5 merkkiä liian vähäisestä proteiininsaannista

syys 18, 2015 | Miesten ravinto, Naisten ravinto | 0 Kommenttia

Paleo-ruokavalio. Proteiinijauheet. Täyslihaburgerit. Ei liene jäänyt huomaamatta, että yhteiskuntamme on tullut pakkomielteiseksi proteiinin saannin suhteen. Proteiininsaanti harvoin on liian vähäistä, mutta joillakin protskumäärä voi silti jäädä alhaiseksi. Tämä yllättää helposti esimerkiksi kasvissyöjät, ja ne, jotka pihistelevät syömisessä muutenkin. Ongelma proteiininsaannin arvioinnissa saattaa olla se, että ei ole olemassa tiettyä saantisuosituslukua, vaan tarve vaihtelee paljonkin.

Jos syö 2000 kilokaloria päivässä, proteiinin sopiva määrä voi olla 50:stä grammasta 150:een grammaan päivää kohden. Jos oma proteiininsaanti mietityttää, proteiinimäärien laskemisen sijaan voit tarkkailla seuraavia merkkejä kehossasi:

Makeanhimo vaivaa

Yksi ensimmäisiä merkkejä liian vähäisestä proteiininsaannista on makeanhimo ja kylläisyyden tunteen puuttuminen. Sitä luulisi, että proteiinivajeessa kaipaisi pihvejä ja kananmunia, mutta koska yksi proteiinin tehtävistä on pitää verensokeri tasaisena, prodevajauksen seurauksena heittelevä verensokeri voi saada himoitsemaan nopeita hiilareita. Jos aamupalalla mutustaa vain kourallisen nopeasti energiaa vapauttavia muroja, verensokeri myös laskee vauhdilla. Nämä energiapiikit aiheuttavat makeanhimoa.

Ajatukset tuntuvat sameilta

Tasaisena pysyvä verensokeri on tärkeää keskittymiskyvyn ylläpitämiseksi. Proteiinin vähäisen saannin takia verensokeri heittelehtii, ja ajatusten kulku katkeilee. Mistä tämä sitten johtuu? Syynä on se, etteivät aivot saa tasaisesti energiaa hiilareista. Aterioilla nautittu proteiini saa samalla syödyt hiilarit imeytymään verenkiertoon tasaisemmin, jolloin vältytään energiapiikeiltä ja -laskuilta.

Hiukset lähtevät

Proteiini on rakennusainetta kaikille elimistömme soluille – hiustupet mukaan lukien. Vahvat hiustupet pitävät karvat päässä päivittäisestä päänahkaan kohdistuvasta rasituksesta huolimatta. Jos jatkuvasti skippaa ravintoaineet, joilla päänahka pysyy terveenä, hiukset alkavat ohentua. (Huomioi, että hiustenlähtöön voi olla myös monia muita syitä, kuten kilpirauhasen ongelmat.)

Olo on heikko

Proteiinia tarvitaan lihasten kasvattamiseen. Jos proteiininsaanti on kovin vähäistä, voivat lihakset alkaa jossakin vaiheessa kutistua. Seurauksena tästä olo tuntuu heikolta, ja treenitulokset laskevat.

Olet jatkuvasti sairaana

Hauis ei ole ainoa asia, jota proteiini vahvistaa. Proteiinia tarvitaan myös rakentamaan immuunipuolustuksen komponentteja. Jos tuntuu siltä, että flunssat ja tulehdukset iskevät useammin kuin muille, vaikka terveys muuten olisi hyvä, voi syynä olla liian vähäinen proteiininsaanti. Tarkkaile myös ihoa: ilmestyykö kynsipiikkejä jatkuvasti? Iho on valtava immuunipuolustuselin, joka suojelee meitä ulkoisilta rasitteilta. Jos iho ei pysy vahvana proteiinivajeen takia, siihen tulee helposti halkeamia ja repeämiä. Ihon rikkoumat toimivat kulkureittinä patogeeneille, jotka voivat aiheuttaa sairastumisen.

Lähde: womenshealth

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: