Kovilla helteillä ihmisen vedentarve on noin kaksinkertainen normaaliin verrattuna. Helteessä harrastetusta liikunnasta seuraava kova hikoilu poistaa kehostamme nesteen lisäksi suoloja. Tämän takia helteellä urheillessa kannattaa juoda muutakin kuin vettä!

Muista juoda vettä

 

Helteillä veden juontiin tulee kiinnittää huomiota entistä tarkemmin. Normaalisti elimistömme tarvitsee noin 2-3 litraa vettä. Helteillä nesteen tarve on kaksin- tai jopa kolminkertainen. Erittäin tärkeää on muistaa juoda vettä säännöllisesti.

Nestehukka voi seurata liian vähäisestä vedenjuonnista ja siitä seuraavasta nestetasapainon järkkymisestä. Ensimmäisiä oireita ovat huimaus ja päänsärky. Auringonpistos liittyy usein nestevajaukseen, ja se on myös seurausta päähän kohdistuneesta liiallisesta lämpösäteilystä. Nestehukkaa sekä auringonpistosta vakavampi on lämpöhalvaus, siinä kehon lämpötila nousee yli 39-40 asteen. Lämpöhalvaus liittyy usein kuivumiseen, ja siinä nesteen puutteessa hikoilu voi loppua. 

Älä kuitenkaan liikaa

 

Vettä tulee juoda normaalisti ja erityisesti helteillä tarpeeksi, mutta liiallisen veden juonnin vaarana voi olla kehon laimeneminen. Kehon laimentuessa erilaiset elektrolyytit, kuten natrium, kalium sekä magnesium katoavat kehosta. Tämän takia on juotava juomia, jotka sisältävät suoloja. Erityisesti helteillä urheiltaessa tulee kiinnittää huomiota siihen, mitä juomapullosta löytyy. Juomaa valittaessa kannattaa ottaa huomioon urheilusuorituksen teho ja kesto. Kevyessä ja lyhytkestoisessa liikunnassa vesi on paras vaihtoehto. Kuitenkin yli tunnin kestävää pitkäkestoista ja kovin rasittavaa urheilua harrastaessa hiilihydraatti ja suolalisät olisivat kohdillaan, sillä hien mukana menetetään myös suoloja.

Kokeile näitä

 

FASTERADE

fast_fasterade_appelsiini-sitruuna

Pitkillä kestävyysmatkoilla tai kovilla ulkoilmassa suoritetuilla treeneillä suolatasapainon säilyttäminen on erityisen tärkeää. Urheilujuomat kuten Fasterade, jonka korkean glykeemisen indeksin hiilihydraatit ja suolot edistävät yhdessä kestävyyssuoritusta sekä parantavat veden imeytymistä suorituksen aikana. Fasterade on urheilujuomajauhe, joka on kehitetty ennen suoritusta ja sen aikana tapahtuvaan nesteytykseen sekä edistämään kestävyyssuoritusta. Tämä vatsaystävällinen jauhe ei sisällä lainkaan keinotekoisia makeutusaineita.

 

SPORTS DRINK

 

fast_sportsdrink_appelsiini_ap

Sports drink on urheilujuomajauhe, joka on myös kehitetty ennen suoritusta ja sen aikana tapahtuvaan nesteytykseen sekä edistämään kestävyyssuoritusta. Sports drinkin korkean glykeemisen indeksin hiilihydraatit yhdessä lisättyjen suolojen kanssa parantavat kestävyyssuorituskykyä sekä edistävät veden imeytymistä. Sports drink korvaa nesteen lisäksi hikoillessa menetettäviä suoloja, kuten suolatasapainoa edistävää magnesiumia, sekä natriumia ja kaliumia. Jauhe sekoittuu helposti veteen ja maistuu raikkaan hedelmäiselle, mikä auttaa juomaan enemmän suorituksen aikana.

 

 

Lähteet: DiacorYLEMeNaiset

(Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Fastin kanssa.)

Lisää kiinnostavia artikkeleita:

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: