Mitä eroa on valkoisella ja ruskealla kananmunalla?

elo 3, 2015 | Miesten ravinto, Naisten ravinto | 0 Kommenttia

Kun ostat kananmunia, tartutko valkoisiin vai ruskeisiin kananmuniin? Vaikuttaako väri ostopäätökseesi? Ehkä ostat tottumuksesta valkoisia munia. Tai olet kuullut, että ruskeat ovat terveellisempiä, ja suosit niitä. Valkoiset ja ruskeat munat tosiaan näyttävät erilaisilta, ja usein hinnassakin on eroa. Mutta tiedätkö miksi?

Kanoissa on eroa

Mitä tulee kananmunan väriin, selitys piilee kanojen rodussa. Kanat, joilla on valkeat höyhenet munivat valkoisia munia, ja punertavanruskea höyheniset kanat munivat ruskeita munia. On olemassa myös kanalajeja, jotka munivat harvemmin tavallisesta ruokakaupasta löytyviä sinisiä tai pilkukkaita munia.

Ovatko ruskeat munat parempia kuin valkoiset?

Kananmunan väri ei ole laadun osoitin. Valkoisen ja ruskeat munan välillä ei ole eroja maun tai ravintoarvojen suhteen. Siitä huolimatta, että ruskeat munat usein ovat kalliimpia, ne ei eivät yhtää sen parempia kuin valkoisetkaan munat.

Onko ruskeissa munissa kovempi kuori?

Kummankin värisen munan kuoren paksuus on yleensä sama. Jos joskus olet huomannut jonkin munan kuoren olevan paksumpi kuin toisen, se johtuu kanan iästä, ei munan väristä. Nuoremmat kanat munivat yleensä kovakuorisempia munia, kun taas vanhempien kanojen munimissa munissa kuori usein on ohuempi. Ja tämä koskee siis sekä valkoisia että ruskeita munia.

Miksi ruskeat munat ovat yleensä kalliimpia?

Oletetaan, että koska ruskeat munat ovat kalliimpia, ne ovat myös ”luonnollisempia” tai terveellisempiä. Asia ei välttämättä ole niin. Korkeampi hintalappu johtuu siitä, että punertavanruskeat kanat ovat valkoisia kookkaampia, ja siten usein kalliimpia kasvattaa.

Yksi pieni huomautus!

Eräs pieni seikka kannattaa kuitenkin huomioida. Jos olet syönyt kotona kasvatettujen kanojen munia, jotka ovat olleet ruskeita, olet voinut huomata, että ne maistuvat hieman paremmilta ja keltuainen on kirkkaampi. Siihen on syynsä: useimmat tällaisten ”takapihakanaloiden” kanoista munivat ruskeita munia. Väri ei kuitenkaan ole selitys parempaan makuun, vaan syy on kanojen ruokinnassa. Se, millä kanoja ruokitaan vaikuttaa suuresti kananmunien makuun ja keltuaisen väriin.

Ostatko sinä ruskeita vai valkoisia kananmunia?

Lähde: thekitchn

Lue myös: Onko keltuaisesta mitään hyötyä? 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: