Kuinka pitää suolisto terveenä?
Kivistääkö vatsaa, turpoaako masu ilmapalloksi? Onko olo väsynyt ja tukala, housutkin kiristävät? Vatsavaivat ovat varsin yleisiä mutta kiusallisia vaivoja. Pahimmillaan vatsan oireilu vaikuttaa heikentävästi elämänlaatuun ja muun muassa laskee vastustuskykyä. Terveen vatsan taas tunnistaa siitä, ettei suoliston toimintaa edes huomaa. Vatsaoireita voi kuitenkin helpottaa! Lue, kuinka pitää suolisto terveenä.
Treenaajan nopeat välipalat
Kiireisen arjen keskellä treenille saatetaan rynnätä suoraan töistä, tai sitten kotona ehtii käydä kääntymässä vain pikaisesti. Lounas on jo syöty muutama tunti sitten ja kroppa huutaa energiaa, jotta iltapäivän treeneissä jaksaa painaa täysillä.Tässä vaiheessa apuun rientävät helpot, ravitsevat ja nopeat välipalaideat, joita kannattaakin olla muistissa kiireisen päivän varalle.
Resepti: Omena-kauralätyt
”Ruoka on vain polttoainetta”-mentaliteetin parhaat reseptit
Puhdas ja treenaamista tukeva ruokavalio ei aina tarkoita sitä kaikista maittavinta ateriaa. Kauhutarinat kertoo legendaa viemäreissä elävistä otuksista, jotka pikkuhiljaa tottuvat syömään muun eliökunnan jätöksiä elääkseen. Kun ruokaa pidetään vain polttoaineena, käy ihmisessä samankaltainen efekti: makunystyrät tottuvat mitä erikoisempiin ratkaisuihin.
Esittelemme nyt muutaman monen makuun jopa ällöttävän ruoan, jota yleisesti ottaen syödään vain ravintoaineidein takia. Lihomaan ei ainakaan näillä ohjeilla pääse!
Rasvojen merkitys ravitsemuksessa
Virkistävän raikkaita kesäjuomia
Kuinka sanoa EI
Ruokavalion tsekkauslista – tarkista ruokavaliosi kuntoon!
Suojaravintoaineita syömällä, ei purkista (osa 2)
Hyvänmakuinen vihersmoothie (sis. reseptin!)
Kuinka paljon treenaajan täytyy oikeasti syödä?
Dieettien tehokkuuden salaisuus
Nämä nopeat aamupalat valmistat alle viidessä minuutissa!
Proteiinien merkitys ravitsemuksessa
Proteiinit ovat kehon tärkein rakennusaine. Ne koostuvat aminohapoista, jotka puolestaan koostuvat typpipitoisesta aminoryhmästä, happoryhmästä ja sivuketjusta. Paitsi rakennusaineena, proteiinit voivat toimia myös energianlähteenä, kuljetustehtävissä, veren hyytymisessä, hormoneina, nestetasapainon säätelyssä sekä vasta-aineina.
Suojaravintoaineita syömällä, ei purkista (osa 1)
Moni terveystietoinen treenaaja varmistaa vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin käyttämällä erilaisia ravintolisiä. Monivitamiinit, sinkit, magnesiumit ja kalsiumit ruokavalion tukena ehkäisevät kyseisten ravintoaineiden puutostilaa, mutta pärjäisikö pelkällä perusruokavaliolla?
Älä jätä aamupalaa syömättä, jos haluat laihtua!
3 vinkkiä kestävämpään painonpudotukseen
Kikhernepasta peittoaa ravintoarvoiltaan perinteisen vehnäpastan mennen tullen!
Syö kehotyyppisi mukaan!
Imettävä äiti, huomioi nämä asiat ravitsemuksessa
Nopea välipala: kaura-siemen-porkkanaleipäset
Tämä ohje syntyi, kun yksi ilta mietimme puolisoni kanssa, mitä söisimme iltapalaksi. Kello oli jo melko paljon ja seuraavana aamuna odotti aikainen herätys, joten iltapalan oli oltava jotain suhteellisen nopeasti tehtävissä. Vaikka söimmekin kyseisiä leipäsiä iltapalaksi, on tämä herkku myös täydellinen välipala päivän kiireisiin!
Miksi ruoka ei maistu riittävästi?
Moni väittää, että voisi syödä ruokaa loputtomasti ja ongelmana lihomiseen on liiallinen syöminen. Tämä on monipiippuinen juttu, sillä kuntosalimaailmassa todella suurella osalla ongelmana on oikeasti se, ettei koneisto saa riittävästi ravintoa. Entäpä tilanne, jossa ruoka ei maistu?
Hiilihydraatit – mikä on niiden merkitys ravitsemuksessa?
Hiilihydraatit ovat orgaanisten yhdisteiden ryhmä. Ne koostuvat hiilestä, vedystä ja hapesta ja kuuluvat energiaravintoaineisiin. Hiilihydraattien pääasiallinen tehtävä on antaa energiaa soluille ja huolehtia tasaisesta verensokeritasosta. Tästä artikkelista voit lukea tarkemmin siitä, mikä on hiilihydraattien merkitys ravitsemuksessa.
5 keinoa hallita nälkää
Arjen pelastava kana-riisivuoka
Haluatko laihtua? 10 vinkkiä onnistumiseen!
3 tapaa lisätä proteiinia puuroon!
Syvät vatsalihakset – niiden oikeat hyödyt ja kuinka niitä treenataan
Monella kolkuttaa takaraivossa pyykkilaudan esiin kaivaminen ja vatsoja treenataan pakonomaisesti miettimättä sen kummempaa, mikä osa tekee työn. Olisi kuitenkin hyvin hyödyllistä erotella pinnallisten ja syvien vatsalihasten sekä lonkankoukistajien duuni, jotta parhaat hyödyt ja tulokset saadaan treenistä irti.
Resepti: Joulunajan prodepannarit
Älä unohda D-vitamiinia!
Parhaat kasviperäiset omega-3 lähteet
Bataatti vs. peruna – kumpi on terveellisempi?
Terveellinen riisisuklaa
Näin syksyn synkkeneviin iltoihin teki mieli kehitellä jokin terveellisen herkun resepti. Jokainen meistä tykkää herkuttelusta! Herkkujakin voi tehdä terveellisemmällä kulmalla – tietenkään mausta tinkimättä. Tässä resepti, jolla syntyy erinomaisen makuinen ja ravinnerikas, terveellinen riisisuklaa, olkaa hyvä!
Esittelyssä kasviöljyt ja niiden käyttötavat
Näin rajoitat kalorien saantia ilman nälkää
Jokainen on varmasti syönyt elämänsä aikana jotain, eikä ole pystynyt lopettamaan, ennen kuin paketti on tyhjä. Vastaavasti tiettyjen ruokien alas saaminen on työn takana ja kylläisyys iskee nopeasti. Nykypäivän ihminen on siinä mielessä onnellisessa ja onnettomassa tilanteessa, että kalorien saannista ei ole pulaa. Eniten energiaa sisältävät ravinnonlähteet tuntuvat olevan halvempia ja maistuvatkin paremmilta.
Mindful Eating – löydä ruokailun nautinto
Tuntuuko joskus siltä, että aloitat ruokailun ja yks kaks ruoka onkin jo poissa. Et muista miltä vaivalla pyöritellyt lihapullat maistuivat, miten äidin kasvimaan porkkana rouskui suussa tai miten nautinnollinen oli jälkiruoaksi säästetty suklaakonvehti kahvin kera. Mieli tuntuu jopa hieman apealta. Tässäkö tämä ateria nyt oli?
MCT-öljy on monikäyttöinen ja nopea energianlähde
Ravitsemus treenin jälkeen – parhaat palautumisateriat
HERA80 – makua ja proteiinipitoisuutta smoothieen!
Painonpudottajan haasteet työpaikalla
Suklainen vanukas chian siemenistä
Proteiinijauheet – mitä eroa niillä on?
Proteiinijauheet ovat jo tuttu näky ruokakauppojen hyllyllä. Proteiinin saanti on tärkeä osa ravitsemusta etenkin tavoitteellisessa fyysistä suorituskykyä kasvattavassa treenaamisessa. Proteiinin tarve riippuu muun muassa fyysisestä aktiivisuudesta, treenin kestosta ja tavoitteista, sukupuolesta ja iästä. Sopiva määrä proteiinia on noin 1-2 grammaa protskua painokiloa kohden.
Pinaattinen pannupitsa
Vaihtelua perinteiseen pitsaan: värikkään ja ravintorikkaan pohjan kruunaa yksinkertaiset täytteet. Pitsan ei aina tarvitse tarkoittaa epäterveellistä ruokaa, tämä resepti todistaa sen. Pinaattinen pannupitsa suosii myös treenaajia proteiinipitoisuutensa sekä kalsiumin vuoksi. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen resepti!
Ghee – maukas ja terveellinen voiöljy
Resepti: Sokeriton sitruuna-kardemummapannari
Grillivartaat ja marinadit – 5 reseptiä
Nopea aamiainen: ravitseva smoothie! Näillä vinkeillä onnistut
Pakurikääpä – lääkinnällinen sieni, joka vahvistaa immuunijärjestelmää
Pakurikääpä, ulkopuolelta hiilenmusta, pinnaltaan röpelöinen lehtipuiden pinnalla kasvava lahottajasieni, jota on kautta-aikain käytetty lääkinnällisissä menetelmissä, on noussut Suomessakin supertrendiksi. Se on tällä hetkellä jokaisen ravintotrendejä seuraaavan ihmisen kielen päällä. Eikä syyttä, pakurikäävän vaikutukset sekä historia ovat hyvin mielenkiintoisia.
Aikuisten ahmimishäiriö
Rankka päivä töissä, ja lounastauko jää lyhyeksi. Työpäivän päätteeksi pistelet banaanin naamariin ja suuntaat salille, sillä treeniä ei voi jättää välistä vaikka kuinka väsyttäisi. Väsyneenä päivän haasteista, kiireestä ja treenistä suuntaat vihdoin kotiin. Kotona salaatin riisin ja kanan jälkeen olosi on taas kylläinen, mutta samalla nuhjuinen, kaikkensa antanut ja epätoivoinen. On yksinkertaisesti paha olla. Sitten homma riistäytyy käsistä.
Tuorepuuro – valmista aamupala jo illalla! 3 reseptiä
Resepti: Kylmä proteiinikahvi
3 tapaa tehdä hampurilainen ilman sämpylää
Viherjauheet – mitä hyötyä niistä on?
Markkinoilta löytyy erilaisia viherjauheita, jotka useimmiten valmistetaan erilaisista meri- tai makean veden levistä, mutta myös erilaisia oraita käytetään paljon. Käyttötarkoitus kaikissa on sama: jauheiden avulla saat helposti lisättyä ruokavaliosi ravintoainetiheyttä. Viherjauheet sisältävät siis valtavia määriä ravintoaineita suhteessa energian määrään.
Resepti: Grillattu salaatti
Miten ajoittaa syöminen vuorotyössä
Työajat tuovat haasteita ruokarytmin säilyttämiseen. Kiire ja työaikojen epäsäännöllisyys vaikuttavat negatiivisesti päivän ruokailuihin. Säännöllisyyden ylläpitämiseen on kuitenkin keinonsa ja niistä kiinni pitämällä jaksat missä työvuorossa tahansa! Katso tästä vinkit miten ajoittaa syöminen vuorotöissä:
Erikoinen vaihtoehto leivälle – bataattia leivänpaahtimessa
Näin valmistat herkullisen rasvakahvin!
Kyllästyttääkö riisi? Kokeile proteiinipitoista kvinoaa!
Resepti: Herkulliset proteiiniletut
Sokerin ja rasvan vaikutus kehoon, osa 2: rasva
Resepti: Kanaa ja riisiä kookoskastikkeessa
Sokerin ja rasvan vaikutus kehoon, osa I: sokeri
Lisäravinteet treeniä ennen, sen aikana ja sen jälkeen
10 ruokaa jotka edesauttavat nukahtamista
7 asiaa, joista tiedät kehosi kaipaavan magnesiumia
Pähkinävoita mahaan, hymyä huulille
Rasvattomuus on out (ruoassa siis, ei kropassa). Koska rasvat ovat kivoja syödä ja auttavat henkiseen hyvinvointiin massiivisesti, pitää löytää jokin edes semiterveellinen lähde mässäilyyn. Avocadot, kalat ja pähkinät sellaisenaan on jo kokeiltu, joten vaihtelun vuoksi laitetaan pähkinät amerikkalaisittain soosiksi
Mulperimarjat – luonnollinen ja toffeemainen välipala
Energiaa ja terveyttä tuorepuristetuista mehuista!
Raakaruoka on noussut viime vuosina pinnalle hyvinvointia ja terveyttä tavoittelevien ihmisten keskuudessa. Kypsentäminen tuhoaa ainakin osan ruokien terveellisistä ravintoaineista ja toisaalta yllättävän pieni prosentti suomalaisista syö suositeltavat puoli kiloa kasviksia päivässä. Itse puristettu mehu on loistava tapa nauttia tuoreet hedelmät ja vihannekset, joita ei muuten ehkä tulisi syötyä (ainakaan suuria määriä).
5 syytä sijoittaa kunnolliseen tehosekoittimeen
Tehosekoittimia on markkinoilla monenlaisia. Kivan blenderin löytää ihan lähimarketista ja tarjolla on niin isoja järkäleitä, matkakokoja kuin toinen toistaan herkullisempia värejä. Silti valitettavan monen tehosekoittimen kohdalla palaneen käry ja klönttinen lopputulos käyvät tutuksi jo ensimmäisellä käyttökerralla. Kannattaisiko kuitenkin kivan blenderin sijaan satsata kunnolliseen koneeseen?
Maitohappobakteerit ovat yhteydessä parempaan terveyteen
Varmasti kaikki meistä ovat kuulleet, että maitohappobakteereja pitää syödä, kun lähtee matkalle tai joutuu syömään antibioottikuurin. Maitohappobakteereilla suolisto pysyy kunnossa ja vatsa voi hyvin. Maitohappobakteereja on lisätty elintarvikkeisiin, kuten jugurtteihin tai maitoon. Hapatetut elintarvikkeet sisältävät maitohappobakteereita valmistusprosessin vaikutuksesta. Maitohappobakteerit ovat tutkitusti yhteydessä parempaan terveyteen. Mitä terveyshyötyjä maitohappobakteereista on ja mistä maitohappobakteereja sitten saa?
Liikkujan kasvisruokavalio
Kasvissyönnin suosio on kasvussa Suomessa ja muualla maailmassa. Kasvisruokavalio voi kiinnostaa myös liikkujia ja urheilijoita. Edelleenkin kasvissyöntiin liittyy kuitenkin monia harhaluuloja ja myyttejä. Monia arveluttaa, saako kasvisruokavaliosta riittävästi kaikkia ravintoaineita. Tai surkastuttaako kasvisruokavalio lihakset ja suorituskyvyn? Entä mistä kasvissyöjä saa proteiinia ja kalsiumia?
Miten syödä eri elämäntilanteissa?
Syömisen tarkoituksena on antaa meille energiaa, mahdollistaa elimistön toiminnot, turvata riittävä ravintoaineden saanti – ylipäätään pitää meidät elossa. Se kuuluisa kultainen keskitie ja kohtuus kaikessa ovat erinomaisia muistisääntöjä syömisenkin osalta. Oma vointi on tärkeä mittari terveellisessä ravitsemuksessa.
Resepti: chiansiemen-mansikkahillo
Rasvanpolttoa tukeva ravitsemus
Lihasmassan kasvua tukevat toimenpiteet luovat pohjan kehonmuokkaajan harjoittelulle ja ravitsemukselle. Tähän tavoitteeseen pyrittäessä harjoittelun merkitys on suuri. Vaikka söisit kuinka hyvin, ei pelkällä syömisellä saada hauista kasvamaan tai sixpackiä näkyviin. Syömisellä tuetaankin ennen kaikkea harjoittelun tuloksellisuutta.
Esittelyssä vehnätön ruokavalio
Viljoihin ja/tai niiden osien välttelyyn perustuvat ruokavaliot ovat olleet paljon pinnalla viime vuosina. Moni on kysynyt itseltään enemmän tai vähemmän perustellusti: ”Olenko gluteeniherkkä, keliaakikko vai vehnäallerginen?”. Varsinainen diagnosointi yliherkkyyksiin on haastavaa ja moni meneekin tekemään johtopäätökset omin päin. Vähemmän tunnettu vehnätön ruokavalio saattaa olla ainakin kokeilemisen arvoinen, jos viljojen huonot vaikutukset kehoon mietityttävät.
Resepti: pizzapohja porkkanasta
10 syytä syödä chian siemeniä
Päivän ateriat – mitä tulee ottaa huomioon aamupalalla, lounaalla ja päivällisellä?
Syöminen säännöllisesti ja monipuolisesti kannattaa. Näin verensokeri ja energiansaanti pysyvät tasaisina pitkin päivää ja jaksamme hoitaa tehokkaasti päivittäiset rutiinimme. Säännöllisesti syömällä myös kropan aineenvaihdunta rullaa, energiataso pysyy yllä ja vältymme liian niukasta ruokailusta aiheutuvalta ahmimiskohtaukselta illalla. Monipuolinen ruokavalio puolestaan takaa riittävän ravintoaineiden saannin. Ruokailu tasaisesti ja monipuolisesti on hyvä lähtökohta terveelliselle ravitsemukselle, mutta mitä erityisesti tulee ottaa huomioon aamupalalla, lounaalla ja päivällisellä?
25 terveyshyötyä porkkanasta
Kalsiumin lähteet vertailussa
Nykypäivänä on yleistä, että ihmiset rajoittavat ruokavaliotaan joko omasta tahdostaan, jonkinlaisen allergian tai yliherkkyyden takia. Ruoansulatusta rasittavien ruoka-aineiden poistaminen päivittäisestä käytöstä voi tehdä terveydelle ihmeitä, mutta se voi myös pienentää ruokavalion monipuolisuutta. Sen takia onkin tärkeää, että pitää huolen ravinteiden riittävästä saannista. Tällä kertaa vertailuun pääsivät kalsiumin lähteet.
Terveelliset vohvelit – 3 reseptiä
Nuku nälkä pois – miten univaje vaikuttaa ruokavalintoihin
Oletko huomannut, että huonosti nukutun yön jälkeen himoitset herkkuja ja terveelliset ruokavalinnat eivät houkuta ollenkaan? Nukkumisella ja ruokahalulla sekä tekemillämme ruokavalinnoilla on yhteys keskenään. Uni vaikuttaa hormonaaliseen säätelyyn, joka puolestaan vaikuttaa lukemattomiin elimistössämme tapahtuviin reaktioihin. Väsyneenä valitsemme paljon nopeaa energiaa sisältäviä ruokia, kun taas virkeänä ja levänneenä valitsemme todennäköisemmin terveellisempiä vaihtoehtoja. Huolehdi siis riittävästä unesta ja nuku nälkä pois. Tikis kertoo, miten uni vaikuttaa meihin.
Resepti: Herkullisen suklainen proteiinipannari
Mikä on FODMAP-ruokavalio?
FODMAP-ruokavaliota käytetään monien suolistosairauksien hoidossa. FODMAP-hiilihydraatit (Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols) ovat epätäydellisesti imeytyviä hiilihydraatteja. Ne ovat lyhytkestoisia hiilihydraatteja, sokereita ja sokerialkoholeja, jotka fermentoituvat eli aloittavat käymisreaktion paksusuolessa. Ne imeytyvät heikosti ohutsuolesta, jolloin ne aiheuttavat ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiville turvotusta, ilmavaivoja ja kipua. Näitä hiilihydraatteja ovat fruktoosi eli hedelmäsokeri, laktoosi eli maitosokeri, xylitoli, sorbitoli ja muut sokerialkoholit sekä fruktaani, galaktaani ja raffinoosi.
13 syytä miksi paino ei putoa
Vältteletkö hiilareita turhaan?
Olet saattanut kokeillut karppausta – parin vuoden takaista trendiä. Mutta pitäisikö hiilareista luopua kokonaan, koska se on trendikästä? Jos treenaat ahkerasti, ovat hiilarit välttämättömiä niin jaksamisen kuin aivotoiminnan kannalta! Se mistä lähteestä hiilareita tankkaat, on tärkeämpää kuin niistä kokonaan luopuminen.
Miten tulisi syödä jos haluaa kasvattaa lihasmassaa?
Pistoolikyykky – 6 vinkkiä parempaan tekniikkaan
Pistoolikyykky on oman kehonpainolla tehtävä liike, jossa laskeudutaan yhden jalan varassa syvään kyykkyyn ja tullaan samaa reittiä ylös. Sen tekeminen vaatii yhdistelmän voimaa, kontrollia ja liikkuvuutta. Ei riitä että ainoastaan pääsee omin voimin ylös ja alas, vaan jalkojen ja lantion pitäisi pysyä oikeassa asennossa koko liikkeen ajan.
Valmista täydellinen salaatti kotona – 10 vinkkiä
Onko kotona tehty salaattiannos sinulle ikuinen haaste? Pistelet salaatin mukisematta poskeesi, mutta nautinto on siitä kaukana. Ravintolassa syöt salaatin mielelläsi lounaaksi tai jopa illalliseksi, mutta kotona salaatti-tomaatti-kurkku -kombo maistuu aina yhtä pahviselta. Muista, että salaatti on ruoka-annos josta myös kotikeittiössä saa ravintolatasoisen helpoilla nikseillä. Ota siis nämä 10 vinkkiä talteen, ja unohda tylsät salaattirutiinisi.
10 syytä syödä enemmän pähkinöitä ja siemeniä
Resepti: helppo ja herkullinen tuorepuuro
Onko vähähiilarinen ruokavalio hyvä tapa laihduttaa?
Sokeriton herkku: Kookoskermainen suklaamousse
10 keinoa rauhoittaa ärtynyt vatsa
Löydä tasapaino syömiseen – 5 vinkkiä
Syöminen ei ole rakettitiedettä. Ruoka antaa meille energiaa, jotta jaksamme päivän askareet ja mieli pysyy virkeänä. Jokaisen tulisi syödä monta ateriaa päivän aikana, mutta ei ole kuitenkaan tiettyä kaavaa miten jokaisen tulisi syödä, vaan jokaisen on opeteltava mikä toimii itselle ja mikä ei. Ensin on syytä opetella perusasiat kuntoon, eikä heti tarvitse kikkailla superfoodien tai lisäravinteiden kanssa.
Resepti: pullanmakuinen proteiinismoothie!
Kuinka usein laihduttajan kannattaa käydä vaa’alla?
Jos tavoitteenasi on painonpudotus, et voi välttää vaa’an käyttöä. Painonpudotusprojektin alussa vaaka näyttää alkutilanteen, eli mistä lähdetään liikkeelle. Tietylle ajanjaksolle on hyvä myös miettiä tavoitepaino esimerkiksi 3 kuukauden tai 6 kuukauden jälkeen. Eli mikä on tavoite vaakalukemaksi silloin. Painoa tulee siis seurata aktiivisesti, kuitenkaan tuijottamatta sitä liikaa.