Tämän vuoksi lehtikaali on kaikkien huulilla + helppo resepti

mennessä | helmi 10, 2015 | Miesten ravinto, Naisten ravinto, Reseptit miehille, Reseptit naisille | 0 Kommenttia

Meidän suomalaisten keskuudessa lehtikaali on kasvattanut hurjasti suosiotaan parin viime vuoden aikana. Jenkkilässä ”kale” on ollut jo kauan hitti ja he ovatkin menneet aivan sekaisin tästä trendikasviksesta. Sitä käytetään kaikkialla! Lehtikaalin suosion salaisuus on sen terveellisyys sekä monikäyttöisyys ja sillä saa luotua houkuttelevan voimakasta väriä moniin ruokalajeihin.

Lehtikaali on varsinaista superruokaa, sillä sen C-vitamiinipitoisuus on erittäin korkea ja se sisältää myös runsaasti karoteenia, kalsiumia, proteiinia ja rautaa. Esimerkiksi appelsiiniin verrattuna lehtikaalissa on yli kaksinkertainen määrä C-vitamiinia. Kuten muistakin kasviksista, myös lehtikaalista saat kuituja, jotka pienentävät veren kolesterolipitoisuutta, edistävät vatsan toimintaa ja tasapainottavat verensokeria.

Tämä trendikasvis on löytänyt tiensä useimpien kauppojen perusvalikoimaan, eikä sitä tarvitse enää metsästää erikoisliikkeistä. Kaupoissa myytävä lehtikaali on useimmiten tumman vihreää, mutta markkinoilta löytyy myös sinipunertavaa lehtikaalia ja niitä molempia voi käyttää samalla tavalla. Lehtikaalia löytyy tuontivihanneksena ympäri vuoden, mutta sesonkiaikana myös kotimaista lehtikaalia on hyvin saatavilla. Suurkuluttajien kannattaa harkita tämän supervihanneksen kasvattamista itse, koska se on helppoa ja taloudellinen säästö voi olla merkittävä.

Lehtikaali on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Terveellisyyden lisäksi lehtikaali on hyvin monikäyttöinen, sillä sitä voi käyttää sekä raakana että kypsennettynä. Raaka lehtikaali toimii yksinkertaisimmillaan smoothien joukossa tai salaatin seassa hienonnettuna. Lehtikaali sopii hyvin keittoihin, wokkeihin, pastan seuralaiseksi ja höyrytettynä saat siitä loistavan lisukkeen ruoalle. Joko olet kokeillut lehtikaalipestoa?

Jos haluat varjella lehtikaalin sisältämiä antioksidantteja ja vitamiineja, se kannatta nauttia kypsentämättä tai vain kevyesti höyrytettynä. Höyryttäminen helpottaa myös ruoansulatusta, mutta vatsa tottuu myös raakaan kaaliin, mikäli käytön aloittaa pienillä määrillä ja säännöllisenä osana omaa ruokavaliota. Voit säilöä lehtikaalia varastoon, joko kuivaamalla tai pakastamalla. Pakastamisen ansiosta maku pehmenee hiukan.

Viikonlopun rientojen seuralaiseksi sopivat täydellisesti helpot lehtikaalisipsit!

Helpot lehtikaalisipsit

1 pussi (200 g) lehtikaalia

1 sitruunan puristettu mehu

1 rkl oliiviöljyä

½ tl laadukasta meri- tai vuorisuolaa

Muita mausteita oman maun mukaan (esimerkiksi: ¼ tl jauhettua mustapippuria tai chiliä, ½ tl paprikajauhetta, 1 puristettu valkosipulinkynsi)

Tee näin:

Huuhtele lehtikaalin lehdet ja kuivaa ne huolellisesti, jotta saat sipseistä rapeita. Poista kaalin keskellä oleva paksu lehtiruoti ja revi lehdet palasiksi.

Purista sitruunasta mehu. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy, mausteet lehtikaalin joukkoon ja sekoittele hyvin, jotta kaikki lehdet maustuvat.

Levitä lehdet leivinpaperoidulle uunipellille. Paista sipsejä noin 20 minuuttia 150-asteisessa uunissa. Kääntele lehtiä paistamisen puolessa välissä.

Nauti!

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: