Miten selättää lenkkeilyinho?

maalis 26, 2017 | Miesten treeni, Naisten treeni | 0 Kommenttia

Kevään ensimmäiset merkit ovat täällä. Auringon kuivattama pururata, hiekasta lakaistut kadut ja raikas keväinen myötätuuli suorastaan odottavat juoksijaa syleilyynsä. Olisi melkein pakko sitoa lenkkarit jalkaan ja mennä heittämään kevyt kymppi.

Mutta entä jos juokseminen ei juuri nyt iske alkuunkaan? Entä jos juoksemista välillä suorastaan inhoaa? Jos viha-rakkaussuhde juoksemiseen tarvitsee ajoittain hoitoa, kannattaa motivaatiota lenkkipolulle etsiä ainakin seuraavien vinkkien avulla.

1. Lenkistä intervallitreeniksi

 

Jos tasavauhtinen lenkki tuntuu äärettömän tylsältä, kannattaa kokeilla juoksulenkin tekemistä tasaisen menon sijaan vauhtileikittelynä. Lenkkiin voi liittää esimerkiksi minuutin tai parin mittaisia nopeampia pyrähdyksiä tai juosta pidempiä esimerkiksi 10 minuutin sessioita eri syketasoilla. Tällainen intervallitreeni myös kuormittaa lihaksia uudella tavalla, eikä olo lenkin jälkeen ole jäykkä ja tukkoinen.

Juoksumotivaatiota etsivän kannattaa myös kokeilla erilaisia juoksuympäristöjä. Kotiseudun teiden lisäksi voi esimerkiksi alkulämmittelynä ajaa pyörällä johonkin kauniiseen uuteen paikkaan, kokeilla polkujuoksua tai mennä yleisurheilukentälle jalkapallonurmelle pinkomaan. Erilaiset miljööt luovat uusia fiiliksiä juoksuun.

Jos ulkoilma ei innosta, myös juoksumatto tarjoaa mahdollisuuden tehokkaalle juoksutreenille.

2. Tarkista perusasiat ja kysy neuvoa

 

Yksi suuri tekijä lenkki-inhon muodostumisessa ovat huonot välineet. Niin lenkkarit kuin muut ulkoiluvarusteet tulee olla kunnossa, jotta lenkille on mielekästä mennä ja juoksu voi ylipäätään tuntua hyvältä. Lenkkarin tulee tukea yksilöllistä askellusta. Puutuneet varpaat, hiertymät ja raskaalta tuntuva askel ovat merkkejä, että lenkkari ei toimi oikealla tavalla. Myös muu varustus tulee olla kunnossa, sillä kuka nyt haluaa lähteä sateeseen juoksemaan collegehousuilla ja -hupparilla. Varusteissa kannattaa panostaa hengittäviin materiaaleihin ja kevyisiin vaihtoehtoihin, jotka mahdollistavat kerrospukeutumisen säällä kuin säällä.

Myös juoksuasento vaikuttaa tuntemuksiin juoksulenkin aikana. Jos asento on väärä, tuntuu juoksu epämiellyttävältä ja pitkällä tähtäimellä jalkaterän rasittuminen, polvivammat ja selkäkivut uhkaavat juoksijaa. Sekä varusteiden että oikean juoksuasennon löytämiseen kannattaa kysyä neuvoa ammattilaiselta. Urheilukaupassa osaava henkilökunta opastaa varusteiden valinnassa, ja juoksutekniikkaa voi lähteä hiomaan lukuisiin keväällä alkaviin juoksukouluihin.

3. Motivoidu haasteista

 

”Ei huvita koska ei ole mitään syytä lähteä juoksemaan! Se tuntuu pahalta, se on tylsää ja miksi tekisin jotain epämiellyttävää, jos ei ole pakko?!” Jos juoksumotivaatio on tippunut siihen pisteeseen, että lenkille ei saa pakotettua itseään millään ilveellä, kannattaa laittaa peliin uusia panoksia – tavoitteita. Ilmoittautumalla johonkin massajuoksutapahtumaan voi saada lisämotivaatiota lenkkeilyyn. Kerran kuussa voi myös kokeilla parantaa omaa ennätystä esimerkiksi kotikulman kolmosen purulla.

Juoksemisen voi myös ottaa henkisenä haasteena itselleen.  Paras tapa aloittaa haasteen ylittäminen on pitää juokseminen mielekkäänä ja tehdä lyhyempiä lenkkejä. Pikkuhiljaa kun juoksukunto kehittyy, voi matkoja pidentää. Kun juoksemisen mieltää sellaiseksi asiaksi, jota ei vielä ole täysin selättänyt, voi tavoitella omaa henkistä voittoa.

Lue lisää: 10 vinkkiä treeniohjelman muodostamiseen

4. Ota mukaan vain rauhallinen fiilis

 

Johtuuko juoksuinho siitä, että päässä pyörivistä työn ja arjen velvollisuuksista ei pääse pois edes lenkkipolulla? Tuntuuko siltä, että koko lenkin ajan vain pyörittelee päässään erilaisia asioita ja märehtii kymmenen vuotta sitten sattuneita mokia? Miten mieleltään levoton juoksija voisi päästä kiinni juoksijan flow-tilaan, runner’s highin lenkkipolulla?

Punttisalitreeni ja juoksulenkki vaativat erilaista keskittymistä. Toisille salilla on helpompi saada aikaan hyvä keskittynyt fiilis kuin juostessa ja toisin päin. Kun mielenrauha lenkkipolulla on kadonnut, kannattaa kaivaa erilainen asenne. Sosiaalinen media kannattaa jättää kokonaan kotiin, ja juokseminen kannattaa tehdä täysin fiiliksen mukaan. Asenne ratkaisee paljon, ja kun juoksulenkin mieltää hyppynä arjen oravanpyörästä fiilistelyn maailmaan, voi siitä alkaa nauttia eri tavalla.

Lenkkiin voi tuoda uusia tuulia myös kokeilemalla jonkin uuden musiikkityylin kuuntelemista saman vanhan treenilistan sijaa. Esimerkiksi salsa, ranskalaiset chansonit tai klassikkoelokuvien soundtrackit synnyttävät kaikki erilaisia tunteita ja antavat siten vaihtelua juoksufiilikseen.

5. Selätä huono olo

 

Jos juoksulenkin jälkeen olo on vetelä, päätä särkee ja koko loppupäivä menee palautuessa suorituksesta, on hyvin todennäköistä, että lenkkeilyä ei huvita tehdä kovinkaan usein. Myös yöunet saattavat häiriintyä myöhään tehdystä lenkistä, ja koko yö menee pyöriessä ja etsiessä mukavaa nukkuma-asentoa.

Hyvä nesteytys sekä lenkkiä ennen että lenkin jälkeen on todella tärkeää, jotta keho ei muutu veteläksi ja pääkipu häiritse keskittymistä suorituksen jälkeen. Lisäksi tasainen energiansaanti koko loppupäivän ajan aamuisen juoksusuorituksen jälkeen on hyvin tärkeää, sillä lenkin jälkeen aineenvaihdunta käy loppupäivän kovalla. Isoa energiavajetta ei missään vaiheessa saisi päästä syntymään, jotta mieli ja keho pysyvät skarppina. Illalla lenkkiä ei puolestaan kannata tehdä liian myöhään, jotta yöunet eivät kärsi kehon käydessä vielä yli kierroksilla.

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: