Lisäravinteet treeniä ennen, sen aikana ja sen jälkeen

touko 25, 2016 | Miesten ravinto, Naisten ravinto | 0 Kommenttia

Palkkarit pölisee, sheikkerit kolisee ja kaiken värisiä nesteitä menee kavereilla treenin aikana alas. Mutta mitä ihmettä nuo kaikki aineet auttavat ja kenelle niiden käyttö on tarkoitettu? Vastaus lyhyesti: kaikki riippuu tasosta ja tavotteista.

Lisäravinteita on monenlaisia ja niiden käyttötarkoitukset ja tarpeellisuus vaihtelevat treenaajasta toiseen. Ihan jokaista tököttiä ei kannata peruskuntoilijan käyttää, mutta jos sali- tai muu harrastus on edennyt pisteeseen, jossa kehittymistä haluaa tosissaan nähdä ja intensiteetti on korkealla, tulevat lisäravinteet avuksi kropan rakentumisessa ja palautumisessa. Olettaen, että muu ravitsemus on kunnossa, tietenkin. Tietyt lisäravinteet sopivat ihan kaikille, vaikka ei olisikaan niin tavoitteellinen treenaaja. Kerrataanpa näiden aineiden merkitystä treenin ympärillä.

Ennen

 

Pre-workoutista eli ennen treeniä vedettävästä juomasta voi nähdä netissä memejä, joista saa jonkinlaisen kuvan sen käyttötarkoituksesta. Ideana on boostata treeniä ja ajaa kroppaa parempiin suorituksiin väsymättä. Tavalliselle treenaajalle riittänee kahvi ja esimerkiksi jokin hedelmä energiaksi ennen treeniä, mutta voi tulla päiviä, jolloin tarvitsee extrapotkua. Tuolloin kofeiinipitoinen pre-workout voi rientää avuksi ja pelastaa kaamoksesta. Joka treenissä ei kuitenkaan kannata treeniboostereita nauttia, sillä muuten voit huomata olevasi tilassa, jossa treeni ei kulje ilman laturia.

Fastin piristävä treeniboosteri SHOCK on hyvä esimerkki pre-workoutista. Se sisältää kofeiinin lisäksi muun muassa kreatiinia, joka parantaa suorituskykyä kovatehoisissa suorituksissa.

 

Aikana

 

Lihasta kasvattava ja kokeneempi treenaaja voi hyötyä treenin aikana nautituista aminohapoista. Aminohapot ovat orgaanisia yhdisteitä, joista proteiini muodostuu. Osan välttämättömistä aminohapoista ihmiskeho osaa valmistaa itse, mutta osa täytyy saada ravinnosta. Eri aminohapot lisäravinnemuodossa (BCAA, EAA, beta-alaniini. L-glutamine jne.) kehittävät hieman eri ominaisuuksia, FAST INTRAmutta niiden päätarkoitus on edesauttaa lihaskasvua proteiinisynteesiä tehostamalla. Aminohapoista voi olla hyötyä palautumisessa ja lihasten säilymisessä intensiivisessäkin treenissä ja rasvan poltossa.

Aminohappoja valitessa laadulla on todella merkitystä. Fast on kehittänyt treenin aikana juotavan INTRAn, joka sisältää sekä BCAA:ta (haaraketjuisia aminohappoja) että EAA:ta (ihmiskeholle välttämättömiä aminohappoja), joita se ei pysty itse tuottamaan.

Jälkeen

 

Palautusjuoma

Joku on joskus ihmetellyt, mitä ideaa on treenata ja sitten ottaa palautusjuoma, joka tuo juuri poltetut kalorit takaisin. Noh, ei se ehkä ihan niin yksinkertaisesti mene. Treeni tyhjentää lihasten hiilihydraattivarastot ja lihaskasvu on toisaalta kovimmillaan levossa treenin jälkeen. On siis hyvä täydentää kropan varastoja nopeasti, jotta keho ottaa täydet hyödyt treenin aiheuttamasta proteiinisynteesistä. Palautusjuomassa eli tuttavallisemmin palkkarissa on toisin sanoen hyvä olla sekä hiilihydraattia että proteiinia. Joskus myös kreatiini on hyvä lisä palautusjuomassa, tapauskohtaisesti.

Palautusjuoma on helppo tapa taata päivittäinen proteiininsaanti treenin yhteydessä ja varmistaa kehityksen ja voimatasojen nousujohteinen kaari. Kaikille palkkari ei ole kuitenkaan pakollinen. Jos pääsee kotiin nopeasti noin 30 min sisään treenin jälkeen syömään oikeaa ruokaa, se voi olla jopa parempi vaihtoehto varsinkin, jos palkkarin nauttiminen vaikuttaa muuhun ruokahaluun negatiivisesti. Muuten palautusjuoma on esimerkiksi aminoita ja pre-workouttia oleellisempi lisäravinne. Annostus pitää vain olla kohdillaan.

Fastin tuotteista hyvä palautusjuoma on esimerkiksi RECO2. Se sopii kaikille urheilijoille salitreenaajista palloilijoihin hiilihydraatti- ja proteiinipitoisuuksiltaan. Palautuminen on treenaajille hyvin tärkeä osa arkea, jotta kroppa ja mieli jaksavat pysyä mukana touhussa, joten sitä kannattaa tehostaa kaikin keinoin.

Heraproteiini

FAST HERA 80Proteiineja on erilaisia laadultaan ja vaikuttavuudeltaan. Heraproteiinia on tutkittu paljon ja sen on todettu olevan proteiineista kaikista täydellisin aminohappokoostumukseltaan ja terveysvaikutuksiltaan. Sitä valmistetaan maidosta, joten jos olet maidolle allerginen, heraproteiini ei ole sinulle paras vaihtoehto (kokeile esim. hamppuproteiinia). Muuten heraproteiinin käyttö sopii kaikille treenaajille lihaksen kasvatuksen ja painon hallinnan tueksi. Heraproteiini tuo kylläisyyden tunnetta, joten se sopii erinomaisesti myös laihduttajille.

Heraproteiinia voi nauttia muun muassa treenin jälkeen palautusjuomana, jos ottaa hiilihydraattia jostain muusta lähteestä tämän lisäksi. HERA80 (FAST) on erinomainen ja laadukas tuote, joka käy ominaisuuksiltaan niin aloittelijoille, ikääntyneille kuin kokeneemmillekin treenaajille. Heraa voi ottaa myös aamupalan yhteydessä päivän proteiiniannostusta lisäämään.

Aiheesta lisää: Jos käytät vain yhtä lisäravinnetta, valitse tämä! 


TILAA TUOTTEET TIKIKSEN UUDISTUNEESTA VERKKOKAUPASTA. KOODILLA ”WORKOUT” SAAT 10% ALENNUKSEN LISÄRAVINTEISTA! TSEKKAA VALIKOIMA TÄSTÄ.


Etkö vakuuttunut?

 

Lisäravinteiden tarkoitus ei ole korvata tavallista ruokaa, vaan enemmänkin tukea urheilullisen kehon saavuttamista. Palautusjuomat ja proteiinit ovat suosittuja osin siksi, että niitä on helppo kuljettaa mukana ja nauttia tarvittaessa treenin yhteydessä. Ne tulevat myös halvemmaksi, jos vertaa lihan syömiseen. Ilman purkkeja ja pulvereitakin pärjää, mutta helpompaa riittävä ravitsemus on, jos osaa valikoida itselleen omia tavotteita tukevat lisäravinteet. Seuraa vain tarkkaan annostusohjeita ja keskustele tuotteiden sopivuudesta tarvittaessa ammattilaisen kanssa.

– Aino P.

Lähteet: Lihastohtori – RavintoTerveyskirjasto – Proteiinit ja aminohapotFast

(Artikkeli toteutettu yhteistyössä Fastin kanssa)

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: