Uimarin voimaharjoittelu

mennessä | touko 29, 2017 | Miesten treeni, Naisten treeni | 0 Kommenttia

Uinti on siitä mielenkiintoinen laji, että toisin kuin monet muut urheilulajit, lajissa liikutaan ihmiselle hieman vieraammassa elementissä = vedessä. Kuinka hallita oma kroppa veden vastuksen vaatimalla tavalla? Aiheesta meille kertoi entinen olympiauimari Matti Rajakylä.

Mitkä ovat uimarin tärkeimmät ominaisuudet?

Uinti on varsin monipuolinen laji, sillä siinä on neljä eri uintilajia: vapaa-uinti, rintauinti, selkäuinti sekä perhosuinti. Matkojakin on 50 metristä 1500 metriin – avovesilajeissa vieläkin pidempiä, jopa 25 km asti. Skaala on siis uintilajeissakin sen verran laaja, että kysymystä voisi verrata siihen että vertailisi 100m spinttijuoksijan ja maratoonarin tärkeimpiä ominaisuuksia.

Tietty perusajatus kuitenkin uimarin harjoitettavista ominaisuuksista on yhtäläinen, oli laji sitten mikä tahansa. Uimarilta vaaditaan tietynlaista perusatleettisuutta, urheilullisuutta sekä lihastasapainoa. Tämän jälkeen tulevat vasta sitten lajispesifimmät ominaisuudet, kuten räjähtävyys, ketteryys ja lihaskestävyys.

Perusatleettisuuden saavuttaa harjoitelemalla monipuolisesti fyysisen kunnon eri osa-alueita: voimaa, liikkuvuutta, kestävyyttä ja koordinaatiota.

Kuinka tärkeää voimaharjoittelu on uinnin kannalta?

Uimarin voimaharjoittelu on valtavan tärkeää. Perusatleettisuuden tulee kuitenkin säilyä voimaharjoittelun ohella, eli uimarin on tietenkin samalla muistettava ylläpitää erityisesti liikkuvuuttaan sekä muita fyysisiä osa-alueita.

Esimerkkinä se, että 50 kiloinen pikkutyttö pystyisi mennen tullen pesemään 100 kiloisen bodarin vedessä jos tyttö hallitsee voimankäyttönsä vedessä paremmin. Tähän vaikuttavat myös tekniset asiat ja liikkuvuus, joten voimantuoton täytyy siis kulkea käsikädessä muiden fyysisten ominaisuuksien kanssa.

Uimarin voimaharjoittelu on siis valtavan tärkeää jos se toteutetaan järkevästi ja maltilla, kaikki muutkin fyysiset ominaisuudet huomioon ottaen.

Millaista voimaharjoittelua uimarit tekevät?

Nuorena uimarit treenaavat melko kokonaisvaltaisesti ja yhdessä, vasta myöhemmin, kun ruvetaan erikoistumaan johonkin tiettyyn lajiin, alkaa myös voimaharjoittelu muokkautua lajinomaisemmaksi.

Kuivaharjoittelu on yleensä uintitreenien yhteydessä, treenejä viikon aikana Matillekkin on kertynyt uintiaikana helposti n. 9-11/krt viikkoon. Oheisharjoittelu saattoi olla esimerkiksi sprinttitreeniä, joogaa, kehonhuoltoa, kehonhallinta, rankkaa kuntopiiriä ja tämän lisäksi kunnon punttitreeniä muutaman kerran viikkoon. Salilla 50 metrin sprinttiuimarina treeniohjelmaan kuului voimaa, sekä räjähtävyyttä esimerkiksi tempauksen ja rinnallevedon muodossa. Lajien skaala voi siis olla todella monipuolista.


Matti Rajakylä on entinen olympiauimari, ja EM-mitalisti. Hän oli aktiivinen maajoukkueuimari vuoteen 2008 asti, lopettaen uransa Pekingin olympialaisiin. Uintiuransa jälkeen hän muutti viideksi vuodeksi Intiaan, mutta on jälleen palannut Suomeen ja työskentelee tällä hetkellä uintivalmennusta sekä fysiikkavalmennusta yksityisten henkilöiden, sekä yritysten parissa. Ota yheyttä: matti.rajakyla@gmail.com

Uimarin treenikirja on uusi Noora Valkosen kirjoittama ainutlaatuinen tietopaketti uinnista. Matti Rajakylä toimii kirjassa tärkeimpänä asiantuntijana. Kirja on tilattavissa Fitran verkkokaupasta. Opuksesta löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin: ”Miten vauhdittaa avovesiuintia? Millainen on toimiva harjoitusohjelma? Miksi uimarin kannattaa kyykätä?” 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: