Uni vai treeni – kummasta kannattaa tinkiä?

syys 29, 2015 | Miesten treeni, Naisten treeni | 0 Kommenttia

On selvää, että riittävä uni ja sopiva treenaaminen ovat hyväksi terveydelle. Mutta mikäli aika on tiukilla, kannattaako herätä superaikaisin, jotta ehtii treenaamaan? Ei-vastaus kuulostaisi kenties mukavalle, jotta saisi luvan kanssa jäädä vielä yhdeksi tunniksi peiton alle – varsinkin niinä aamuina, kun ulkona on jäätävän kylmää, sataa kaatamalla tai on muuten vain pimeää ja masentavaa. Vastaus ei kuitenkaan ole niin yksinselitteinen. Laadukas uni ja säännöllinen liikunta pitävät kropan kunnossa. Ne itse asiassa tukevat toisiaan, joten jommankumman skippaaminen toisen kustannuksella ei ole hyvä idea. Miten sitten tulisi toimia? Lue tästä:

Treeni ja uni kulkevat käsi kädessä

 

Olemme kaikki joskus yrittäneet vetää treeniä läpi pitkään venyneen illan jälkeen. Se on sitten asia erikseen, sujuiko treeni. Tutkimukset osoittavat, että nukkuminen vähemmän kuin seitsemän tuntia yössä voi johtaa treenien lyhentymiseen – jos ylipäätään edes pääsee liikkeelle. Eikä liene yllättävää, että vähäinen uni laskee motivaatiota treenata.

Onko uni sitten tärkeämpää kuin treeni? Ei aivan niinkään. Liikkumisen vähentyminen todennäköisesti huonontaa unen laatua. Tiedetään, että säännöllinen liikkuminen auttaa nukkumaan paremmin.

Entä, jos täytyy valita?

 

Aikuisille suositellaan 7-9 tuntia unta yössä, sillä unen tarve on yksilöllistä. Jos et nuku kahdeksan tunnin keskivertosuosituksen verran, mutta tunnet silti olosi levänneeksi ja energiseksi, ei ole syytä jättää treeniä väliin lisätorkkujen vuoksi.

Monet meistä heräävät tokkuraisina. Jos väsyttää vähän tavallista enemmän, ei liene syytä jättää treenaamatta. Satunnainen huonosti nukuttu yö ei ole vaarallista, ja kunnon treeni päivällä voi pelastaa seuraavan yön unet. On helppoa tottua painamaan torkutusnappia sen sijaan, että nousisi treenaamaan. Tätä keinoa kannattaa siis käyttää ainoastaan todellisissa hätätapauksissa.

Jos vointi ei ole aivan huipussaan, treenaa ulkona. Raikas aamuilma laskee unihormoni melatoniinin tasoa, jolloin olo muuttuu energisemmäksi.

Poikkeus vahvistaa säännön

 

On hyvä treenata aamuisin, vaikka olisitkin hiukan väsynyt (tai iltapäivisin, jos se sopii paremmin). Jos kuitenkin olet äärimmäiset uupunut, on luultavasti parempi höllätä. Todennäköisesti tässä tilassa treenikin menisi pieleen. Lepäile ja palaa treenin ääreen, kun olet huilannut hiukan.

Eli mikä on ratkaisu?

 

On ihan ok toisinaan treenata väsyneenä tai skipata silloin tällöin treeni, jos on aivan puhki. Näistä kummastakaan ei kuitenkaan kannata tehdä tapaa. Tarkkaile vointiasi ja tiedosta, missä voisit tehdä terveydelle parempia valintoja. Uniset aamut ovat kenties merkki siitä, että nukkumaanmenoaikaa olisi hyvä siirtää aikaisemmaksi.

Jos tuntuu siltä, että tiukat aikataulut eivät anna mahdollisuutta nukkua ja treenata riittävästi, harkitse lyhyitä, tehokkaampia treenimuotoja. 20-30 minuutin intervallityyppinen treeni toimii. Muista kuitenkin, että väliaikainen unia verottava elämäntilanne (kuten tenttiviikko tai pieni vauva) on hyvä syy pieneen taukoon. Jos onnistut ottamaan ylimääräiset torkut ja tekemään muutaman lyhyenkin treenin viikossa, hyvä niin. Jos taas parhaalla tahdollakaan ei ehdi nukkua muutamaa tuntia enempää yössä, älä rehki liikaa. Tilanteen rauhoituttua voit palata lenkkareiden pariin.

Lähde: mindbodygreen

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: