Kunnon laji: vesijuoksu

marras 5, 2014 | Miesten treeni, Naisten treeni | 0 Kommenttia

Onko vesijuoksu vain mummojen laji? Ei todellakaan! Vesijuoksu sopii kaikille ja se on helppoa, hauskaa ja tehokasta! Sitä voi harrastaa uimahallissa ja luonnonvesissä. Vesijuoksu kehittää hyvin yleiskuntoa eli hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä, koska vedessä juostessa kaikki kehon suuret lihakset toimivat tehokkaasti. Vedessä hengästyy helposti ja tällöin syke on helppo nostaa ylös.

Vesijuoksun avulla voi parantaa lihaskuntoa kokonaisvaltaisesti, sillä vedessä juostessa elimistön lihaksia käytetään monipuolisesti. Vesi on noin tuhat kertaa tiheämpää kuin ilma, jolloin se toimii hyvänä vastuksena ja kehittää lihaskuntoa. Vesiliikunta lisää lihasmassaa ja kiinteyttää siten lihaksia.

Vesijuoksu on tehokasta, koska vesi vahvistaa hengitys- ja verenkiertoelimistön lisäksi tuki- ja liikuntaelimistön ja hermoston toimintaa ja auttaa pitämään yllä hormonitasapainoa. Mitä nopeammin vedessä liikkuu, sitä enemmän vesi vastustaa ja sitä enemmän vesijuoksussa on tehoa.

Vedessä liikkuminen on tehokasta myös painonhallinnan kannalta, sillä vedessä energiaa kuluu huomattavasti enemmän kuin kuivalla maalla. Se johtuu kehon veteen luovuttamasta lämmöstä. 27-asteisessa vedessä eli normaalissa uimahallivedessä lämpöenergiakulutus on 40 % suurempi kuin kuivalla maalla, vaikka olisit vain paikallasi. Jos vielä liikut tehokkaasti, kuten vesijuosten, jolloin vesi vastustaa pystyasennossa etenemistä laajalla pinta-alalla, liike-energiakulutus lisää kalorien polttoa huimasti. Lämpöenergiakulutus on sitä suurempaa mitä kylmempi vesi on. 20-asteisessa vedessä kuluu 90 % enemmän ja 14-asteisessa 350 % kuivan maan lämmönhukkaan verrattuna.

Vesijuoksua kannattaa harrastaa vähintään kolme kertaa viikossa 30-60 minuuttia kerralla, jos tavoitteena on painonpudotus. Laihduttava vesijuoksu on tehtävä riittävällä teholla. Liian kovaa ei kannata rehkiä, koska silloin ei jaksa treenata riittävän pitkää aikaa. Urheilijan kannattaa käyttää sykeseurantaa, jotta hän oppisi oikean vesijuoksutehon. Tällöin pitää ottaa huomioon veden sykettä alentava vaikutus, jotta ei harjoittele niin paljon, että ylikunto yllättää.

Vesijuoksu sopii erityisesti alaraajojen nivelkivuista kärsiville, koska vedessä juostessa jalkojen nivelillä ei ole painoa, niska- ja selkäkivuista kärsiville, koska vedessä juostaan selkärangan kannalta turvallisessa asennossa ja ilman suurta painovoimaa. Se sopii myös ylipainoisille henkilöille, koska vedessä liikakilojen kantaminen ei rasita. Kuntoutujatkin hyötyvät lajista, sillä vedessä voi tehdä tehokkaita harjoituksia tukirankaa kuormittamatta sekä ennen kaikkea urheilijat, sillä vesi antaa riittävän vastuksen. Vesijuoksu on siis kunnon laji!

Tässä muutama syy pukea uimapuku päälle ja lähteä vesijuoksemaan:

  • Vesijuoksu on tehokasta lihasharjoittelua kiinteyttäen etenkin pakaroita, vatsaa ja treenaten selkälihaksia
  • Vesijuoksutekniikka on helppo
  • Vesijuoksun jälkeen on rentoutunut olo
  • Edullinen harrastus – välineiksi tarvitset vain uimapuvun ja vesijuoksuvyön (joita saa lainaksi useissa uimahalleissa)

Lähde: Suomalainen Vesiliikuntainstituutti

P.S. Jos haluat tehdä uima-altaassa muutakin kuin juosta, kannattaa tsekata alla oleva video:

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: