Joillekin juokseminen on taivaallinen nautinto, toisille taas pakkopullaa. Fakta on kuitenkin se, että kukaan meistä ei halua junnata paikallaan. Ihmisluonne saa tyydytyksen kehitysaskeleista, jotka kannustavat yhä parempiin suorituksiin. Kuuluitpa siis kumpaan juoksijakastiin tahansa, ota näistä neuvoista oppia ja voit kehittyä juoksijana roiman harppauksen.

1. Pidä treenaaminen johdonmukaisena

 

Liian pitkä tauko juoksemisesta johtaa siihen, että juoksukunto pitää rakentaa uudestaan. Juoksijana kehittyminen vaatii siis pitkäjänteisyyttä ja säännönmukaisuutta. Jos kaipaat lisämotivaatiota ilmoittaudu juoksukilpailuun tai laadi treenisuunnitelma, jonka avulla motivaatio pysyy yllä.

2. Opettele oikea juoksuasento

 

Juokseminen ei ole helppo kuntoilumuoto. Oikea juoksuasento ja askellus on opeteltava kunnolla, jotta välttyy vammoilta. Oikea juoksuasento on ryhdikäs, keskivartalo tulee pitää tiukkana ja hartiat rentoina. Kädet liikkuvat juoksun tahdissa rytmittäen menoa. Askeleen tulee pyöriä painopisteen alla, eikä sääri saa potkaista liikaa eteenpäin.

3. Panosta varusteisiin

 

Hyvät juoksukengät ovat koko juoksuharrastuksen ydin. Käytä siis rahasi viisaasti, ja panosta lenkkitohveleihin. Hyvät kengät tukevat ja korjaavat askellustasi, ehkäisevät vammojen syntyä, ja antavat juoksuun kevyen tunteen. Kysy lenkkariostoksilla aina myyjää avuksi, jotta löydät sinulle sopivan parin.

Lue lisää: Miten valita hyvät juoksukengät

4. Tankkaa oikein

 

Tyhjällä vatsalla juokseminen voi johtaa energiavajaukseen, jolloin juoksu tyssää kuin seinään. Liian täydellä vatsalla juokseminen voi puolestaan johtaa vatsakramppeihin. Opettele sinulle sopiva rutiini, jotta saat juoksulenkistä irti parhaan fiiliksen. Hyvä vinkki on nauttia hiilihydraatteja ja proteiineja sisältävä kevyt välipala, joka antaa energiaa tasaisesti koko lenkin ajan.

5. Juo vettä!

 

Nauttimalla tarpeeksi vettä ennen lenkille lähtöä varmistat, että juoksu kulkee paremmin. Jos nestetasapaino laskee liian alas juoksun aikana, voivat lihakset alkaa krampata, ja väsymys vie parhaan juoksunautinnon. Lenkin jälkeen nestevajauksen huomaa usein päänsärkynä ja väsymyksenä, jolloin hälytyskellojen tulisi soida. Veden kittaaminen lenkin jälkeen kun ei auta välittömästi nestetasapainon korjaamiseen. Juo siis vettä usein pitkin päivää, ja saat treenistä enemmän irti.

6. Laadi treeneistä haasteellisia

 

Jos tavoitteesi on kehittää nopeutta ja kestävyyttä, suunnittele osa juoksutreeneistä haastaviksi ja suorituskykyä koetteleviksi. Haasta kroppasi, ja juokse eripituisia lenkkejä, vaihtele juoksurytmiä, kokeile uusia reittejä ja kokeile esimerkiksi juoksua metsässä. Erilaiset juoksutreenit rakentavat lihastasapainoa, nopeutta ja juoksukestävyyttä. Voit myös kokeilla erilaisia sykettä nostavia intervallitreenejä, joilla saat tasaiseen lenkkiin nähden enemmän tehoja irti.

7. Muista kokonaisuus

 

Vaikka sanotaan että juokseminen paranee vain juoksemalla, erilaiset asiat tukevat juoksemista monella tapaa. Venyttely, lihaskuntotreeni, terveellinen ruokavalio ja nukkuminen ovat myös osaltaan juoksemisen kulmakiviä. On olennaista muistaa, että palautuminen on hyvin tärkeä osa kehittymistä juoksijana. Todelliset kehitysaskeleet tapahtuvat kun keho saa palautua.

Lähde: popsugar


Lisää hyviä vinkkejä saat uutuuskirjasta Hyvä juoksu – juoksemisen ilo! Tämä hyvän olon juoksukirja ohjaa harjoittelemaan järkevästi ja kehittävästi. Kirja käsittelee kokonaisvaltaisesti ja käytännönläheisesti juoksuharjoittelua.


Lue myös:

15 hyvää syytä juosta

Eikö huvita lähteä treenaamaan? Katso tämä motivaatiovideo! 

Paranna Cooper-tulosta!

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: