Tavoitteena hyvä ryhti

tammi 21, 2016 | Lifestyle naiset | 0 Kommenttia

Huono ryhti vaivaa yhä useampaa meistä. Se kuormittaa rankaa, aiheuttaa kipuja ja näyttääkin epämääräiseltä. Hyvä ryhti taas pitää rangan kunnossa. Ryhdikkäänä myös olo on itsevarmempi ja voimakkaampi kuin lysähtäneessä asennossa retkotettaessa.

Huonon ryhdin aiheuttaja löytyy todennäköisesti lihasten heikkoudesta tai niiden kireydestä ja asentotunnon heikkenemisestä. Pitkät istumajaksot ja monotoninen asento ovat tehokkaita keinoja pilata ryhti. Lue alla olevat Tikiksen vinkit, jos tavoitteenasi on hyvä ryhti.

Tiedosta asentosi

 

Tärkeimmät asiat ensin: oman kehon asennon tiedostaminen on avain parempaan ryhtiin. Lysähtänyt ryhti on usein opittu tapa, sillä hyvän ryhdin ylläpitäminen vaatii keskittymistä ja työstämistä. Tietoinen hyvän asennon hallinta kuitenkin kannattaa, sillä huono ryhti aiheuttaa muun muassa kipua kuormittuneessa rangassa, päänsärkyä, pistoksen tuntemuksia lapojen alueella ja käsien puutumista. Hyvä ryhti ei kuormita rankaa, sillä siinä kehoon kohdistuva paine jakautuu tasaisesti selän rakenteille. Hyvä ryhti on vapautunut, tuntuu hyvältä, helpottaa hengitystä ja on luonnollinen. Sotilaallista, yliojentunutta ryhtiä ei tarvitse tavoitella. Kumaran ryhdin lisäksi juuri yliojentunut ryhti on tavallisimpia selkärangan virheasentoja. Selkärangan muodon kuuluu olla kaksois S-kirjaimen muotoinen. Rintarangan kohdalla on taaksepäin kupera mutka, kyfoosi. Myös risti- ja häntäluu muodostavat pienen kyfoosin. Kaula- sekä lannerangan kohdalla nikamat taas muodostavat koveran mutkan eli lordoosin.

Vahvista lihaksia

 

Tärkeimpiä rangan asentoa tukevia lihaksia ovat keskivartalon ja erityisesti yläselän lihakset. Vahva keskivartalo on avainasemassa tukemassa selän asentoa, joten vatsalihasliikkeitä ei kannata skipata. Yläselän lihasten aktivoiminen voi olla hankalaa, varsinkin jos asento on jo kovin lysähtänyt. Yläselän lihasten vahvistaminen kannattaa aloittaa yksinkertaisesti pyöristämällä selkää ja vetämällä sitten lavat yhteen ryhdikkääseen asentoon ja työntämällä rintaa ulos. Tämä helpottaa lihasten aktivoimista varsinaisessa yläselkätreenissä. Hyviä liikkeitä ovat soutu- ja vetoliikkeet, joissa liike siis tapahtuu vetämällä edestä taaksepäin tai ylhäältä alaspäin.

Venytä kireät lihakset

 

Rankaa huonoon asentoon voivat vetää myös kireät lihakset. Jos olkapäät kiertyvät eteen ja yläselkä tuppaa pyöristymään liiaksi, syypää voi löytyä kiristyneistä rintalihaksista. Ison rintalihaksen lisäksi kannattaa huomioida pieni rintalihas, joka kiinnittyy kylkiluihin ja korppilisäkkeeseen ja vastaa lapaluun rotaatiosta ja alasvedosta. Lantion aluekin vaikuttaa ryhtiin. Kireät lonkankoukistajat eivät päästä lantiota suoristumaan kunnolla ja voivat olla huonon selän asennon takana.

Vältä monotonisia asentoja

 

Istuminen on yksi suurimmista ryhtiin vaikuttavista tekijöitä. Vältä pitkiä istumisjaksoja ja pidä huolta hyvästä vartalon asennosta silloin, kun istut. Hyvä keino on käyttää satulatuolia tai säätää toimistotuoli kippausasentoon, jolloin on pakko istua suorassa tuolin reunalla. Muista myös nostaa pylly penkistä mahdollisimman usein. Paikallaan olo ei siis ole hyväksi ryhdille, mutta on hyvä muistaa, että myöskään pitkään jatkuva monotoninen liike, kuten useamman tunnin kestävä juoksu, ei ole hyväksi ainakaan kovin usein tehtynä. Liikunnassa kannattaakin muistaa monipuolisuus.

– Riina

Lue myös: Istumatyöntekijä, lisää liikettä arkeesi!


Haluaisitko paremman ryhdin? Tuntuuko selässäsi kipuja, ja etsit kivuille sopivaa hoitokeinoa? Kaipaisitko lisää liikkuvuutta, muttet tiedä miten saisit sitä? Kaiken tämän, eli paremman ryhdin, kivuttoman selän ja lisää liikkuvuutta, saat Tiksen SELKÄ KUNTOON -nettivalmennuksesta! Nyt vain 97 € (norm. 147 €, tarjous voimassa 13.11.2016 asti)!

tikis_selka_980x400s

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: