Proteiinipitoisen ruokavalion noudattamisella tiedetään olevan runsaasti positiivisia vaikutuksia, etenkin jos tavoitteena on painonpudotus tai lihasmassan hankinta. Tällainen ruokavalio mielletään usein hyvin liha- ja lisäravinnepainotteiseksi, mutta proteiinia on mahdollista nauttia muunkin kuin protskupatukoiden tai pihvien muodossa. Tikis listasi 10 kasvista, jotka toimivat loistavina luontaisina proteiininlähteinä lihan ohella.

1. Herneet

Herneillä on yksi korkeimpia proteiinipitoisuuksia kasvikunnan tuotteista, joten jos ne eivät vielä kuulu ruokavalioosi, nyt on korkea aika ottaa ne mukaan! Ensi kerralla kun ateriasi kaipaa väriä ja pientä proteiinibuustia, lisää mukaan kourallinen joko tuoreita tai pakastettuja herneitä. 100 grammaa herneitä sisältää noin 5-6 g proteiinia.

2. Pinaatti

Ei Kippari-Kallekaan turhaan popsinut tätä ”superfoodiksikin” tituleerattua kasvista. Proteiinin lisäksi pinaatti sisältää myös runsaasti eri vitamiineja, mineraaleja sekä antioksidantteja, sen tummanvihreän värin ansiosta. Pinaatti sopii erinomaisesti esimerkiksi osaksi salaattia, muhennoksia ja laatikkoja. Kokeile myös lisätä pinaattia sämpylätaikinan tai smoothien sekaan ja saat astetta superimman version!

3. Lehtikaali

Myös lehtikaali on saanut superfoodin arvonimen, eikä suotta. Sen lisäksi, että lehtikaali on vihannekseksi melkoinen proteiinipommi (reilu 3g proteiinia/100g), se sisältää runsaasti myös mm. c-vitamiinia, rautaa ja kalsiumia. Käytä lehtikaalia ruuanlaitossa pinaatin tavoin.

4. Parsakaali

Monille jo entuudestaan tuttu ja ehdottoman suositeltava lisä mikäli se vielä ruokapöydästä uupuu, on parsakaali. Ruuanlaitossa se taipuu moneen ja toimii erinomaisesti niin lisukkeena esimerkiksi nopeasti höyrytettynä kuin myös aterian pääraaka-aineena vaikkapa keiton muodossa. Parsakaalia nauttiessa saat proteiinin lisäksi aimo annoksen kuituja, vitamiineja ja mineraaleja.

Katso video: Huikea mainos parsakaalista!

5. Idut ja versot

Idut ja versot kuuluvat olennaisena osana monen kasvissyöjän ja vegaanin ruokavaliota, mutta lihansyöjien lautasilta ne usein valitettavasti uupuvat. Idut ovat tuoretta ruokaa parhaimmillaan, sillä ne ovat eläviä aina siihen saakka kunnes poimit ne purkista lautasellesi. Kokeile itse idättää haluamiasi siemeniä (esim. auringonkukan-, vehnän- tai tattarinsiemenet) tai osta kaupassa myytäviä tuoreversoja (herneenverso, vihanneskrassi), ituja tai itusekoituksia ja nauti sellaisenaan salaatissa tai voileivän välissä tai viimeistele esimerkiksi wokkiannos kourallisella tuoreita ituja.

6. Sienet

Erilaiset sienet, kuten elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa tehostavat reishi ja maitake, ovat erinomainen lisuke tai itse aterian pääraaka-aine. Kokeile esimerkiksi paistaa sieniä pannussa tai uunissa grillivastuksella tilkassa oliiviöljyä ja lisää loppuvaiheessa hieman valkosipulia ja tuoretta persiljaa. Paista kylkeen vielä munakas ja nauti vaikkapa viikonloppubrunssilla!

7. Ruusukaali

Ruusukaali on monille lapsuudesta tuttu, eikä välttämättä niin kovin hyvällä tavalla. Mikäli juuri sinulla on huonoja makumuistoja ruusukaalista, anna sille vielä uusi mahdollisuus ja saatat yllättyä! Voit esimerkiksi paistaa ruusukaaleja öljytilkassa ja maustaa ripauksella suolaa tai lisätä pannulle muiden lempivihannestesi joukkoon. Proteiinin lisäksi saat ruusukaalista runsaasti kuituja.

8. Artisokka

Artisokka taipuu ruuanlaitossa moneen, voit vaikkapa höyrystää, paahtaa tai soseuttaa sen, ja korkean proteiinipitoisuuden ansiosta se myös täyttää vatsan ja antaa pitkään kylläisyyden tunteen.

9. Parsa

Artisokan tavoin myös parsa pitää hyvin nälkää, mistä on kiittäminen sen runsaskuituisuutta. Sen lisäksi parsa tehostaa elimistön puhdistumista, joten se ei ole lainkaan huono vaihtoehto esimerkiksi lisukkeeksi lounaalla.

10. Maissi

Hiilareita välttelevälle maissi ei välttämättä ole se kaikista paras vaihtoehto, mutta muutoin se toimii loistavasti niin hyvänä kuitujen kuin proteiinin lähteenä. Ja mikä parasta, maissia löytyy kaupoista takuuvarmasti ympäri vuoden, jos ei tuoreosastolta niin ainakin säilykkeenä tai pakasteesta.

Lähde: MindBodyGreen

Lue myös: Opas täydelliseen salaattiin ja Hyviä rasvoja avokadosta

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: