Alkulämmittely – tehot treenistä irti!

loka 22, 2014 | Miesten treeni, Naisten treeni | 0 Kommenttia

Tunnetko sinäkin joskus piston sydämessäsi, kun salitreeni alkaa ilman alkuverryttelyä? Tiedät, että alkulämmittely kannattaisi tehdä, mutta kerrankin vapaana olevan kyykkypaikan houkutus on liian suuri. Muutama syväkyykky pelkällä tangolla, ja eikun latomaan rautaa. Alkuverryttelystä voi olla monia mielipiteitä, mutta faktat puhuvat puolestaan.

Miten toimia?

 

Alkulämmittelyksi sopii hyvin kevyt hölkkä, hyppynaruhyppely tai kuntopyöräily 10–15 minuutin ajan. Lihasten lämmittämisen tulisi kuitenkin olla aktiivista, joten esimerkiksi saunassa istuminen ei lämmitä lihaksia samalla tavalla kuin juokseminen. Aktiivisen lämmittelyn jälkeen olisi hyvä vielä venytellä kevyesti, ja mallata niitä liikeratoja, joita tulet harjoituksen aikana suorittamaan. Kokonaisuudessaan alkuverryttelyn olisi hyvä kestää noin 20 minuuttia.

Valmistaa suoritukseen

 

Alkuverryttely nostaa kehon lämpötilaa, ja samalla lihakset alkavat lämmetä. Verenkierto ja aineenvaihdunta kiihtyvät, ja lihasjäykkyydet poistuvat. Keho alkaa ikään kuin virittäytyä rasitusta varten. Myös hermosto herää, ja siten lihasten toiminta tehostuu ja paranee.

Alkuverryttelyllä on siis huikea vaikutus harjoituksen tekemiseen. Kun keho on alkuverryttelyn avulla saanut rauhassa lämmetä, koko harjoituksen pystyy suorittamaan täydellä teholla. Kylmillä lihaksilla treenaaminen on kuin huono internetyhteys – mitään ei tapahdu kunnolla, ja jos tapahtuu, niin hyvin hitaasti. Koko harjoituksen teho siis muuttuu, jos täysipainoista suoritusta lähtee tekemään ilman alkulämmittelyä.

Vähentää loukkaantumisriskiä

 

Lämmittelyn seurauksena tietenkin juuri lihakset, mutta myös muut kudokset ja pienet kehon osat lämpenevät ja muuttuvat elastisemmiksi. Kun lihaksisto on lämmennyt, keho kykenee kestämään suuremman kuormituksen. Alkulämmittelyn seurauksena liikkeiden ulottuvuudet ja laajuudet moninkertaistuvat ja siten myös rasituksen sietokyky paranee. Revähdykset, venähdykset ja vääränlaiset liikeradat johtuvat usein juuri siitä, ettei kehoa ole kunnolla lämmitelty. Verryttely siis vähentää loukkaantumisriskiä huomattavasti.

Ota siis alkulämmittely osaksi harjoitteluasi, jotta saisit treenistä kaiken irti – helpommin ja turvallisemmin!

Lue myös: 10 tehokasta tapaa alkulämmitellä 

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: