facebook_pixel

--- Ilmoitus ---

--- Ilmoitus ---

”Olen aina tykännyt leipoa”, Anne Barck, raakakakkujen tekijä tokaisee, kun kysyn, mikä hänet sai aloittamaan pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä taiottujen herkkujen tekemisen. Raakakakut valloittavat sosiaalista mediaa, mutta myös pikkuhiljaa kahviloita ja kauppoja. Niissä kiehtoo maun lisäksi ravinnerikkaus ja usein myös esillepano, kuten kakuissa nyt yleensä. Minun oli siis pakko kaivaa todellinen osaaja, joka tietää kertoa, mikä on loistavan raakakakun perusta.

Mikä on sinun historiasi raakakakkujen kanssa, Anne?

”Noin kuusi vuotta sitten tutustuin sosiaalisessa mediassa ja blogeissa ideaan kakuista, joissa ei ole käytetty perinteisiä jauhoja ynnä muita osia ollenkaan. Ihmettelin alkuun, miten se on mahdollista ja miten kakut pysyvät edes kasassa. Hankin ensimmäisen blenderini ja ensimmäinen kakku oli aivan kauhea. Jatkoin kuitenkin yrittämistä, hankin paremman blenderin ja kehityin kakkujen tekemisessä. Huomasin kakkujen ja niiden tekemisen hyvän vaikutuksen mieleen: oli ihanaa syödä herkkuja, jotka ovat ihmiselle hyvistä ja terveellisistä raaka-aineista. En tee nykyään perinteistä leivontaa enää”.

Mistä välineistä koostuu hyvä raakakakku?

 

”Työtä helpottaa valtavasti tehokas blenderi, vaikka sen ei tarvitse olla se kallein. Irtopohjavuoka on myös hyvä olla, jos haluaa tasaisen ulkomuodon. Hyvät raaka-aineet ovat tietenkin kaiken perusta – huonot pähkinät tekevät homeisen maun. Valitse kakkuun sellaisia ainesosia, jotka tuntuvat omassa kehossa hyvältä, kuten raakasuklaata tai viherjauhetta. Ei ole vain yhtä tapaa tehdä hyvää kakkua, vaan luovuus palkitaan!”

Minkälainen pohjan tulee olla?

 

”Pohjassa ei kannata olla liikaa kylmässä kovettuvaa öljyä tai muuten sitä ei saa leikattua. Materiaalin tulee olla helposti taputeltavissa vuokaan ja taikinan sekaan voi jättää rouskuvia herkkusattumia. Pohjassa voi käyttää esimerkiksi pähkinöistä jauhettua jauhoa, kuivattuja hedelmiä ja/tai tattarisuurimoita (pähkinäallergikoille). Suola on pohjassa tärkeä, sillä siitä tulee kuivattujen hedelmien takia muuten helposti liian makea”.

Mitä täytteeseen pitää laittaa?

 

”Täytteen tehtävä on pysyä kasassa. Viimeinen asia, mitä haluat, on märkä lammikko pöydällä! Koossa pitäviä elementtejä ovat esimerkiksi kookos- tai kaakaovoi. Perusmassan tulisi olla juustokakkumaisen pehmeä, mikä tapahtuu sen hyvän blenderin avulla. Pähkinät pitää olla liotettu ja massaan kannataa lisätä pieni määrä suolaa ja pieni määrä happoa esimerkiksi sitrushedelmistä. Raikas kakku vaatii enemmän happoa. Makeutuksena voi käyttää esimerkiksi hunajaa, kookossokeria, taateleita tai banaania. Ilman superfoodeja pärjää, mutta ne voivat tuoda kakulle kuohkeutta ja kermaisuutta (toco, lucuma jne.). Perussääntö on se, että koossa pitävät aineet ja ”levähtävät” aineet ovat sopivassa suhteessa keskenään. Sitten voit päättää, haluatko kakusta vaikka snickersin tai bountyn makuista!”

Miten kakun saa näyttämään hyvältä?

 

”Kakun ulkomuodossa on hyvä käyttää mielikuvitusta. Kannattaa säästää tekovaiheessa pohjaa ja täytettä ja käyttää niitä koristeluun, kuten pursottaa täytettä kakun päälle tai tehdä pohjasta keksejä. Se pitää tehdä kylmettämisen jälkeen (yön yli jääkaapissa tai 3-4 h pakkasessa). Sitten voit laittaa sen päälle kukkia, marjoja, hedelmiä…”

Onko raakakakku ”vain sallittu herkku” ja maistuuko se kaikille?

”Kyllä lähes kaikki, jotka eivät ole raakakakuista kuulleet mitään ja skeptisesti suhtautuneet niiden herkkuarvoon, ovat rakastuneet päästessään maistamaan! Raakakakut ovat maultaan ja myös ravinnetiheydeltään raskaita ja sen huomaa siitä, ettei sitä jaksa syödä niin paljoa. Ne sisältävät aineita, joita ihminen tarvitsee voidakseen oikeasti hyvin ja maistuvat kaiken kukkuraksi taivaalliselle. Kakkujen teko on lähes meditatiivista: voit lisätä mitä makuja haluat ja opit näin kuuntelemaan omaa kehoasi ja tarjoamaan sille sellaista, mitä se kaipaa – hyvistä raaka-aineista. Kakun ei tarvitse tuoda huonoa oloa ja omatuntoa, vaan se voi myös ravita niin kehoa kuin sieluakin”.

Resepti: Bounty-raakakakku

Pohja:

  • 2 dl mantelijauhetta
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • ½ dl raakakaakaojauhetta
  • 2/3 tl merisuolaa
  • 3 rkl kookosöljyä
  • 3 rkl hunajaa

Täyte:

  • 5 dl cashewpähkinöitä
  • 1 tlk kookosmaitoa (2 dl kookoskermaa)
  • 1-2 dl hunajaa
  • 100g kaakaovoita
  • ½ tl merisuolaa
  • 1 rkl luomu sitruunamehua

Kookostäyte:

  • 2 dl kookoshiutaleita
  • ½ tl aitoa vaniljaa

Suklaatäyte:

  • ⅔ dl raakakaakaojauhetta
  • 1/3 tl merisuolaa

Laita täytteen cashewpähinät likoamaan runsaaseen veteen, liota 2-6 tuntia. Nosta kookosmaitotölkki jääkaappiin, tällöin valkoinen ja jähmeä osa (kookoskerma) erottuu nesteestä.

Vuoraa irtopohjavuoan (∅ n. 20 cm) pohja leivinpaperilla. Valmista kakkupohja. Sulata kookosöljy ja hunaja vesihauteessa. Sekoita kuivat aineet keskenään, yhdistä öljyn ja hunajan kanssa ja nypi tasaiseksi muruksi. Taputtele pohja irtopohjavuoan pohjalle ja nosta kylmään täytteen valmistamisen ajaksi.

Huuhtele liotetut pähkinät. Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Mittaa blenderiin pähkinät, kookosmaito tölkistä lusikoitu jähmeä kookoskerma, hunaja, sula kaakaovoi, merisuola ja sitruunamehu. Blendaa kunnes massa on tasaisen sileää, tähän menee muutama minuutti. Voit välillä pysäyttää koneen ja siirtää massaa reunoilta alas.

Kun massa on silkkisen sileää, maista ja lisää tarvittaessa hunajaa. Kaada noin puolet massasta kulhoon jossa yhdistetään myös kookoshiutaleet ja vanilja. Kaada kookostäyte pohjan päälle ja nosta pakastimeen.

Sekoita lopun massan joukkoon kaakaojauhe ja merisuola. Kaada suklaatäyte hieman jähmettyneen kookostäytteen päälle. Nosta kylmään jähmettymään (pakastimeen vähintään 2 tuntia, jääkaappiin yön yli).

Irrota kakku vuoasta kun se on täysin jähmettynyt. Koristele esimerkiksi kookoshiutaleilla ja suklaakastikkeella, joka valmistuu helposti; 1 rkl sulaa kookosöljyä, 1 rkl hunajaa ja 2 rkl raakakaakaojauhetta.


Anne Barck on hyvää ruokaa ja sen tuomaa parasta oloa fiilistelevä ruokabloggaaja, valokuvaaja ja luontohörhö, joka etsii pienistä ja arkisistakin asioista jotain mielikuvituksellista ja kaunista.

Kirjoittaja: Aino Papinniemi on helsinkiläinen journalisti, personal trainer, mind coach certified trainer ja taiteilija.

--- Ilmoitus ---

--- Ilmoitus ---

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: