Kaupassa myytävät tavalliset urheilujuomat ajavat kyllä asiansa, mutta sisältävät yleensä runsaasti erilaisia väri –ja lisäaineita. Lisäksi ne ovat sisältöönsä nähden myös kalliita. Niiden sisältö on kuitenkin todella yksinkertainen ja edullinen. Miksi et siis valmistaisi urheilujuomaasi itse?

Urheilujuomat koostuvat pääsääntöisesti maltodekstriinistä, hedelmäsokerista ja pienestä määrästä suolaa. Juoman tarkoituksena on antaa elimistölle suorituksen ajaksi riittävästi energiaa. Suolan tehtävänä on pitää nestetasapaino kunnossa urheilijan hikoillessa.

Tällä yksinkertaisella ohjeella valmistat hyvänmakuisen urheilujuoman, ilman turhia lisäaineita.

Ohje:

½ l vettä tai makeuttamatonta kivennäisvettä

1 rkl Foodin luomu sitruunamehua

1 rkl luomuhunajaa

½ dl maltodekstriinijauhetta

ripaus suolaa (Esim. Foodin Himalajan hienoa kristallisuolaa)

Lisäksi voit liottaa teepussia (vihreä tee) muutaman minuutin ajan juomasekoituksessa, jolloin urheilujuomaan liukenee kofeiinia, vitamiineja ja antioksidantteja.

Miksi juuri nämä raaka-aineet?

Sitruunan mehusta saa C-vitamiinia, joka piristää ja on tärkeä kudosten kannalta tärkeä ravintoaine. Se edistää esimerkiksi myös immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Hunajasta saa nopeasti energiaa sen sisältämästä rypälesokerista, joka imeytyy verenkiertoon suoraan suun limakalvoilta. Hedelmä- ja rypälesokeri pitävät yhdessä verensokeritason pidempään vakaana.

Osaan kivennäisvesistä on lisätty natriumia, joka pitää nestetasapainon kunnossa, kun on treenistä ja hikoilusta kyse. Kivennäisvedeksi kannattaa valita maustamaton versio, jolloin välttyy lisätyiltä väri- ja makeutusaineilta. Jos haluat urheilujuomaasi poretta, käytä veden sijaan kivennäisvettä.

Maltodekstriinijauhe valmistetaan tärkkelyspitoisista kasveista. Se sisältää pääasiassa pitkäketjuisia hiilihydraatteja, mutta on nopeasti imeytyvää. Maltodekstriini on maultaan neutraalia. Jauhetta myydään lähes kaikissa suuremmissa ruokakaupoissa, apteekeissa sekä lisäravinnekaupoissa.

Kuvan lähde: picjumbo

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: