Jos juoksu tuntuu tukalalta | Arto Valtonen

syys 15, 2016 | Miesten treeni, Naisten treeni | 0 Kommenttia

Juoksu tuntuu monesta hyvinkin tukalalta, raskaalta ja kaikin puolin epämiellyttävältä. Varsinkin juoksuharrastuksen aloitusvaiheessa tai jos edellisestä kerrasta on vierähtänyt aikaa. Yleensä juoksutauon pituus riippuu siitä, kuinka mukava fiilis edellisestä lenkistä jäi.

”Pakko sen on olla kivaa, kun muutkin juoksevat”

Jos jo juoksun aikana alkoi sattua nilkkaan tai polviin, lonkankoukistajaa kiristi tai muuten vain lihakset alkoivat krampata ja syke hakkasi korkealla, saattoi jo se suorastaan pakottaa pysähtymään. Kuka sitä nyt uudestaan lähtisi moiseen suoritukseen?

”Pakko sen on olla kivaa, kun muutkin juoksevat”. Saatat ajatella ja kerta toisensa jälkeen aloittaa juoksemisen uudestaan, mutta päädytkin lopulta taas samaan tilanteeseen kuin mitä yllä kuvattiin.

Jokaisesta saa kelpo-juoksijan

 

Jotkut toki ovat jo syntyessään juoksijoita, ja jotkut sitten aivan muuta. Siitä huolimatta takaan, että jokaisesta saa kelpo-juoksijan, kun oma halu oppia on riittävä eikä geneettisesti ole sen kummempia esteitä juosta.

Itse en todellakaan ole synnynnäinen juoksija, enkä ole juossut kuin vasta 30 ikävuoden jälkeen. Saatoin nuorena innostua pelkästään Rocky IV -elokuvan innoittamana, kun katsoin Stallonen valmistautumista juosten hangilla pakkasessa, nahkainen talvitakki päällä, farkut ja varsikengät jalassa. Kuinka helpolta se juoksu silloin näyttikään. Siltä istumalta otin alkuun tavoitteeksi monen kilometrin lenkin vailla minkäänlaista alkupohdintaa, miten edes tulisin sen oikeasti juoksemaan.

Siinä missä ennen ohitin kommentin, jossa ystävä kertoo, kuinka inhoaa juoksemista yli kaiken, takerrun nykyään tuohon kommenttiin ja kerron olevani melko varma, että kyseinen ihminen ei ole päässyt ns. flow-tilaan, johon juoksussa jää ”koukkuun”. Tuo flow-tila vaatii juoksemista jonkin aikaa, että flow-tilan aiheuttavaa mielihyvähormonia alkaa välittymään kehossa. Tähän tilaan ei tietenkään pääse, jos ei ole vielä saavuttanut kuntoa, jonka ansiosta jaksaisi juosta kauemmin yhtäjaksoisesti, ja juuri siksi juoksuharrastuksen aloittamisen kanssa on tärkeää olla kärsivällinen.

Itse pääsin tähän tilaan, kun asetin päämääräkseni juosta yhteen menoon tunnin ihan perus lenkkivauhtia. Jotta sain pidettyä lenkkeilyn mukavana, pidin lenkit aina mukavuusalueella. Heti kun alkoi tuntua pahalta, aloin kävellä tai huonona päivänä lenkki jäi juuri sen pituiseksi kuin se sillä hetkellä tuntui. Tällöin minulle ei koskaan jäänyt huono mieli juoksusta, vaan lenkeistä jäi nimenomaan halu parantaa tulosta taas ensi lenkillä.

Seurasin kehitystäni aina samalla lenkillä, jota kautta oli minun oli helppoa seurata kehittymistäni ja se tsemppasi, kun huomasin jaksavani paremmin. Kärsivällisyys astuu isoon rooliin tilanteessa, jossa kunto on jo vähän noussut, mutta ei vielä niin paljoa, että juoksu tuntuisi vielä lennokkaalta ja mukavalta. Kun sinulla on päämäärä ja kärsivällisyys saavuttaa tavoitteesi, alkaa juoksukin siinä sivussa pikkuhiljaa sujumaan paremmin.

Oikeanlaiset kengät tukevat juoksua

 

Kun pääset lenkkeilemisen makuun ja asetat sen suhteen tavoitteita, tulee kuvaan varusteiden (etenkin juoksukenkien) tärkeys.

Juoksukengät ovat mielestäni olleet ainakin omalta osaltani juoksukunnon, kehonkoostumuksen ja juoksumotivaation kanssa tärkeä asia parempaa juoksukuntoa hakevalle. Painoa minulla edelleen 90 kg ja vuosi sitten, kun aloitin juoksemisen, sitä oli 105 kg. 15 kiloa per askel siis vähemmän kuljetettavaa.

Kävin urheilukaupassa ottamassa selvää juoksuaskelluksesta, selviittääkseni onko minun ostettava neutraalit kengät vai kengät, jossa pronaatiota. Päädyin kenkiin, joissa on todella hyvä vaimennus, juuri omaa painoani ajatellen, askellus ei sitten ainakaan tärähtele niin pahasti polville. Samoilla kengillä olen juossut nyt kohta vuoden. Parhaimman kengän löydät, kun käyt testaamassa ja kysyt ammattitietoiselta myyjältä neuvoa ja samalla kerrot mitä haluat. Ammattitietoinen juoksukengän myyjä osaa kysyä sinulta oikeat kysymykset löytääkseen oikean kengän sinulle. Kenkien jälkeen tulevat vasta muut varusteet. Juoksuun tarkoitetut vaatteet ovat parhaimmat ja juoksuun lähtiessä vaatetus voi olla vähän viileä, tällöin juostessa ei tule liian kuuma.

Juoksusta palautuminen

 

Juoksun jälkeinen palautuminen ravinnon ja venyttelyn (kehonhuollon) avulla on isossa roolissa, jotta seuraavana päivänä olet saanut edellisen päivän juoksusta jäämään sen hyvän olon muistiin.

Palautumiseen ja seuraavaan juoksulenkkiin helpotusta voi antaa myös sykemittari, joista Polar ja Suunto ovat esimerkiksi erinomaisia valmistajia. Sykemittarin avulla voit tarkkailla palautumistasi, sillä mittari pystyy jopa laskelmoimaan sinulle optimaalisen palautusajan, jolloin olisit valmis seuraavalle lenkille. Etenkin aloittelevalle, joka ei osaa lukea kuntoaan omaa kehoa kuunnellen ja tunnustellen, on sykemittari erittäin hyvä hankinta. Toisaalta myös kokeneemmalle treenaajalle siitä on apua sykealueiden seuraamisessa ja palautumisen tarkkailussa. Mittarista voi sykkeen ja palautumisen lisäksi seurata myöskin vauhtia, askeltiheyttä, juoksulenkin pituutta, maaston korkeuksia ja paljon muuta.

Näitä asioita itse noudattaen olen kuukausi kuukaudelta parantanut juoksukuntoani ja edelleen tunnen jatkuvasti oppivani lisää.

– Arto

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: