Dynaaminen venyttely

marras 13, 2015 | Miesten treeni, Naisten treeni | 0 Kommenttia

Ihmisillä on hyvinkin erilaisia mielipiteitä venyttelystä. Joidenkin mielestä ei tarvitse venytellä ollenkaan, toisten ajatuksissa venyttely kuuluu isona osana treeniin. Venyttelyssä tärkeintä kuitenkin on se, milloin ja miten sen tekee. Venyttelytapoja on monia ja dynaaminen venyttely on yksi niistä.

 

Dynaamisella venyttelyllä tarkoitetaan sitä, että venytyksessä pysytään vain hetki, mutta venytysasennossa käydään monta kertaa. Uloshengityksellä venytykseen – muutaman sekunnin venytys – sisäänhengityksellä asennosta pois. Jokaisella uloshengityksellä venytystä voi syventää.

Dynaaminen venyttely lisää lihaspituutta ja auttaa ylläpitämään saavutetun pituuden paremmin kuin staattinen eli paikallaan pysyvä venyttely. Ajallisesti dynaaminen venyttely ei vie paljon aikaa, jonka vuoksi se on usein staattista venyttelyä suositumpaa.

Loukkaantumisten ehkäisy

 

Jokainen urheilulaji tapahtuu liikkeessä, joten riittävä liikkuvuus ja venyvyys ovat tärkeässä osassa, kun puhutaan loukkaantumisten ja muiden tapaturmien ehkäisystä.

Ennen kuin kuitenkaan alkaa suorittamaan minkäänlaisia venytyksiä, pitää muistaa suorittaa kunnon alkulämmittely ja varmistaa, että lihakset ovat lämpimiä (varsinkin jos tekee venyttelyn omana treeninä).

Jos alkaa suorittamaan venytyksiä ilman että lämmittelee, loukkaantumisriski kasvaa. Yleisempiä loukkaantumisia, jotka johtuvat kylmiltään venyttelystä, ovat lihasrevähdykset ja -venähdykset.

Lue lisää: Oletko altis loukkaantumisille? Huomioi nämä asiat

Venyttely

 

Dynaamisia venytyksiä voi tehdä ennen ja/tai jälkeen treenin ja vaikka viikon jokaisena päivänä. Venyttelyn ei kuulu olla raskasta tai aiheuttaa sykkeen nousua. Tärkeintä on rentous ja se, että liikkeet eivät tuota suurta kipua. Pieni kiristyksen tunne ei ole vaarallista, mutta jos liikkeen suorittaminen sattuu, pitää tarkastella tekeekö venytyksen oikein tai onko taustalla jokin muu kivun aiheuttaja (esim. loukkaantuminen).

 

Ennen treeniä

Ennen urheilusuoritusta tehdessä venytysten tarkoituksena on antaa urheilijalle selkeys siitä, missä lihaksissa on kireyttä ja minkälaiset liikeradat ovat juuri sinä päivänä. Dynaamisten venytysten tarkoituksena on myös herätellä lihaksia ja valmistaa niitä tulevaan urheilusuoritukseen.

 

Treenin jälkeen

Treenin jälkeen suoritettavan venyttelyn päämääränä on palauttaa lihakset lepopituuteensa ja täten ehkäistä lihaskireyttä. Dynaamista venyttelyä kannattaa hyödyntää etenkin urheilusuorituksen jälkeen, koska jos alat rasituksen jälkeen suorittamaan pitkiä venytyksiä, voit aiheuttaa lisävaurioita lihaksiisi. Lyhyillä dynaamisilla venytyksillä uusia vaurioita ei synny.

 

Videolla on esimerkki siitä, miten dynaamisen venyttelyn voi sisällyttää esimerkiksi alkulämmittelyyn:

– Katja

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: