“Lötkö olo. Ei huvittaisi tehdä yhtään mitään. Vielä pitäisi jaksaa odottaa pari tuntia että pääsee syömään. Ärsyttää! Haluan suklaata…”. Kuulostaako tutulta? Mitä jos ensi kerralla ottaisit mukaan välipalan? Seuraavassa 5 kivenkovaa syytä miksi välipala on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tsekkaa myös vinkit oikeanlaiseen välipalarutiiniin.

5 syytä syödä välipala

 

1. Verensokeri pysyy tasaisena

Välipala ei ole vain polttoainetta, joten keksit ja suklaapatukat hiiteen! Kroppa ei tarvitse päivän aikana sokeripiikkejä, joiden jälkeen olo muuttuu hetkellisen duracell-vaiheen jälkeen vetämättömäksi. Terveellinen välipala vapauttaa energiaa tasaisesti elimistösi käyttöön, jolloin olo pysyy skarppina ja pirteänä koko päivän.

2. Estää ahmimisen aterioilla

Verensokeri voi heittää myös toiseen suuntaan. Liian pitkät paastot aterioiden välillä saattavat laukaista ahmimisefektin. Kun verensokeri on laskenut liian alas, olo muuttuu äkäiseksi ja utuiseksi. Nälkä kasvaa sietämättömäksi ja keho kääntyy säästöliekille. Seurauksena aterioilla tulee mätettyä lautaselle aivan liikaa ruokaa, eli toisin sanoen turhaa energiaa.

3. Rasva palaa tehokkaammin

Välipalojen nauttimisella on selkeä yhteys painonhallintaan. Kun keho oppii saamaan tasaisesti energiaa käyttöönsä, aineenvaihdunta hyrrää tyytyväisenä, ja kaloreita palaa kuin itsestään. Pitkät paastot päivän aikana ovat sudenkuoppia sixpackin metsästäjälle.

4. Lisää hyvinvointiasi

Välipalagurun ei tarvitse tuntea läpikotaisin kaikkia superfoodeja. Riittää kun muistaa, että välipalojen avulla saat lisättyä tärkeitä ravinteita ruokavalioosi. Isot ateriat ovat päivän energiansaannin perusta, mutta välipalat ovat oiva keino tuoda ruokavalioon mukaan vitamiineja ja hivenaineita, jotka puuttuvat aterioilta. Hyviä lisäyksiä perusruoalle ovat esimerkiksi marjat, hedelmät ja pähkinät.

5. Auttaa palautumaan treenistä

Pieni välipala 30 minuutin sisällä urheilusuorituksen jälkeen nautittuna edistää palautumista. Energiavarastot täyttyvät, jolloin myös palautuminen alkaa tehokkaammin. Hyvä treeninjälkeinen välipala sisältää hiilihydraatteja ja pienen määrän proteiinia.

5 vinkkiä hyvään välipalarutiiniin

 

  1. Terveellisistäkin välipaloista voi kertyä päivän mittaan kaloripommi. Pidä välipalojen kalorimäärä kohtuullisena, ja huomioi eri ruoka-aineiden energiapitoisuudet. Esimerkiksi huipputerveellisissä pähkinöissä on lähes 600 kcal.
  2. Suunnittele ja valmistele välipalat etukäteen. Näin vältät huolimattoman napostelun esimerkiksi TV:n ääressä. Muista, että välipala ei korvaa ateriaa.
  3. Suosi proteiinipitoisia välipaloja, jotta nälkä pysyy kurissa pidempään. Rahka, raejuusto, kananmunat, pavut ja linssit ovat hyviä vaihtoehtoja. Kiireisenä päivänä välipalaksi käyvät myös proteiinijuomat tai -patukat.
  4. Yhdistä vähintään kaksi eri ruoka-ainetta välipalaksi. Näin saat välipalasta ravinteikkaamman kuin vain yhtä ruoka-ainetta syömällä.
  5. Välipalojen suunnittelun avuksi voit muodostaa listan välipalavaihtoehdoista, joita yhdistelemällä ravintoarvot pysyvät korkealla, mutta kalorit kurissa. Esim. rahka + pähkinät + marjat / luonnonjugurtti + pähkinät + hedelmä/avokado

– Tuuli

Lähteet: todaysdietitian.com, snacksense.com

Lue myös: Aktiiviliikkujan parhaat välipalat

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: