Tikiksen juoksuvinkit

kesä 19, 2015 | Miesten treeni, Naisten treeni | 2 Kommentit

Juoksu tuntuu monesta tukalalta ja raskaalta, varsinkin jos vasta aloittelee juoksuharrastusta tai edellisestä kerrasta on vierähtänyt aikaa. Kesällä on kuitenkin ihanaa suunnata lenkkipoluille urheilemaan raittiissa ilmassa ja nollaamaan ajatuksia. Tässä Tikiksen juoksuvinkit:

Mitkä ovat yleisempiä virheitä

Tavallisimmat virheet, jotka saavat juoksun tuntumaan pahalta ovat liian kova vauhti ja liian pitkä juoksumatka. Juoksutaitoa voi kuitenkin kehittää tietoisesti, jos olet motivoitunut ja sinulla on selkeä tavoite. Aseta siis itsellesi realistinen tavoite oman kuntosi mukaan, esimerkiksi 5km, 10km tai puolimaraton. Aloittelijan tavoite voi olla vaikkapa se, että pystyy juoksun aikana puhumaan puuskuttamatta. Myös ilmoittautuminen juoksutapahtumaan toimii erittäin hyvänä motivaattorina (tsekkaa esimerkiksi Helsinki Midnight Run).

Muista olla itsellesi armollinen, sillä kokeneellakin juoksijalla on hyviä ja huonoja päiviä. Välillä juoksu kulkee kuin itsestään ja välillä ei. Kiinnitä huomiota hengittämiseen – jos hengitys ei kulje, ei kulje juoksukaan. Oikean juoksurytmin löytäminen saattaa viedä aikaa. Jos juoksun aikana alkaa tuntua pahalta tai pistää kylkeä, kävele muutama minuutti ja jatka sitten vasta juoksua. Kävelyn ja hölkän vuorottelu auttaa myös lisäämään juoksumäärää maltillisesti ja välttymään vammoilta.

Juoksijan tärkein varuste on juoksukengät, joihin kannattaa satsata. Kalleimmat kengät eivät välttämättä ole kuitenkaan juuri sinulle sopivimmat. Tärkeintä on, että kengät sopivat omaan askellukseen ja pysyvät hyvin jalassa. Kenkien valinnassa kannattaa luottaa urheilukaupan myyjään. Samoin juoksutekniikassa – jos olet epävarma juoksuasennostasi, kysy neuvoa ammattilaiselta.

Entäs kehonhuollon merkitys

 

Kehonhuolto on erityisen tärkeää juoksijalle. Älä koskaan lähde juoksemaan kylmiltään, vaan lämmittele lihakset ensin reippaalla kävelyllä tai lyhyellä hölkällä ja venytä muutama sekunti per lihas. Juoksun aikana on tärkeää muistaa pitää korsetti tiukkana eli vatsa- ja selkälihakset vahvoina. Heti lenkin jälkeen on hyvä tehdä palauttavat venyttelyt, 10-30 sekuntia per lihas. Pidemmät venyttelyt kannattaa jättää myöhempään ajankohtaan – aikaisintaan parin tunnin kuluttua lenkistä. Juoksijan tärkeimmät venytykset keskittyvät etu- ja takareisiin, lonkankoukistajiin, pohkeisiin, lähentäjiin ja pakaroihin. Myös alaselkä, kyljet ja vatsalihakset olisi hyvä venytellä, sillä nekin rasittuvat juoksussa.

– Elena 

Lue myös: 15 hyvää syytä juosta

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: