimaa lyhyessä ajassa. Seuraavassa vinkit mitä kannattaa ottaa huomioon kun haluaa kehittää nopeusominaisuuksiaan juoksijana.
Pystytkö tekemään jousimiesleuanvedon? Katso Elmeri Rantalaisen opetusvideo
Videosarjamme kolmas jakso käsittelee jousimies-leuanvetoa. Tikis-urheilija Elmeri Rantalainen näyttää, kuinka liike tehdään oikeaoppisesti ja miten sitä kannattaa lähteä harjoittelemaan. Katso video ja inspiroidu!
5 syytä miksi takareisiä kannattaa treenata
Hyvin usein takareisien treenaaminen unohdetaan, sillä suhteessa etureisiin tai pakaroihin niiden kehitystä on hankalampi havaita. Sporttinen takafiguuri syntyy kuitenkin piukkojen pakaroiden ja vahvojen takareisien yhdistelmästä.
Kärsitkö treenien jälkeisistä päänsäryistä?
Oletko tehnyt salilla punnerruksia, leuanvetoja tai erilaisia vipunostoja ja hieman myöhemmin on iskenyt kova päänsärky? Jos näin on, olet saattanut jännittää tarpeettomasti niskalihaksiasi treenien aikana.
Onko yksin treenaaminen tehokkaampaa kuin seurassa?
Toiset tykkäävät treenata yksin kuulokkeet korvilla juoksulenkillä tai salilla. Heille se on omaa aikaa, irtautumista arjesta. Toiset tarvitsevat tsempparin, jotta jaksavat lähteä treenaamaan. Saako treeneistä enemmän irti yksin vai muiden seurassa?
Liikkuvuuden hyödyt voimantuoton näkökulmasta
Jumi on voimaa – vai onko? Voimailussa legenda siitä, että jumi on voimaa, on elänyt varmaan jo lähes ikuisuuden. Venyttely ja liikkuvuusharjoittelu on nähty ylimääräisenä hömpötyksenä, jota voi ehkä harkita, jos on tullut vammoja. Liikkuvuusharjoittelulla on kuitenkin mahdollisuus parantaa suorituskykyä, jopa voimaa.
Tee itsestäsi aamutreenaaja – 10 vinkkiä
Ihmiset ovat erilaisia ja joidenkin on todella vaikeaa nousta ylös sängystä aikaisin treenaamaan. Joskus emme kuitenkaan ehdi treenata muulloin kuin aamulla. Aamutreenit myös virkistävät meitä ja töiden aloittaminen on helpompaa kun mieli ja kroppa ovat jo valmiiksi hereillä. Lue vinkit, miten pystyt tekemään itsestäsi aamutreenajan:
Juoksemisen tieteelliset terveysvaikutukset
Kevät saapuu, aurinko lämmittää ja luonto alkaa kukkia. Mikä olisikaan parempi aika vetää lenkkarit jalkaan ja lähteä juoksemaan raikkaaseen ulkoilmaan! Jos et vielä innostunut pimeän punttisalin sijaan hyppäämään lenkkipoluille, kannattaa muistaa, että juoksemisella on lukuisia terveysvaikutuksia. Mikä parasta, näitä hyötyjä ei ole temmattu kevättuulesta, vaan ne on tieteellisesti todistettu.
Kesän treenit kahvakuulalla
Ilmat lämpenevät ja aurinko alkaa näyttäytyä yhä enenevässä määrin..taitaa tulla kesä! Mitä jos siirtäisit kesällä lihaskuntotreenisi ulos? Mainion treenin saat aikaan kahvakuulalla ja reippaalla asenteella. Treenaamaan voi lähteä milloin vain, missä vain!
Eeppinen treenivideo | Otto Vainio
Olet varmasti nähnyt netissä usein videoita, joiden jälkeen olet miettinyt: ”miten tuo voi olla mahdollista?”. Tässä on hyvin potentiaalinen video tuohon kategoriaan. Katso nuoren free running -urheilijan Otto Vainion treenivideo ja inspiroidu! #Fitnessgoals
Älä tee kuntosalista mörköä – jokainen on joskus ollut aloittelija
Seisot kuntosalin aulassa ja katsot eteesi aukeavaa rautaviidakkoa. Niin paljon kaikkea, minkä toiminnasta sinulla ei ole aavistustakaan. Olet toki nähnyt joitakin laitteista, mutta huomaat, kuinka ymmärrys kaikesta valuu nyt sormiesi välistä. Liikaa vaihtoehtoja ja liikaa mahdollisuuksia mennä vikaan. Tiesit, että tämä tulisi olemaan vaikeaa ja kaikesta rohkeuden keräämisestä huolimatta tunnet olevasi jo pelkästään siinä seistessäsi mukavuusalueen ulkopuolella. Huokaiset ja päätät tehdä kaikkia laitteita kerran, ihan varmuuden vuoksi. Kuntosalista on voinut tulla syystä tai toisesta mörkö, jonka lähelle on vaikea mennä.
Onko ok treenata sekä aamulla että illalla?
Kello soi aamulla klo 5, treenaamaan kello 6 ja myöhemmin illalla vielä treeni. Onko ok treenata sekä aamulla että illalla?
Lisää lihasmassaa selkään paremmalla tuntumalla – Tomi Takamaa
Uudelle videolla treenataan selkää yhdessä Tomi Takamaan kanssa. Bodauspiireissä tunnettu ”Tuntuma-Takamaa” on Probody -lehden päätoimittaja sekä ns. Vale-PT. Hän ei ole käynyt minkäänlaista PT-koulutusta, vaan ohjaa valmennettaviaan yli 20 vuoden tuomalla kokemuksella painoharjoittelusta.
Lisää liikkuvuuttasi – Jarno Härkönen (VIDEO)
Meiltä on useaan otteeseen pyydetty vinkkejä liikkuvuuden kehittämiseen. Päätimme tarttua tuumasta toimeen ja saimme yhden Suomen liikunta-alan huipuista videollemme. Jarno Härkönen on virallistettu Personal trainer, joogaopettaja, liikunta-alan kouluttaja sekä -luennoija. Hänen erikoisosaamiseen kuuluu varsinkin toiminnallinen harjoittelu sekä kehonpainolla suoritettavat harjoittelumuodot.
Sprintaamalla nopeammaksi ja vahvemmaksi | Lauri Kalima
Lauri Kalima näyttää yksinkertaisen, mutta tehokkaan keinon harjoitella räjähtävää nopeutta. Sprinttitreenejä voi tehdä missä tahansa, joten tässäkin erinomainen treeni kiireiseen elämäntyyliin!
Kuinka painonnoston ammattilainen Milko Tokola harjoittelee?
Tikiksen tuoreimmalla treenivideolla dominoi painonnoston ammattilainen Milko Tokola. Kävimme kuvaamassa Milkoa Tallinnassa, missä hän nykyään asuu sekä harjoittelee.
Tästä videosta saa mielettömästi motivaatiota omiin harjoituksiin sekä voi ottaa opiksi miltä tempauksen ja työnnön kuuluu näyttää.
Tee hetkessä enemmän punnerruksia näillä ohjeilla
Seuraavat kuusi vinkkiä auttavat sinua saamaan hetkessä lisää voimaa punnerruksiin. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Kyse ei ole mistään tempuista, vaan hermoston valjastamisesta liikkeen avuksi. Kokeile ohjeita vaikka toimiston lattialla tai olohuoneessa ja vertaa onko liikkeen keveydessä eroa normaaliin nähden.
Miten saada sixpack kuukaudessa?
Onko ikuinen kevättavoitteesi saada sixpack esiin? Jääkö tavoite kuitenkin aina puolitiehen, ja kesällä peilissä pilkottaa pyykkilaudan sijasta pääsiäisherkkujen ja vappusiman höystämä figuuri? Nyt on muutosten aika, sillä tänä keväänä et anna periksi. Fakta nimittäin on se, että kuka tahansa voi saada sixpackin. Jos urheilet säännöllisesti, syöt suhteellisen terveellisesti ja sinulla on vyötäröllä vain pienehkö vararengas, voi sixpackin saada esiin jo kuukaudessa. Tartu kiinni näihin vinkkeihin ja aloita sixpack-jahti!