Miten koota täysipainoinen lounas?

marras 27, 2014 | Miesten ravinto, Naisten ravinto | 0 Kommenttia

“Olisko Mäkki? Burger King? Kotipizza?” Suomennettuna: “Rasvaa! Rasvaa! Rasvaa!”. Ihmisten lounastottumuksia voidaan valitettavan usein kuvata edellämainitulla tavalla. Täysipainoisuus ei ole oikea sana kuvailemaan pikaruokalounasta.

Suurin ikäryhmä, joka nauttii täysipainoista lounasta, löytyy kouluista. Tiedä sitten, onko aikuisiän roskaruokalounaat suuri kapina suomalaista hyvinvointikulttuuria vastaan, jossa meidät on monen vuoden ajan pakotettu syömään vihanneksemme ja juomaan maitomme.

Kevennä iltaa kohti

Yleinen hyvä nyrkkisääntö on, että päivän ruokailun tulisi keventyä iltaa kohti. Tämä vaikuttaa yleiseen jaksamiseen sekä unenlaatuun huomattavasti. Sen vaikutukset kylläisyyteen näkyvät vielä illallakin – mieliteot ahmimiselle iltaisin pysyvät poissa tai ainakin vähenevät huomattavasti.

Aamiainen on päivän tärkein ja suurin ateria, mutta ei lounas yhtään sen huonommaksi jää. Vaikka molemmat ateriat tulisi olla energiamääriltäänkin päivän suurimpia, koon ratkaisee se, mistä ne koostuvat, ei pelkkä kalorimäärä.

Vaali monipuolisuutta

Lounaan tulisi olla monipuolinen kaikessa yksinkertaisuudessaan. Siinä tulisi olla edustettuna kaikki ravintoaineet: hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat. Nämäkään eivät yksin ratkaise täysipainoisuutta, vaan niiden laadun on oltava kunnossa. Valitse hitaita hiilihydraatteja (riisi, pasta, peruna, bataatti) ja pehmeitä rasvoja (öljyt, pähkinät, lohi) sekä riittävästi proteiinia.

Kaikkein lähimpänä täysipainoista lounasta päästään katsomalla koulustakin tuttua (ja siellä vihattua) lautasmallia. Se edustaa kaikkia ravintoaineita oikeassa suhteessa ja lautasmallin annoskokoa noudattaen tai siitä edes suuntaa ottaen pysyy ruokamäärät aisoissa.

Täysipainoinen lounas ei siis tarkoita täyttä kiloa tuhtia tavaraa ja rasvaa, vaan järkevästi koottua ja monipuolista ateriaa, joka pitää nälän takuulla kauemmin pois kuin lenkkimakkara ja perunasalaatti. Täysipainoinen lounas on yksi tärkeimmistä avaimista täysipainoiseen päivään.

Lounaan ei aina tarvitse olla riisiä ja kanaa ollakseen terveellinen ja täysipainoinen. Vain mielikuvitus on rajana.

Esimerkki täysipainoisesta lounaasta:

– Bataattiranskalaisia uunissa

– Paistettua lohta

– Vuonankaalia

– Kurkkua

– Tomaattia

– Kesäkurpitsaa

– Vähärasvaista salaattijuustoa

– Pinjansiemeniä

– Jälkiruuaksi hedelmiä

Vältä siis lounaalla nopeita hiilihydraatteja, jotka nostavat verensokeria äkillisesti ja aiheuttavat laskiessaan iltapäivällä väsymystä. Muista lisäksi juoda päivän mittaan runsaasti vettä.

Lue myös: Urheilijan aamupalavinkit ja Tulehdusta vähentävä ruokavalio

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: