Tiedätkö, mitä hamppariateriasi sisältää?

touko 29, 2014 | Miesten ravinto, Naisten ravinto | 0 Kommenttia

Juustoateria kiireessä, vatsantäytettä baari-illan jälkeen,  mättöä lohturuuaksi, hampparia peruslounaaksi? Pikaruoka on varsin yleinen ruokavaihtoehto tilanteeseen kuin tilanteeseen. Oletko ikinä ottanut selvää, mitä nopeasti mukaan nappaamasi roskaruoka-ateria sisältää? Tikis päätti selvittää juustoaterian ravintosisällön. Samalla suosittelemme vaihtoehtoista ja ehdottomasti terveellisempää hamppariateriaa. Lue ja vertaa, kummasta mieluummin haluat rakennusainetta ja energiaa kropallesi!

Juustoateriahan sisältää hampurilaisen, ranskalaiset ja juoman, joka useimmiten on jotakin sokerilitkua. Juustohampurilaisen ravintosisältö (keskimäärin) on seuraavanlainen: 315 kcal, 30 grammaa hiilaria, 15 grammaa protskua ja 13 grammaa rasvaa. Normaalin kokoiset ranut puolestaan pitävät sisällään 340 kilokaloria, 41 grammaa hiilaria, 4 grammaa protskua ja 17 grammaa rasvaa. Jos juomaksi valitaan 0,4 litran kokis, kurkusta kulautetaan alas 170 kaloria ja 42 grammaa hiilaria. Kun nämä kaikki lasketaan yhteen saadaan melkoisia lukemia.

Huomiota kannattaa kiinnittää ainakin sämpylän viljana käytettyyn vehnään, rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään. Puhdistettu vehnä on varsin vähäravinteinen ja vähäkuituinen vilja. Pahin rasvatujaus tulee uppopaistetuista ranskiksista. Runsas suolan saanti puolestaan altistaa monille sairauksille ja aiheuttaa ikäviä tilanteita, kun housujen nappi kiristää suolan aiheuttaman turvotuksen vuoksi.

Mitäpä jos seuraavalla kerralla tekisitkin hamppariateriasi itse? Näin se käy:

Sämpylä

Vehnäsämpylän korvaaminen esimerkiksi jollain kauraa tai siemeniä sisältävällä leivällä on ensimmäinen askel kohti terveellisempää hampparia. Kokeile vaikkapa kaurapaahtosämpylää, tai mikäli haluat ryhtyä superterveelliseksi, valitse sämpylän tilalle kuitupitoinen ruisleipä.

Pihvi

Sitten se pihvi. Tee pihvisi itse vähärasvaisesta jauhelihasta, tai kevyempinä vaihtoehtoina voit kokeilla broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa. Vältä käristämistä ja paista herkullinen ja proteiinipitoinen pihvisi uunissa.

Niitä kasviksia!

Lado hampparisi väliin reilusti kasviksia ja salaattia. Mitä tummemman salaatin valitset, sitä enemmän saat vitamiineja- ja hivenaineita. Tiesitkö, että tomaatin sisältämän lykopeenin on muun muassa havaittu ehkäisevän syöpää? Jos tomaatti maistuu paremmin ketsupin muodossa, se hyväksyttäköön täytteeksi. Valitse kuitenkin vähäsuolainen ja mahdollisimman tomaattipitoinen ketsuppi.

Terveellisemmät ranskalaiset

Ranujen tilalle voit tehdä itse vähän terveellisemmän vaihtoehdon. Suikaloi porkkanoista tai vaikkapa bataatista ”ranuja”, laita uunipellille, pirskottele päälle rypsiöljyä, ripottele sekaan mausteita ja varovaisesti suolaa, tyrkkää uuniin (225 astetta, noin puoli tuntia) ja valmista tuli!

Juoma

Limpparin voi korvata vaikkapa maustetulla kivennäisvedellä. Tämä on tottumiskysymys!

No niin, sitten verrataan (Tikisen hamppariateria sisältää ruisleivän, ketsuppia, sinappia, tuoreita kasviksia, kevytcheddar-juuston, itsetehdyn naudanjauhelihapihvin + bataattiranut + kivennäisvettä):

Kcal

Hiilarit

Protsku

Rasvat

Juustoateria

825

113

19

30

Itse tehty hamppariateria

510

63

31

15

Kumman sinä valitset? 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: