Pakaroille kyytiä pyöräillen

huhti 26, 2016 | Naisten treeni | 0 Kommenttia

Pyöräillessä maisema vaihtuu vauhdilla. Samalla pakarat saavat kyytiä aikamoisella tahdilla, sillä jokaisella polkaisulla pakaralihakset aktivoituvat voimantuottoon. Pyörän selkään hyppääminen on siis mitä parhain tapa parantaa aerobista kuntoa, sekä treenata pakaralihaksista teräksiset. Kuntoilumuotona pyöräilyä voi harrastaa iästä riippumatta, ja myös jalka- ja selkävaivoista kärsivät voivat hypätä satulan selkään huoletta. Pyöräilyssä ei nimittäin synny kroppaa kuormittavia iskuja kuten esimerkiksi juoksussa. Pidä siis piukat pakarat mukanasi läpi elämän ja kaiva pyörä esiin varastosta!

Rasva palaa

Pakaroihin liittyy keskeisesti kaksi ongelmatekijää: ensinnäkin rasvaa kerääntyy helposti pakaroiden ympärille ja niiden alapuolelle. Toiseksi pakaroiden seudulle kerääntyneestä rasvasta on vaikea päästä eroon. Kuitenkin pyöräillessä pakaralihakset tekevät jatkuvasti töitä ja pakaroiden seudun kudosten aineenvaihdunta aktivoituu. Vaikka rasvanpolttoa ei suoraan voi kohdistaa tiettyyn kehonosaan, verenkierron lisääntyessä pakaroiden alueella myös rasva-aineenvaihdunta paranee ja rasvakertymät pienenevät.

Vinkki: Erityisesti pitkäkestoinen liikunta laittaa rasva-aineenvaihdunnan liikkeelle. Vaihda tunnin juoksulenkki pyörälenkiksi tai lähde kaverin kanssa keväiselle viikonloppuretkelle pyöräillen. Kannattaa muistaa, että pyöräily on myös erinomainen hyötyliikuntamuoto. Esimerkiksi töihin pyöräillessä kilometrejä kertyy huomaamatta.

Kiinteät pakarat

Koska pyöräillessä pakarat työskentelevät koko ajan, kohdistuu niihin jaktuva paine ja kuormitus. Jatkuvan kuormituksen ansiosta pakaralihakset muokkautuvat kiinteiksi ja kauniin mallisiksi. Pakaroiden muokkautumisen ydin on siinä, että rasituksen seurauksena pakaralihas vahvistuu, kiinteytyy ja samalla rasvakertymät poistuvat.

Vinkki: Myös pyöräillessä voi tehdä intervalliharjoituksia. Ota pyörälenkillä kovempia pyrähdyksiä tai hyppää spinning-pyörän selkään ja tee harjoitus tempoja vaihtelemalla. Näin saat lisää tehoa pyörälenkkiin, ja pakaralihas saa monipuolisia ärsykkeitä, mikä tehostaa kiinteytymistä.

Lisää lihasmassaa

Aina ei tarvitse nostella rautaa lihasmassan kasvattamiseksi. Pyöräily kehittää monipuolisesti kaikkia alavartalon lihaksia kuten etureisiä, takareisiä, pohkeita ja erityisesti pakaroita. Pyöräilyssä suurin ja pinnallisin pakaralihas, gluteus maximus, aloittaa polkaisuliikkeen ja voimantuoton. Tätä liikettä tukevat muut alavartalon lihakset, erityisesti pakaroiden pienemmät lihasryhmät. Pyöräily siis kasvattaa lihasmassaa kaikissa alavartalon lihaksissa, erityisesti gluteus maximuksessa, joka on pyöreän pepun salaisuus.

Vinkki: Ylämäkien pyöräileminen antaa lihaksille lisävastusta. Spinning-pyörässä vastusta säätämällä saa pakaralihakset poljettua hapoille muutamassa minuutissa. Kiinnostava kokemus on myös hypätä maantien sijaan metsäpolulle ja polkea yli kivien ja kantojen, jolloin myös tasapaino kehittyy ja lihakset joutuvat töihin uudella tavalla.

– Tuuli

Lisää hyödyllisiä vinkkejä miten treenata pakaroita saat kirjasta: Treenaa voimakas ja kiinteä pakara 

Tsekkaa myös treenivideot:

Sanna Laitisen pakaratreeni pienillä vastuksilla

Janette Karvosen pakaratreeni

Eve Heikkisen tehokas plyotreeni jaloille

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: