Mitä kannattaa syödä ennen treeniä?

huhti 27, 2014 | Miesten ravinto, Naisten ravinto | 7 Kommentit

Usein joutuu pohtimaan, mitä kannattaa syödä ennen treeniä. Liian täydellä vatsalla tai vastaavasti nälkäisenä ei treenaamisesta tule mitään. Tietysti tässäkin asiassa on yksilöllisiä eroja, ja toisilla on esimerkiksi herkempi vatsa kuin toisilla. Tikis listasi asioita, joita kannattaa huomioida treeniä edeltävässä ruokailussa.

Artikkelissa käydään läpi mitä syödä ennen treeniä.

1. Syö hyvin pitkin päivää

 

Muunkin kuin treenaamisen kannalta on tärkeää syödä säännöllisin väliajoin pitkin päivää. Näin energiaa riittää kropan käyttöön tasaisesti, pysyt virkeänä ja saat treenistäkin parhaat tehot irti. Olisi hyvä syödä 5-6 pientä ateriaa päivässä. Näin kropalla on käytössä jatkuvasti polttoainetta, nälkä pysyy poissa ja turhat mielihalut karsiutuvat.

2. Muista nesteytys!

 

Treenatessa pitää muistaa myös kunnollinen nesteytys (nyt puhutaan siis lähinnä vedestä). Nestevajaus laskee treenitehoja huimasti, joten riittävä juominen on tärkeää. Tässäkin tapauksessa kannattaa juoda päivän aikana useaan otteeseen, jolloin ei tarvitse treenin aikana olla koko ajan vesipullolla hörppimässä tai kulauttaa kerralla litratolkulla vettä.

3. Kauanko aikaa treeniin on?

 

Tukevan aterian ja treenin välillä olisi hyvä olla vähintään muutama tunti, sillä muuten täysi massu haittaa treeniä. Ennen treeniä voi syödä vielä pienen välipalan, jos tuntuu, että voimat alkavat olla lopussa. Parikymmentä grammaa proteiinia ja parikymmentä grammaa hiilaria 1-2h ennen treeniä on hyvä nyrkkisääntö. Huonosti sulavia ruoka-aineita kannattaa välttää. Paras on protskua ja hiilaria sisältävää välipala, sillä runsas rasvan saanti vaikeuttaa helposti treenejä (ennen treeniä tarvittava energia ei siis oikeuta suklaapatukkaostoksille). Jos tarvitset energiaa aivan juuri ennen treeniä, juotavassa muodossa oleva ravinto sopii parhaiten. Juo vaikkapa lasillinen maitoa, piimää tai mehukeittoa.

4. Mitä lajia on tarkoitus treenata?

 

Juoksua, kahvakuulaa, body pumppia vai joogaa – treenattava laji vaikuttaa ruuan valintaan. Jos on aikeissa vetää pitkän aerobisen treenin, tankkaus sitä ennen on tärkeää ja hiilareiden merkitys korostuu. Ennen punttitreeniä voi taas ottaa hieman runsaammin proteiinia (hiilareita tietenkään unohtamatta). Kevyempi liikunta on melko armollinen ravinnon suhteen. Silloin on vähemmän väliä sillä, mitä suuhunsa laittaa ennen harjoitusta.

5. Ekstrana kofeiinia

 

Tiesitkö, että ennen treeniä nautittu kofeiini saattaa parantaa suorituskykyä treenin aikana? Kupillinen kahvia on siis helppo ja edullinen boosteri. Tikiksen verkkokaupasta löydät myös BOOM!-energiashotin, joka on melkoinen pakkaus kofeiinia ja aminohappoja!

Mitkä olisivat sitten hyviä välipaloja ennen treeniä? Näppärästi saat hiilaria ja protskua vauhdittamaan treeniä esimerkiksi seuraavilla eväillä:

  • omppu ja raejuusto

  • maitorahka ja marjat

  • smoothie (esim. hedelmiä/marjoja, kauraleseitä ja rahkaa/jugurttia)

  • ruisleipä vähärasvaisella leikkeleellä ja vihanneksilla

  • proteiinisheikki ja banaani

  • välipala- tai proteiinipatukka

 


Haluatko lihaksikkaamaan ja urheilullisemman kropan? 6KK Treeniohjelma auttaa sinua saavuttamaan unelmiesi vartalon! Valmennus sisältää myös ruokavalion. Aloita vaikka tänään:

6kk

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: