Liikutko liikuntasuositusten mukaisesti?

kesä 13, 2017 | Miesten treeni, Naisten treeni | 0 Kommenttia

Oletko liikkuja, joka liikkuu pysyäkseen terveenä ja saadakseen lisää elinvuosia? Tiedätkö miten paljon sinun tulisi liikkua, jotta liikuntasuositusten vähimmäismäärä täyttyisi?

Terveyden edistämiseksi tarvittava viikoittainen liikuntamäärä kiteytyy virallisiin liikuntasuosituksiin. Ihmiskeho on luotu liikkumaan, joten on sanomattakin selvää, että liikuntaa tulisi sisällyttää jokaiseen arkipäivään vähintään 10 minuutin yhtäjaksoisissa pätkissä. Jo puolen tunnin päivittäinen liikunta auttaa ylläpitämään toimintakykyä. Ihmisen luontainen asento on seisoma-asento, joten pyri kannattelemaan kehoasi ryhdikkäästi ja suosi arjessasi hyötyliikuntaa. Kaikki liikkuminen on hyvästä. Säännöllisen liikunnan terveysvaikutukset perustuu kasvavaan energiankulutukseen sekä rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan tehostumiseen.

Liikuntapiirakka

Lähde: UKK-instituutti

 

Liikuntasuosituksiin vaikuttaa merkittävästi ikä sekä liikuntamuoto. Kuormittavaa, raskasta ja hengästyttävää kestävyyskuntoa edistävää liikuntaa suositellaan 18-64 vuotiaille 1 h 15 min viikossa. Vaihtoehtoisesti voit valita liikuntapiirakasta reipasta arkiliikuntaa, joka ylläpitää kestävyyskuntoa ja kestää yhteensä 2 h 30 min viikossa. Huonokuntoisella jo pelkät arkiset askareet, kauppareissut, reippaasti tehdyt koti- tai pihatyöt voivat kohentaa kuntoa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulee suositusten mukaan tehdä 2 kertaa viikossa.

Lihaskuntoharjoittelussa vasta-alkaja huomaa nopeasti tulosten kehittyvän (Tikiksen 6 kuukauden treeniohjelma), kun jaksaa pitää harjoittelun säännöllisenä. Alussa kehitys on suurinta. Notkeus ja tasapaino on lisätty yli 65-vuotiaiden suosituksiin. Säännöllinen liikunta ehkäisee ja hoitaa monia sairauksia sekä edistää toimintakykyä. Liikunnan tulee olla säännöllistä, sillä liikunnan vaikutukset eivät varastoidu. Kehosi palauduttua liikuntasuorituksesta tai treenistä on liikunnan vaikutus hävinnyt. Keho odottaa jo uutta treeniä, josta saada liikunnan positiivisia vaikutuksia terveydelle.

Liikuntapiirakan osoittama liikuntamäärä saattaa äkisti kuulostaa isolta ja suureen rooliin nouseekin hyötyliikunnan merkitys. Treenaat ehkä paljon, mutta onko kaikki harjoittelusi lihaskunto- ja salitreeniä? Aktiivisella saliharrastajallakin saattaa jäädä usein kestävyysliikunnan ja hyötyliikunnan täyttämä osuus liikuntasuositusten alle. Voisitko liikkua arjessasi työmatkoja, kävellä jo kaukaisemmalta bussipysäkiltä ja napata samalla raitista ilmaa, kerätä energiaa ja D-vitamiinia aurinkoisesta kesäsäästä? Liikuntasuositukset vaativat täyttyäkseen nykypäivänä liikunnan harrastamista. Ennen fyysisellä työllä korvattiin jo iso osa liikuntasuositusten päivittäisestä liikuntamäärästä. Arkeasi helpottavat hissit, liukuportaat, auto tai julkinen liikenne. Nykyisin liikunta on tietoinen valinta – menetkö portaita vai kuljetko hissillä. Saatko kyydin kotiovelle vai kuljetko jalkaisin. Nappaatko töiden jälkeen treenikassin olalle ja huolehdit terveydestäsi, koska se on sinulle tärkeää.

Kirjoittaja: Marjo Pietilä, personal trainer ja valmentaja Helsingistä, jonka erityisosaamistaan ovat elämäntapamuutokset sekä juoksuvalmennus.

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: