5 superfoodia, jotka kannattaa lisätä ruokavalioon

marras 14, 2014 | Miesten ravinto, Naisten ravinto | 0 Kommenttia

Superfoodit – olemme kaikki kuulleet niistä, ja joskus ne vaikuttavat olevan omituisen makuisia juttuja, joita yrittää tunkea kurkusta alas, koska Twitterissä joku hehkutti niiden mahtavista mikroravinteista, amino-hapoista ja mistä lie.

Jos haluat tehdä hitaan muutoksen kohti terveellisempää elämäntapaa raivaamatta tyhjäksi koko nykyistä ruokakomeroasi, voit aloittaa ujuttamalla muutamia superfoodeja osaksi ruokavaliotasi. Voit helposti hankkia kaupasta pari pussia superfoodeja pikkulisäksi aterioihisi.

Seuraavat superruuat ovat helppoja vaihtoehtoja, sillä niitä voi sirotella ruokiin sellaisenaan – ilman keittämistä, valmistelua tai kokemusta keittiöhommista.

Pellavansiemenet

 

Omega 3-pitoisia, ligniiniä ja kuituja sisältäviä pellavansiemeniä voi kätevästi ripotella aamiaspuuron päälle, lisätä itsetehtyyn mysliin tai smoothien sekaan. Väitteet pellavansiementen syöpää ja sydäntauteja ehkäisevistä vaikutuksista voidaan jättää tutkijoiden selvitettäväksi, mutta niiden korkealla kuitupitoisuudella on takuulla positiivinen vaikutus hyvinvointiin.

pellavansiemenet

Goji-marjat

 

Toinen helppo superruoka, goji-marjat, ovat todella ravintoainerikkaita: kasviperäisiä polyfenoliantioksidantteja, karotenoideja kuten beeta-karoteenia, luteiinia, beeta-kryptoksantiinia ja lykopeenia, C-, B1-, B2-vitamiineja, niasiinia, yli kolmeakymmentä mineraali- ja hivenainetta (esimerkiksi sinkkiä, rautaa, kuparia, kalsiumia, seleeniä ja fosforia), polysakkarideja ja 18 aminohappoa, kuten isoleusiinia, tryptofaania, leusiinia ja arginiinia. Goji-marjoja on saatavilla tavallisista ruokakaupoista, joten niitä on helppo ripotella aamupalan sekaan tai vaikkapa napata goji-marjoja sisältävä proteiinipatukka terveelliseksi välipalaksi. Tällä pikkuisella marjalla saat kunnon boostin päivääsi.

goji

Viherjuomajauheet

 

Usein viherjuomajauheet sisältävät spirulinaa, vehnän- ja ohranorasta, chlorellaa sekä kuidun ja antioksidanttien lähteitä. Usein joukkoon lisätään muitakin kuin vihreitä kasviksia sekä sieniä. Voit helposti sekoittaa teelusikallisen jauhetta valitsemaasi juomaan (vaikka aamuiseen appelsiinimehuun) boostataksesi vastustuskykyäsi. Viherjauheiden hinnat vaihtelevat paljonkin, joten lue pakkausselosteet. Halvemmat valmisteet saattavat sisältää paljon ”täytemateriaalia”, ja niillä voi olla kehnompi ravintosisältö. Tutki eri valmisteita ennen ostamista – pitkällä tähtäimellä kalliimpi valmiste voi itseasiassa säästää rahaa paremman terveyden muodossa.

spirulina

Aiheesta lisää: Viherjauheet – mitä hyötyä niistä on? 

Chian siemenet

 

Pellavansiementen tavoin nämä pikkuiset siemenet sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja, sekä A-, B-, E- ja D-vitamiineja, mineraaleja (kuten calsium, kupari, rauta, magnesium, mangaani, molybdeeni, niasiini, fosfori,kalium, pii, natrium, rikki, tiamiini, ja sinkki). Ennen kaikkea: chian siemenissä on paljon protskua ja kuitua. Chian siemenistä on helppo valmistaa vaikkapa aamiaispuuron (tsekkaa resepti tästä).

chia

Tsekkaa myös: 10 syytä syödä chian siemeniä 

Resepti: Chia-siemenistä valmistettu mansikkahillo 

Raakasuklaa

 

Suklaahan on äärimmäisen herkullista, joten sen lisääminen ruokavalioon ei liene ongelma. Vaihda tavalliset suklaapatukat täyteläisemmän makuiseen raakasuklaaseen. Suklaa itsessään on ravinnerikasta ja sisältää rutkasti antioksidantteja, mutta koska se usein käsitellään korkeissa lämpötiloissa, tuhotaan sen ravinteikkuus. Käsittelemällä kaakaopavut matalissa lämpötiloissa, ravinteet ja terveyshyödyt säilyvät.

raakasuklaa artikkelikuva

Lue lisää: Raakasuklaa – todellinen ravinnepommi! 

Lähde: Lifehack

Lue myös:

Superfoodit – lyhyt oppimäärä (jauheet)

10 syytä syödä enemmän pähkinöitä ja siemeniä 

Lisäravinteet treeniä ennen, sen aikana ja sen jälkeen

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: