Mistä tietää onko välipalapatukka oikeasti terveellinen?

touko 15, 2015 | Miesten ravinto, Naisten ravinto | 0 Kommenttia

Mainoslause ei kerro välipalapatukasta kaikkea. Vaikka patukka täyttäisikin terveelliseksi luettavan elintarvikkeen standardit, se ei välttämättä ole sitä kuin pintapuolisesti käärepaperiin painettuna. Tuoteselostetta tutkimalla pääsee pintaa syvemmälle. Muista tarkistaa patukasta ainakin seuraavat asiat:

Kalorit

 

Jos tarkoituksesi on nauttia patukka nimenomaan välipalana, patukan sisältämän energiamäärän tulisi olla noin 200 kalorin paikkeilla.  Jos patukka koostuu pääasiassa hedelmistä tai pähkinöistä energiamäärä saa nousta 250 kaloriin. Mikäli patukan on tarkoitus korvata lounas, voi energiamäärä olla 400-500 kaloria.

Proteiini

 

Patukan tulisi sisältää 4-5 grammaa proteiinia, jos syöt sen välipalana. Mikäli korvaat patukalla ison aterian, tulisi proteiinia olla vähintään 15 grammaa. Muuten nälkä yllättää heti.

Kuitu

 

Terveellisyyden takaamiseksi on tärkeää selvittää mistä patukan kuitu on peräisin. Tuoteselosteesta voi löytää onko kuitu peräisin inuliinista vai kuivatuista hedelmistä. Inuliini on ruoanvalmistajien ainesosa, jolla täydennetään tuotteiden ravintoarvoja. Suosi siis mahdollisimman luonnonmukaisia välipalapatukoita, joihin on käytetty kuidun lähteenä kokonaisia ruoka-aineita. Pari ekstra grammaa kuitua ei välttämättä tulekaan terveydelle hyvästä lähteestä.

Rasva

 

Rasvan tulkinnan a ja o ovat raaka-aineet, joista rasva on peräisin. Jos rasva on peräisin öljyistä tai pähkinöistä ovat patukan rasva-arvot kunnossa, jos tyydyttymätöntä eli hyvälaatuista rasvaa on 10–11 grammaa, ja tyydyttynyttä rasvaa noin 2 grammaa. Muiden patukoiden suhteen tulisi tyydyttymätöntä rasvaa löytyä 5-6 grammaa.

Sokeri

 

Mikäli patukan sokeri on peräisin hedelmistä kuten esimerkiksi rusinoista tai karpaloista, saat sen mukana terveellisiä ainesosia. 10–12 grammaa ravintorikasta hedelmäsokeria on hyvä nyrkkisääntö välipalapatukalle. Jos glukoosi eli tavallinen sokeri, hunaja tai agave ovat patukan päämakeuttajana, ei sokerimäärä saa ylittää kuutta grammaa.

Natrium

 

Jos välipalapatukka on tehty ravintorikkaista ainesosista, käyttäen kokonaisia ruoka-aineita, sen natriumpitoisuus on alhainen. Suositeltavinta olisi valita patukka, jonka natriumpitoisuus on alle 200 milligrammaa.

Kokonaiskuva

 

Täytyy kuitenkin muistaa, että välipalapatukat, kuten kaikki muutkin ruoka-aineet tulee nähdä laajemmin kuin ainesosa kerrallaan. Kokonaiskuva on loppujen lopuksi se, mikä ratkaisee onko välipalapatukka terveellinen vai ei. Esimerkiksi pähkinät ovat ravintoarvoiltaan hyvä välipalan perusta, sillä ne ovat niin sanotusti täyttä tavaraa. Niissä on kuitenkin runsaasti energiaa ja rasvaa.

Lähde: womenshealthmag

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: