Treeniohjelma – miksi sen noudattaminen kannattaa?

joulu 16, 2016 | Miesten treeni, Naisten treeni | 0 Kommenttia

Treenaaminen on käsitteenä kaikille hieman erilainen. Jollekin se tarkoittaa jonkin tietyn lajin harrastamista paremmaksi kehittyen, toiselle tietyn fysiikan tavoittelua ja kolmannelle terveyden ylläpitämistä tai ylipäätään saavuttamista. Oli miten oli, sinulle sopiva treeniohjelma auttaa progressiiviseen kehitykseen tavotteita kohti.

Käsitelläänpä muutamaa seikkaa, jotka tulisi treeniohjelman suhteen ottaa huomioon.

Mikä on treeniohjelma?

Treeniohjelma tarkoittaa etukäteen suunniteltua listaa ja systeemiä liikkeistä, joita sinun tulee tehdä esimerkiksi kuntosalilla. Treeniohjelmassa käy yleensä ilmi, millä jaolla se tehdään, liike-, toisto- ja sarjamäärät, palautusajat sekä mahdollinen viikkokierto.

Treeniohjelman voi jakaa hyvin monella tavalla. Yleisimmin käytettyjä ovat:

  • 1-jakoinen (treenataan koko kroppa kerralla)
  • 2-jakoinen (treenataan esim. yläkroppa ja alakroppa erikseen)
  • 3-jakoinen (jaotellaan esim. jalat, työntävät ja vetävät eri treeneihin)
  • 4-jakoinen (treenataan erikseen esim. rinta-ojentaja, hauis-olkapää, selkä, jalat).

Jako perustuu aina treenaajan a) tasoon ja b) tavoitteisiin. Hyvässä treeniohjelmassa on otettu huomioon sinun erityistarpeesi ja se edistää fyysistä tavoitettasi, mikä ikinä se onkaan.

Miksi treeniohjelman noudattaminen kannattaa?

Treeniohjelman noudattaminen kannattaa, sillä tuloksia on muuten hankala seurata tai ylipäätään saavuttaa. Ohjelma tuo tekemiseen ryhtiä, rotia ja selkeän päämäärän poistaen samalla turhan haahuilun liikkeiden välistä. Kehityksen kannalta on tärkeää tietää, mitä tekee. Tällöin aikaa tai energiaa ei myöskään kulu muuhun kuin treeniin. Ohjelman noudattaminen yleensä tiivistää treenejä ja auttaa tekemään juuri oikeat ja pitkällä tähtäimellä tärkeiksi mielletyt asiat.

Olen uusi salilla. Pitääkö minun noudattaa treeniohjelmaa?

Aloittelijat hyötyvät treeniohjelmasta aivan valtavasti. Alussa kaikki laitteet, vapaiden painojen mahdollisuudet, kehonpainoharjoittelu ja oman kehon toimivuus saattavat olla ”harmaata aluetta”. Siispä on on hyväksi, jos sinua ohjaa jokin simppeli kaava, jolla opit perusasioita. Opettelemalla perusteellisesti treeniohjelmassa määräätyt liikkeet opit ja saat aikaiseksi paljon enemmän, kuin tekemällä sitä sun tätä tietämättä suunnasta.

Moni tulee kuntosalille ajatuksenaan ”kokeilla ensin itse”. Tämä ei ole järkevää, eikä auta saamaan oikeaa kuvaa harjoittelusta. Optimaalisinta olisi, että heti ensimmäisenä olisi saatavilla jonkinlainen yksinkertainen ohjelma, jonka kanssa lähteä helposti liikkeelle. TIKIS on laatinut aloittelijoille nettivalmennuksen, joka tunnetaan nimellä SaliStartti

Olen käynyt salilla jo jonkin aikaa/olen jo todella kokenut. Kannattaako minun silti noudattaa treeniohjelmaa?

Erittäin kokenut treenaaja voi pärjätä hyvinkin ilman ohjelmaa. Tästä huolimatta monella ”konkarilla” on ongelmanaan paikalleen jumahtaminen ja samojen liikkeiden kierrättäminen – uudestaan ja uudestaan. Tähän sopii lääkkeeksi täysin omista tottumuksista poikkeava treeniohjelma, jonka tarkoitus on antaa keholle uutta ärsykettä kehittymisen uudelleenkäynnistämiseksi.

Mitä muuta tulee ottaa huomioon?

Samaa treeniohjelmaa on suositeltavaa noudattaa pääsääntöisesti noin 6-8 viikkoa. Tämä siitä syystä, että keho ja mieli tottuvat nopeasti saman toistamiseen eikä ärsyke enää mene perille. Liian pitkään saman ohjelman ja kaavan toistaminen lisää kyllästymisen lisäksi myös loukkaantumisriskiä.

Treeniohjelman noudattaminen kannattaa sekä tavoitteellisessa että ei-niin-tavoitteellisessa treenaamisessa. Muista vain varmistaa, että se on sinulle sopivaksi tehty ja palvelee käyttötarkoituksiasi!

 

Kirjoittaja: Aino Papinniemi, helsinkiläinen personal trainer, journalisti ja taiteilija. 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: