Maastavedon 10 hyötyä

kesä 21, 2015 | Miesten treeni, Naisten treeni | 0 Kommenttia

The Maastaveto on tyypillinen painonnostoharjoitus. Oikein tehtynä maastaveto kasvattaa massaa ja vahvistaa kaikkia suuria lihasryhmiä. Toki tässä vaiheessa joku väittää, että kyykky on treeniliikkeiden kuningas, joka edesauttaa enemmän lihasten voiman ja koon kasvattamisessa kuin mikään muu liike. On totta, että kyykky yltää kärkipäähän parhaiten lihaksia kasvattavien liikkeiden mittelössä (ja sen pitäisi kuulua jokaisen perustreeniohjelmaan), mutta maastaveto vaikuttaa tehokkaimmin koko kroppaan.

Maastaveto tehdään tarttumalla tankoon (joka on varustettu suurimmalla mahdollisella painomäärällä, jonka pystyt hyvällä tekniikalla nostamaan – ja tämä tarkoittaa mukavuusalueelta poistumista) ja vetämällä sitä ylös kunnes olet pystyasennossa, tanko edessäsi ja kädet ojentuneina alas päin.

Tässä maastavedon 10 hyötyä:

1. Lisääntynyt rasvanpoltto

 

Eräässä tutkimuksessa ylipainoiset jaettiin kolmeen laihdutusryhmään: ruokavalio-ryhmään, ruokavalio + aerobinen treeni -ryhmään ja ruokavalio + aerobinen treeni + salitreeni -ryhmään.

Ruokavalio-ryhmässä rasvaa paloi noin 6,5 kiloa 12:sta viikossa. Ryhmässä, jossa ruokavaliomuutosten lisäksi harjoitettiin aerobista treeniä, rasvaa paloi vain vajaa puoli kiloa enemmän kuin pelkkää uutta ruokavaliota noudattavien ryhmässä. (Ryhmässä treenattiin 3 kertaa viikossa nostaen määrää 30 minuutista 50 minuuttiin kahdentoista viikon aikana.)

Ryhmässä, jossa tehtiin myös voimaharjoittelua, rasvaa paloi hieman alle 9,5 kiloa eli 44% enemmän kuin ruokavalio-ryhmässä ja 35 % enemmän kuin aerobista treeniä tekevien ryhmässä. Tästä voidaan siis päätellä, että voima- ja vastusharjoittelu polttaa tehokkaammin rasvaa kuin pelkkä ruokavalion muutos tai ruokavalio yhdistettynä cardio-harjoitteluun.

2. Parempi ryhti

 

Maastaveto lisää keskivartalon voimaa ja vakautta. Mave vahvistaa kaikkia niitä lihaksia, jotka osallistuvat asennon ylläpitoon ja mahdollistaa ryhdikkään asennon arkisissakin tilanteissa.

3. Enemmän lihastyöskentelyä

 

Maastavedossa työskentelee enemmän lihaksia kuin missään muussa liikkeessä (mukaan lukien se kyykky). Mavessa kaikki suuret lihasryhmät joutuvat töihin, joten jos teet vain yhden liikkeen, valitse mave. Maastavedossa hommiin joutuvat sekä ylä- että alavartalo ja selkälihakset.

4. Apuna myös arjessa

 

Muut nostoharjoitukset, kuten penkkipunnerrus, eivät välttämättä auta millään tavalla arkisten asioiden sujumisessa. Mieti, missä tapauksessa sinun pitää maata selälläsi ja työntää jotakuta ilmaan (paitsi jos pidät 2-vuotiaalle ”lentoharjoituksia”)?  Maastaveto puolestaan kehittää niitä lihaksia, joita tarvitset salin ulkopuolisessa elämässäkin, kuten vesiämpärin, kauppakassien tai naapurin ruokapöydän kantamisessa.

5. Se on turvallista

 

Maastaveto on yksi turvallisimmista painonnostoharjoituksista. Et voi jäädä jumiin painojen alle, eikä tarvitse pelätä, että kellahdat kumoon. Jos joudut pulaan mave-tangon kanssa, voit yksinkertaisesti pudottaa sen. Tästä aiheutuu epäilemättä hitonmoinen pamaus, mutta ei vahinkoa. Maven tekemisessä ei myöskään tarvitse varmistajaa.

6. Puristusvoima kasvaa

 

Maastaveto kehittää tehokkaasti puristusvoimaa, sillä sormet ovat kirjaimellisesti ainoa asia, joka yhdistää sinut levytankoon. Kyynärvarsien täytyy työskennellä äärimmäisen kovasti, kun kehityt ja laitat lisää painoja tankoon. Puristusvoima kasvaa kehityksen myötä.

7. Kohottaa hormonipitoisuuksia

 

Älä huoli – nyt ei ole kyse hormoneista, jotka saavat sinut tunteelliseksi. Sen sijaan, kun teet 8-10 toiston sarjoja isoilla painoilla, voit saada kehon tuottamaan enemmän testosteronia ja kasvuhormonia. Testosteroni osallistuu lihasten kasvuun ja korjaantumiseen. Aivolisäkkeen tuottama kasvuhormoni taas edistää kudosten paranemista, luiden vahvistumista, lihasten kasvua ja rasvan palamista.

8. Edullista ja helppoa

 

Monet harjoitukset vaativat paljon varusteita, erikoiskenkiä ja ties mitä. Vaan eipä maastaveto. Tarvitaan vain tanko ja painoja. Ja sitten vedetään. Yksinkertaista. Välineitä voi löytää kirpparilta tai vaikkapa ylijääneinä kaverilta.

9. Sydän vahvistuu

 

Usko tai älä, mutta 10 toistoa mavea parantaa sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaa. Kannattaa siis tarvittaessa varmistaa, että huilipaikka on lähettyvillä.

10. Vammojen ennaltaehkäisy

 

Maastaveto voi auttaa ehkäisemään vammoja kasvattamalla jänteiden ja nivelsiteiden ympärillä olevien lihasten voimaa. Nivelrakenteiden tukeminen voimakkailla lihaksilla on erittäin tärkeää vammojen ehkäisyssä, erityisesti takareisien ja alaselän osalta.

Lähde: Lifehack

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: