Ongelmana ylikunto?

kesä 4, 2014 | Miesten treeni, Naisten treeni | 0 Kommenttia

Kyllä, ihminen voi olla liiankin ”tikissä”. Ylikunto saattaa kuulostaa hienolta ja kadehdittavalta, mutta todellisuudessa siitä on pelkkää haittaa.Ylikuntoinen keho on saanut liikaa rasitusta eikä ole ehtinyt palautua. Sen seurauksena suorituskyky laskee. Sisäelinhermosto ja hormonijärjestelmä eivät enää palaa normaalitilaan vaan paahtavat täysillä kierroksilla levossakin. Ongelma on yleinen etenkin kestävyysurheilijoilla, mutta sitä voi esiintyä missä lajissa tahansa.

Ylikunnon oireita ovat:

1.   Suorituskyvyn heikkeneminen – et jaksa enää juosta tai nostaa painoja niin kuin ennen, vaikka oletkin treenannut huimasti

2.   Syke on usein koholla ja pienikin rasitus nostaa sykettä tavallista enemmän

3.   Kohonnut verenpaine, vapina, sydämen rytmihäiriöt

4.   Uniongelmat

5.   Ahdistus, masennus, hermostuneisuus ja muut mielialavaihtelut

6.   Vastustuskyvyn heikkeneminen, flunssa vierailee useasti

7.   Ruokahalu muuttuu

Ammattiurheilijoiden ylikunto on helpompi todeta kuin tavallisen kuntourheilijan, koska ammattipiireissä ongelma tiedostetaan ja sitä osataan odottaa. Tavallisen pulliaisen kohdalla epäillään ensin kaikkea homeisesta asunnosta allergiaoireisiin ja masennukseen. Jos epäilet itselläsi ylikuntoa kokeile seuraavaa testiä:

Mittaa leposykkeesi heti herättyäsi, vielä sängyssä maatessasi. Tuloksen saatuasi nouse reippaasti ylös, odota noin minuutti ja mittaa syke uudelleen. Tämän jälkeen vähennä maakuuasennon syke seisoma-asennon sykkeestä. Tulokseksi saat ns. ”ortostaattisen sykkeen”. Jos saamasi tulos on enemmän kuin 15-20, saattaa elimistö olla ylikuormittunut eli ylikuntoinen.

Testi ei ole absoluuttinen ylikunnon diagnosointimenetelmä, vaan pikemminkin suuntaa antava.

Ylikuntoa voi hoitaa ainoastaan levolla, jonka pituus saattaa vaatia kuukausia tai jopa vuosia. Ennaltaehkäisy on onneksi mahdollista: älä rasita itseäsi liikaa ja ennen kaikkea pidä lepopäiviä. Älä treenaa sairaana tai yliväsyneenä. Mahdollisuuksien mukaan myös mittaa palautumistasi ja muista tietysti lukea lisää Tikiksen treenivinkkejä.

 

 

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: