Pakurikääpä, ulkopuolelta hiilenmusta, pinnaltaan röpelöinen lehtipuiden pinnalla kasvava lahottajasieni, jota on kautta-aikain käytetty lääkinnällisissä menetelmissä, on noussut Suomessakin supertrendiksi. Se on tällä hetkellä jokaisen ravintotrendejä seuraaavan ihmisen kielen päällä. Eikä syyttä, pakurikäävän vaikutukset sekä historia ovat hyvin mielenkiintoisia.

Historia

 

Pakuria on käytetty Suomessa jo sota-ajoista lähtien, kenties jo aiemminkin, mutta sota-aikana pakurista keitettiin tikkateetä sen kahvimaisen maun takia. Venäjällä pakurilla on vuosisatojen perinteet kansanlääkinnässä.

Muutama vuosi sitten (v. 2010) Suomen Elintarvikevirasto Evira kielsi pakurin myynnin, kun se luokiteltiin uuselintarvikkeeksi. Oikeastihan pakurilla oli jo huomattava myyntihistoria sekä Suomessa että Euroopassa. Tämä ”kieltolaki” kuitenkin lisäsi ihmisten kiinnostusta pakurikääpää kohtaan ja jo seuraavana vuonna myyntipanna poistettiin.

Aktiiviset ainesosat

 

On tutkittu, että pakurikääpä eroaa ravintoprofiililtaan merkittävästi muista lääkinnällisistä sienistä ja että sen antioksidanttiarvo on selkeästi korkeampi kuin millään muulla sienellä. Kaikki lääkinnälliset sienet, kuten pakurikääpäkin, sisältää korkeita määriä terapeuttisesti toimivia sokeriyhdisteitä. Pakurin antiviraaliset sekä antibakteeriset ominaisuudet vahvistavat immuniteettiamme. Pakuri sisältää myös korkean määrän kaliumia sekä muita erikoisempia hivenaineita. Kaikki nämä ja monet muut pakurin sisältämät ravinteet ja ainesosat yhdessä luovat pakurin terveydelliset vaikutukset.

Terveysvaikutukset

 

Lääkinnälliset sienet ikään kuin opettavat immuunijärjestelmäämme toimimaan tasapainoisemmin sekä tehokkaammin. Immuunijärjestelmämme tehostamisen lisäksi pakurikäävällä on todettu olevan vaikutusta diabeteksen, syövän sekä psoriaksen hoidossa. Se myös hillitsee kehossamme jyllääviä tulehduksia, ja sitä käytetäänkin esimerkiksi tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa. Pakurikääpä myös lieventää kipua, sekä sen sisältävät antioksidantit suojelevat soluja oksidatiiviselta stressiltä. Pakurikäävällä on todettu olevan myös yleistä mielialaa nostattavia vaikutuksia.

Käyttö

 

Pakurin käyttö on Suomessa ja muualla maiilmalla yleistynyt sen helppojen käyttötapojen vuoksi. Alla muutama esimerkki kaupoissa myytävitä pakurituotteista:

pakurijauhe

Cocovin Pakurijauhe on valmistettu pakurikäävästä, joka on kerätty puhtailta aluieilta. Se on kuivattu sekä jauhettu hellävaraisia menetelmiä käyttäen.

Pakerijauheesta voi itse keittää pakuriteetä tämän ohjeen mukaan:

– Lisää 1 rkl pakurijauhetta litraan vettä ja keitä vähintään 10 min. Voit halutessasi hauduttaa pakuriteetä jopa useita tunteja voimakkaamman värin ja maun aikaansaamiseksi.

 

 

pakuritee

 

Cocovin pakuriteetä voi käyttää tavallisen teepussin tapaan. Makuja löytyy useita: lakritsi, minttu-suklaa ja sitruuna-inkivääri.

 

pakurikahvi

CocoVi Pakurikahvi koostuu luomulaatuisesta arabica-lajikkeisesta kahvista, ja se on paahdettu käsityönä tamperelaisen pienpaahtimon toimesta. Hondurasin Santa Barbaran alueella viljelty, korkealla kasvanut, miedon tummapaahtoinen kahvi sekä vahva pakuriuutejauhe, saavat kahvin maun ja terveusvaikutukset hyvin esille. Pakurikäävän sisältämät antioksidantit neutraloitavat kahvin happamoitavaa vaikutusta tehden kahvista vatsaystävällisemän juoman.

 

 

 

(Artikkeli toteutettu yhteistyössä CocoVin kanssa)

Lähde: Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan (Mividata, 2014)

Lisää kiinnostavia artikkeleita:

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: