Totuus banaaneista

heinä 13, 2014 | Miesten ravinto, Naisten ravinto | 0 Kommenttia

Banaanit sisältävät kolmea luonnollista sokeria – sakkaroosia, fruktoosia ja glukoosia, ja lisäksi kuitua. Yhdestä banaanista saa nopean, pitkäkestoisen ja tuntuvan energialatauksen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että pelkästään kahdesta banaanista saa riittävästi energiaa 1,5 tunnin raskaaseen treeniin. Ei siis ihme, että banaani on maailman johtavien urheilijoiden lempihedelmä. Banskun antama energia ei kuitenkaan ole sen ainoa hyödyllinen ominaisuus. Se voi myös auttaa nitistämään ja ehkäisemään monia sairauksia, mikä tekee siitä oivallisen lisän jokapäiväiseen ruokavalioon.

Mieliala

Erään tutkimuksen mukaan monet masennuksesta kärsivät ihmiset tunsivat olonsa paremmaksi syötyään banskuja. Tämä johtuu banaanin sisältämästä tryptofaanista, eli aminohaposta, josta elimistö muodostaa serotoniinia. Serotoniini auttaa rentoutumaan, parantaa mielialaa ja saa yleisesti tuntemaan olon paremmaksi. PMS: Unohda lääkkeet – syö banaani. Banaanin B6-vitamiini säätelee verensokeritasoja, joka voi vaikuttaa mielentilaan.

Anemia

Banaani sisältää runsaasti rautaa, joka stimuloi hemoglobiinin muodostusta veressä. Tästä on hyötyä anemiasta kärsiville.

Verenpaine

Tämä ainutlaatuinen hedelmä sisältää paljon kaliumia, muttei kuitenkaan suolaa, mikä tekee siitä oivallisen avun korkeaan verenpaineeseen. Jopa niin, että  Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on antanut banaanin tuottajille luvan markkinoida banaania lupaamalla sen vähentävän riskiä sairastua verenpainetautiin ja aivoinfarktiin.

Aivot

Englantilaisen Twickenhamin koulun 200 oppilasta valmistautui kokeisiin syömällä banaania aamupalalla, lounaalla ja päivällisellä boostatakseen aivojen tehokkuutta. Tutkimus osoitti, että banaanin kalium voi edesauttaa oppimista lisäämällä tarkkaavaisuutta.

Ummetus

Koska banaanissa on paljon kuitua, niiden lisääminen ruokavalioon auttaa ylläpitämään normaalia suolen toimintaa, jolloin ei tarvitse turvautua laksatiiveihin.

Krapula

Nopea tapa selvitä krapulasta on tehdä hunajalla makeutettu banaanipirtelö. Banaani rauhoittaa vatsaa ja hunaja parantaa ehtynyttä verensokeritasoa. Pirtelön maito puolestaan auttaa elimistön nestetasapainoa korjaantumaan.

Närästys

Banaaneilla on elimistössä happoja sitova ominaisuus, joten nappaa banaani helpottamaan närästystä.

Aamupahoinvointi

Banaanien syöminen välipaloina auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja ennaltaehkäisee aamupahoinvointia.

Hyttysen puremat

Ennen kuin laitat voidetta hyttysen puremiin, koita hieroa ärtynyttä ihoaluetta banaanin kuoren sisäpinnalla. Monien mielestä se vähentää ihon turvotusta ja ärsytystä.

Hermot

Hermosto voi hyötyä banaanin sisältämästä B-vitamiinista. Ylipainoinen ja työssäkäyvä? Australian Institute of Psychology on tehnyt kokeita, joista ilmenee, että paineet töissä saavat ihmiset napostelemaan lohturuokaa, kuten suklaata ja sipsejä. Kun tutkittiin 5000:tta sairaalapotilasta, havaittiin, että ylipainoisista suuri osa työskenteli stressaavassa työssä. Raportissa todettiin, että välttyäksemme mielihaluilta, verensokerin täytyy pitää tasaisena syömällä hiilihydraattipitoista välipalaa muutaman tunnin välein.

Mahahaava

Banaania käytetään suolistosairauksia sairastavien ruokavaliossa sen pehmeän rakenteen vuoksi. Bansku on ainoa hedelmä, jota voidaan syödä raakana aiheuttamatta suolistoärsytystä. Banaani myös neutraloi happamuutta ja vähentää ärsytystä mahalaukun limakalvolla.

Lämpö

Monet kulttuurit pitävät banaania ”viilentävänä” hedelmänä, joka voi alentaa odottavien äitien fyysistä ja henkistä lämpötilaa. Esimerkiksi Thaimaassa raskaana olevat naiset syövät banaaneja varmistaakseen, että heidän lapsensa omaavat synnyttyään viileän lämpötilan.

Näin voimme päätyä tulokseen, että banaani on luonnollinen parannuskeino moniin vaivoihin. Verrattuna omenaan, banaanissa on neljä kertaa enemmän proteiinia, tuplasti enemmän hiilaria, kolme kertaa enemmän fosforia, viisi kertaa enemmän A-vitamiinia ja rautaa sekä tupla-annos vitamiineja ja mineraaleja. Se on myös kaliumpitoinen, ja yksi arvostetuimmista ruuista kaikkialla. Olisiko kenties aika muuttaa eräs tunnettu lausahdus muotoon ”banaani päivässä pitää lääkärin loitolla”?

Lähde: realfarmacy.com

Lukaise myös muita ravintovinkkejä.

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: