15 hyvää syytä juosta

huhti 10, 2015 | Miesten treeni, Naisten treeni | 0 Kommenttia

Intohimoisimmat juoksijat tekevät sitä ympäri vuoden. Heitä eivät pidättele sää tai olosuhteet.  Vähemmän intohimoiset, mutta lajiin silti tykästyneet innostuvat lenkkareista, kun kevätaurinko alkaa sulattelemaan juoksukelpoista baanaa esiin lumen ja jään alta. Ja sitten on niitä, joille juoksu on vastenmielistä kidutusta vuodenajasta, vuorokauden ajasta, viikonpäivästä ja kaikista muistakin mahdollisista muuttujista riippumatta. Jalatkin hiertyvät rikki, penikat kipeytyvät ja keuhkot vähintäänkin halkeavat juostessa.

Pain is inevitable. Suffering is optional.” (Haruki Murakami)

Kipu on väistämätöntä. Kärsimys on vapaaehtoista. Mikä saa toiset jatkamaan kilometrin toisensa jälkeen yhä uudelleen ja uudelleen, huolimatta räntäsateesta, rikki hiertyneistä jaloista tai äärimmäisestä uupumuksesta? Tikis kertoo 15 hyvää syytä juosta.

1. Terveys

 

Lienee sanomattakin selvää, että juokseminen, kuten liikunta yleensäkin, kohentaa terveyttä. Juoksu kuormittaa tehokkaasti hengitys- ja verenkiertoelimistöä, josta seuraa lukuisia terveydelle edullisia vaikutuksia muun muassa paremman fyysisen kunnon ansiosta. Terveys (ja sen parantaminen) lienee myös yleisin syy juoksun aloittamiselle, mutta kilometrien kertyessä juoksija palkitaan monilla muillakin hyödyillä.

2. Edullisuus

 

Juoksu on edullinen harrastus, mikäli pidättäydytään suuremmasta hifistelystä. Periaatteessa ainoa vaadittava varuste on hyvät juoksutossut (jotkut eivät tarvitse edes näitä, suositellaan ehkä kuitenkin). Paljon juoksevat tietävät, että jossain vaiheessa sitä vaan alkaa ostella teknisiä juoksuvarusteita ja juoksutietokoneita, mutta teoriassa juokseminen on varsin halpaa puuhaa.

3. Helppous

 

Riittää, kun osaat solmia kengännauhat ja laittaa tossua toisen eteen. Toki, jos juoksukunto sattuu olemaan hieman heikoilla, ei se helpolta tunnu, mutta periaatteessa juoksu sujunee meiltä kaikilta.

4. Ajan säästäminen

 

Lenkki alkaa, kun suljet ulko-oven ja päättyy samaan pisteeseen. Aikaa ei mene matkoihin treenipaikoille, vaan juoksumaaston löytää mitä suuremmalla todennäköisyydellä aivan läheltä.

5. Kehotietoisuuden lisääntyminen

 

Kehon oppii tuntemaan, kun sitä käyttää. Kilometrien tavaltamisen aikana ja juoksulenkkien väleillä palautuessa omaa kehoa oppii kuuntelemaan.

6. Ilo

 

Juoksu antaa iloa elämään. Harvoinpa sitä palaa juoksulenkiltä pohtien, että pitipä taas lähteä ja kylläpä on elämä ihan hiton syvältä.

7. Elämykset

 

Juoksu tarjoilee unohtumattomia elämyksiä. Yhteenkuuluvuuden tunne juoksutapahtumassa tai onnistumisen elämys omasta suorituksesta lenkillä. Entäpä hengästyttävä maisema tai auringonnousun näkeminen? Tai vaikkapa edellä juoksevan Jamie Dornanin näköisen kaverin tiukan juoksupaidan läpi näkyvät selkälihakset? Tai mikäli katselet mielummin naisia, niin edellä juoksevan mimmin Jennifer Lopez -mallinen booty.

8. Voimaantuminen

 

Juokseminen ulkona luonnossa antaa voimaa. Korvat, nenä ja silmät auki! Kuulitko lintujen viserrystä? Haistoitko sateen? Oletko huomannut, kuinka monen värinen taivas voi olla? Näitkö kevään ensimmäisen kirkkaan keltaisen leskenlehden? Entä miltä jalkapohjissa tuntuu askeltaessa? Miltä aurinko, sade tai tuuli tuntuu iholla?

9. Sitkeys

 

Juokseminen opettaa sitkeyttä. Monotoninen liike ja seuraavan askeleen ottaminen kaikesta uupumuksesta huolimatta vaatii itsekuria ja tahdon voimaa. Juoksun opettama päättäväisyys on avuksi myös muilla elämän osa-alueilla.

10. Unen laatu

 

Raikkaassa ulkoilmassa kirmaaminen ja fyysinen rasitus parantavat yleensä unenlaatua. Nukahtaminen on helpompaa, nukut paremmin ja heräät virkeämpänä.

11. Sängyn käyttö muuhunkin kuin nukkumiseen

 

Säännöllinen juokseminen stimuloi seksuaaliseen haluun vaikuttavien adrenaliinin ja testosteronin eritystä, mikä puolestaan voi johtaa muihin mukaviin fyysisiin aktiviteetteihin.

12. Henkisen stressin väheneminen

 

Juokseminenkin on elimistölle stressiä. Juoksemisen kaltainen pieni stressiannos kuitenkin harjaannuttaa elimistöä kestämään paremmin psyykkistä rasitusta ja paineita.

13. Rentoutuminen

 

Usko tai älä, juokseminen voi olla äärimmäisen rentouttavaa. Arjen huolet ja rasitukset unohtuvat, ja epämiellyttävät tunteet vähenevät askel askeleelta. Lopputuloksena on rentoutunut ja puhdistunut olo.

14. Keskittymiskyvyn paraneminen

 

Liikunnalla on tutkitusti myönteinen vaikutus keskittymiskyvyn kannalta. Hyvän keskittymiskyvyn ansiosta muun muassa suoriudut töistä tehokkaammin ja opit helpommin uusia asioita.

15. Runner’s high

 

Tämä kuuluu ehdottomasti juoksulla saavutettavien etujen parhaimmistoon. Juostessa voi saavuttaa euforisen hyvänolontunteen, josta käytetään termiä runner’s high. Urheilupsykologi Michael Sachsin sanoin se, mitä juoksija tässä tilassa kokee on: ”an increased sense of well-being, an enhanced appreciance of nature, and a transcendence of time and space” eli voimakasta hyvänolon tunnetta, ihastumista luontoon sekä ajan ja paikan rajojen ylittämistä. Tätä ei kuitenkaan kannata odottaa ensimmäisellä juoksulenkillä. Eikä ihan sillä toisellakaan.

Aiheesta lisää: Runner’s high – juokseminen ja juoksijan maksimaalinen nautinto

Mikä sinut saa juoksemaan? Jos ei vielä mikään, toivottavasti tämä artikkeli herätti mielenkiintosi kokea juoksun ihmeellinen voima.

Lisämotivaatioksi ja ymmärryksen lisäämiseksi Tikis suosittelee japanilaisen kirjailijan ja koko sydämellään juoksevan Haruki Murakamin kirjaa Mistä puhun kun puhun juoksemisesta.

Tsekkaa myös: Lenkkipolun monet persoonat

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: