Kevennä oloasi Smoothiepaastolla!

heinä 22, 2014 | Reseptit miehille, Reseptit naisille | 0 Kommenttia

Onko rantakunto vielä saavuttamatta? Onko tullut mässäiltyä liikaa grilliruokia? Vai haluatko muuten vain puhdistaa kehoasi ja keventää oloasi? Smoothiepaasto on siinä tapauksessa ratkaisu juuri sinulle! Smoothiepaastolla on myös hyvä aloittaa terveellisempi elämäntapa.

Smoothiepaasto on erinomainen toteuttaa kesähelteillä, koska kuumuus lieventää paaston aiheuttamaa ”kylmän tunnetta” ja koska kuumalla ei ruoka muutenkaan maistu niin hyvin. Se sopii hyvin myös esimerkiksi urheilijoille väliviikolle tai vaikkapa kisoihin valmistauduttaessa (kun täytyy pudottaa painoa).

Miksi paastota?

1. Paasto puhdistaa elimistöä

2. Paasto keventää oloa

3. Paasto tuo lisää energisyyttä ja elinvoimaa

Viiden päivän paastolla voit pudottaa jopa 2-3 kg painoa, josta suurin osa on rasvaa!

Kun keho ei saa riittävästi energiaa ravinnosta, käyttää se energialähteenä aluksi maksan glykogeenivarastoja, sitten kehon rasvaa ja lopuksi myös kehon lihasten valkuaisaineita. Paaston ensimmäiset päivät, jolloin maksan energiavarastot käytetään loppuun, ovat pahimmat. Tällöin voi esiintyä ärtymystä, huonoa oloa ja pääkipua, mutta oireet vähenevät kolmannen päivän jälkeen.

Katoavatko lihakset? Eivät! Keho käyttää ensimmäiseksi kaikki tarpeettomat ja ylimääräiset ainekset ja säästää elinvoimaisimmat ja tärkeimmät käyttöä varten. Näin kehon tulehdustilat vähenevät, kun keho puhdistuu ja voimistuu paaston vaikutuksesta. Lisäksi paaston jälkeen elimistö tuottaa uusia valkosoluja tehokkaasti täyttääkseen niiden vajetta ja elimistön vastustuskyky voi jopa tehostua.

Mikä ihmeen Smoothiepaasto?

Paastoja on olemassa monenlaisia: vesipaasto, mehupaasto ja puolipaasto, joista alkuperäinen ja ehkä ”tehokkain” (mutta rankin) on vesipaasto. Vesipaastossa ei syödä mitään, vaan juodaan pelkästään vettä. Mehupaastossa taas juodaan pelkkiä mehuja. Puolipaastossa, johon myös Smoothiepaaston voi kategorisoida, on päivittäisen syödyn ravinnon määrä alle 500 kilokaloria. Smoothiepaastossa syödään ainoastaan soseutettuja hedelmiä tai kasviksia ja tarvittaessa käytetään proteiinilisää vähentämään lihaskatoa.

Suolihuuhtelulle, jota esimerkiksi vesi- ja mehupaastossa käytetään helpottamaan huonoa oloa, ei smoothiepaastossa ole tarvetta. Siihen tulee kuitenkin varautua, että suoli ei toimi yhtä aktiivisesti kuin normaaliravinnolla. Se ei ole kuitenkaan yhtään vaarallista, päinvastoin ulos tulevan kuonan määrähän korreloi sisään otetun kanssa.

Smoothiepaaston nyrkkisäännöt:

1. Syö ainoastaan soseutettuja hedelmiä tai kasviksia 3‑4 kertaa päivässä

2. Käytä aina tuoreita ja mahdollisuuksien mukaan luomuaineksia

3. Juo nestettä riittävästi (kesäkuumalla vähintään 2‑3 litraa) ja mieluiten lähdevettä tai kookosvettä

Muista myös valmistautua paastoon syömällä 1‑2 päivää kevyemmin ennen paastoa. Harrasta paaston aikana kevyttä liikuntaa, kuten kävelyä tai pyöräilyä 2‑3 tuntia vuorokaudessa, tehostaaksesi aineenvaihduntaa. Älä vedä heti paaston jälkeen kilon pihviä, vaan aloita kiinteän ruuan syöminen maltillisesti (syö kevyesti ensimmäiset 1‑2 päivää).

Smoothiet:

Perusainekset smoothiehin ovat tuoreet hedelmät, marjat, kasvikset ja neste. Nesteenä voi käyttää tuoremehua, lähdevettä tai kookosvettä. Suosittelen käyttämään myös lisäproteiinia, kuten hamppuproteiinia, herneproteiinia tai heraproteiinia. Reseptejä löytyy paljon netistä, mutta tässä pari itse laatimaani ja maukkaaksi kokemaani smoothiereseptiä:

The Green Bomb:

  • Avocadoa, parsakaalia, vehnänorasta, baby pinaattia, vahvaa minttua, herneproteiinia ja omenamehua

Yellow yummy:

  • Ananasta, mangoa, banaania, heraproteiinia ja appelsiinimehua

Päivän ruokalista voi muodostua esimerkiksi seuraavasti:

  • Aamupala: marja-/hedelmäsmoothie
  • Välipala: lasillinen tuoremehua/kookosvettä
  • Lounas: kasvissmoothie
  • Välipala: vihreä tee tai pakurikääpätee
  • Päivällinen: kasvissmoothie
  • Välipala: lasillinen tuoremehua/kookosvettä
  • Iltapala: marja-/hedelmäsmoothie

Vettä tulee nauttia myös annosten välissä ja jos nälän tunne yllättää, sillä saa myös täytettä vatsaan. Naposteluhimoja voi myös helpottaa pureskelemalla xylitol-purukumia.

Lisää smoothiereseptejä löytyy Tikiksen heinäkuun smoothiehaasteesta! Täältä raakaruoka -tietoa.

Huom! Paastoamista ei suositella lapsille ja teini-ikäisille eikä raskaana oleville naisille. Jos sinulla on diabetes tai jokin muu sairaus, kannattaa ensin neuvotella lääkärin kanssa.

Kirjoittaja: Tuomas Burke

(Lisäpainoleuanvedon Suomen mestari 2014, 80 kg ja alle sarjassa)

Tuomaksen Blogi ja Facebook-sivu

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: