Vuosikymmenet kuluvat ja dieettitrendit vaihtuvat. Jokaisella dieettikoulukunnalla on omat kannattajansa, mikä tietenkin johtuu osittain siitä, että niin ihmiskehot kuin ihmismielet ovat erilaisia. Ketoosit, paleot, karppaukset… Toisille toimivat jotkut metodit, toisia miellyttävät toiset metodit.

Mihin suositut dieetit ja niiden teho perustuvat? Entä mitä dieetin opetuksia kannattaa napata mukaan arkipäivän ruokailutottumuksiin?

Vähemmän ruoka-aineita – vähemmän energiaa

 

Dieettiin liittyy hyvin usein jonkin ruoka-aineen välttäminen. Esimerkiksi maitotuotteet, vilja ja eläinperäiset tuotteet ovat monien menestyksekkäiden dieettien kiellettyjen ruoka-aineiden listoilla.

Näiden dieettien teho perustuu tietysti siihen mitä tietty ruoka-aine aiheuttaa yksilöllisesti kehossa, mutta myös siihen, että kokonaisenergiansaanti usein pienenee vallinnanvaihtoehtojen vähennyttä. Osittain tämä on psykologista, ja esimerkiksi yltäkylläisessä buffetissa pystyy tarjolla olevia ruokia syömään huomattavasti vähemmän kuin, jos valinnanvaihtoehtoja olisi enemmän.

Sovella arkeen: Ateriat kannattaa suunnitella etukäteen ja opetella rakentamaan maukkaita ruoka-ainekomboja. Kun kokonaisuus on selkeä ja arvostat ruokaasi, ei keräilyreaktiota kaapin perikoilta pääse tapahtumaan.

Ateriarytmi ja määrät ovat selkeät

 

Vaikka kaikki dieetit eivät rajoita ruoka-aineiden laatua ja koostumusta, voivat ne antaa tarkkoja ohjeita ruokailuaikojen ja ruokamäärien suhteen. Kun suunnitelma on selvä, esimerkiksi ruokailu tapahtuu kolmen tunnin välein tai ateria pisteytetään tai punnitaan ohjeiden mukaan, on huomattavasti todennäköisempää pysyä dieettisuunnitelmassa kuin jos syöminen tapahtuisi fiilispohjalta.

Sovella arkeen: Perus arkipäivänä jaksaminen on koetuksella, ja ruokailurytmi saattaa heilua ja verensokeri laskea. Siksi kannattaa pitää huoli, että energiaa saa tasaisesti koko päivän ajan, ja että myös annokset ovat tasapainoisia. Liian pitkät paastot pysäyttävät aineenvaihdunnan, mutta jatkuva epäsäännöllinen napostelu pitää verensokerin jatkuvasti koholla ja kerää kehoon rasvaa.

Prosessoitu, epäterveellinen, kaloripitoinen ruoka on kielletty

 

Pitkälle jalostetut ja monia ainesosia sisältävät energiatiheät ruoka-aineet jäävät useimmiten ruokavalion ulkopuolelle dieetillä ollessa. Useat pikaruoat on myös suunniteltu synnyttämään himoja. Ne ovat niin rasvaisia, suolaisia ja makean maukkaita, että kehon hälytyskellot eivät soi kun vatsa on täynnä, vaan ruokaa syö huomaamatta yli oman tarpeen.

Sovella arkeen: Näin ollen, puhtaalla ja yksinkertaisella ruoalla voi saavuttaa samat tulokset kuin seuraamalla dieettien ohjeita. Mitä yksinkertaisempi ruoka-aine on kyseessä, sitä terveellisempi ja luonnonmukaisempi se useimmiten on, mikä yleensä myös pienentää ruoka-aineen energiatiheyttä. Herkuttelu suklaalla ja pitsalla on tietysti sallittua silloin tällöin.

Enemmän proteiinia

 

Monet dieetit perustuvat proteiinipitoiseen ruokavalioon, sillä proteiini polttaa ruoansulatuksen aikana suhteellisen paljon kaloreita ja siten kiihdyttää aineenvaihduntaa. Proteiini myös pitää kylläisyyden tunteen ja antaa kylläisyyden tunteen nopeammin. Ei siis ihme, että proteiinipitoiset, vähähiilihydraattiset dieetit ovat suosittuja.

Sovella arkeen: Kannattaa pitää huolta, että jokaisella aterialla, myös välipaloilla, on mukana proteiinia suuhunpantavaksi.

Lähde: menshealth.com

Lisää kiinnostavia artikkeleita:

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: