Miksi paino ei putoa? – 5 yleisintä virhettä

syys 30, 2014 | Miesten ravinto, Naisten ravinto | 0 Kommenttia

Vuosien huolellisesta diettaamisesta, ravitsemussuunnitelmista ja kaiken maailman luonnollisten ja rasvattomien ruokien metsästämisestä huolimatta, monet kamppailevat painonpudotuksen tai painonhallinnan kanssa. Tämä johtuu siitä, että painonpudotukseen liittyy muutakin kuin syöminen. Tässä 5 yleisintä syytä, miksi paino ei putoa, vaikka mielestäsi söisit kaikkien sääntöjen ja suositusten mukaan.

1. Et nuku tarpeeksi

 

Yhteiskuntamme palkitsee tuotteliaisuudesta – usein oman terveytemme kustannuksella. Jotkut nipistävät yöunista, jotta ehtisivät aamulla treenaamaan ennen työpäivää. Vaikka tällainen työetiikka on kunnioitettavaa, lyhyet yöunet voivat tipauttaa energiatasosi saaden olosi ärtyisäksi ja himoitset herkkuja vain siksi, että unenpuutteesta väsynyt elimistösi vaatii nopeasti energiaa. Unen puute vaikuttaa hormonien toimintaan, jolloin rasvan palaminen vaikeutuu. Tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa yksi huonosti nukuttu yö vaikuttaa insuliiniresistenssiin siloittaen tietä ylimääräisille kiloille. Aloita valmistautuminen yöpuulle vähintään tuntia ennen nukkuma-aikaa: sammuta elektroniikka, meditoi, tee hengitysharjoituksia tai ota lämmin kylpy. Tähtää 7-9 tunnin laadukkaaseen, keskeytyksettömään uneen joka yö.

Lue myös: 12 asiaa, jotka helpottavat nukahtamista

2. Et juo tarpeeksi vettä

 

Juo vähintään 1-1,5 litraa vettä päivässä. Veden tankkausta ei kannata ajoittaa aterioiden yhteyteen, sillä vesi laimentaa vatsahappoja ja hankaloittaa ruuansulatusta. Myös näläntunne tai mielihalut voivat oikeasti olla janoa. Jos tunnet olosi nälkäiseksi, juo lasillinen vettä. Jos olet vielä 20 minuutin kuluttua nälkäinen, syö ateria tai terveellinen välipala.

Lue myös: Miksi juoda sitruunavettä päivittäin

3. Skippaat aamupalan

 

Et ole oikeastaan nälkäinen, joten aamiaisen korvaaminen vähärasvaisella lattella säästää kaloreita, eikö totta? Väärin. Aamupala käynnistää aineenvaihdunnan, antaa tasaisesti ja pitkäkestoisesti energiaa ja tehostaa rasvan palamista. Mutta älä kuitenkaan kuvittele, että sokeriset muffinssit tai murot, jotka pian syömisen jälkeen romahduttavat verensokerin, auttavat painonhallinnassa. Tee aamupalaksi vaikkapa nopea ja täyttävä proteiinijuoma. Tutkimukset osoittavat, että proteiini vähentää nälkähormoni greliiniä, joten pysyt kylläisenä pidempään. Blendaa aamupalajuoma protskujauheesta, chian siemenistä, avocadosta, jäisistä marjoista, lehtikaalista ja makeuttamattomasta kookos- tai mantelimaidosta.

Lue lisää: Älä jätä aamupalaa syömättä, jos haluat laihtua!

4. Harrastat napostelua

 

Kuulet työkaverisi rapistelevan pussia, joten päätät, että sinunkin on aika syödä pieni välipala. Aina kun mutustat jotakin, erittyy insuliinia, jonka yksi tehtävä on rasvan varastoiminen. Ja usein se naposteltava on valitettavasti jotain muuta kuin lehtikaalisipsit hummuksen kera. Huolehdi, että syöt aterioilla tarpeeksi proteiinia, terveellisiä rasvoja, kuitua ja kasviksia, jolloin jaksat hyvin seuraavaan ateriaan. Jos välipalaa on pakko saada, se lehtikaali ja hummus ovat hyvä valinta.

Aiheesta lisää: 10 helppoa keinoa syödä puhtaasti

5. Treenaat väärin

 

Käsitys, että rasva palaa ainoastaan pitkäkestoisella ja suhteellisen matalatehoisella treenillä alkaa väistyä. Sen sijaan kovatehoinen HIIT-treeni on osoittautunut tehokkaaksi rasvanpolttotreeniksi. Eräässä tutkimuksessa nuoret ylipainoset naiset saivat poltettua enemmän rasvaa HIIT-treenillä verrattuna maltillisella syketasolla tehtävään harjoitukseen. HIIT-tehotreenillä saat lyhyessä ajassa rasvanpolton vauhtiin.

Lähde: MindBodyGreen

P.S. TIKIS – Treenihaastekirja sisältää 8 viikon HIIT-haasteen sekä 4 muuta treenihaastetta! 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: