Paranna sisäilman laatua kotona – 3 vinkkiä

tammi 28, 2016 | Lifestyle naiset | 0 Kommenttia

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että vietämme noin 90% ajastamme sisätiloissa? Millaista ilmaa hengitämme ja mikä vaikutus sillä on terveyteemme? Huono sisäilma voi aiheuttaa esimerkiksi seuraavia oireita: silmien ärsytystä ja kutinaa, nuhaa, yskää, nivelsärkyä, pahoinvointia ja huimausta. On kuitenkin paljon asioita, joilla voimme parantaa sisäilmaa kodeissamme. Terveellinen sisäilma on hajutonta, pölytöntä, vedotonta ja lämpötilaltaan miellyttävää. Tässä muutama vinkki, joilla voit parantaa sisäilmaa kotonasi:

1. Varmista riittävä ilmanvaihto

Sisäilmaongelmat liittyvät usein ilmanvaihtoon. Jos ilmanvaihto on riittämätön, voi siitä aiheutua tunkkaisuutta, joka johtaa keskittymiskyvyn heikkenemiseen ja huonoon oloon. Kodin ilmanvaihtoventtiilit on syytä puhdistaa pari kertaa vuodessa. Myös liesituulettimen rasvasuodatin olisi hyvä pestä tai vaihtaa muutaman kuukauden välein.

Ilmanvaihdon on oltava toiminnassa myös silloin, kun asunnossa ei ole ketään. On suositeltavaa säädellä ilmanvaihdon tehoa asunnon käytön mukaan. Koneellinen ilmanvaihto kannattaa säätää isommalle teholle esimerkiksi siivouksen, ruuanlaiton, saunomisen, suihkun ja pyykin kuivattamisen ajaksi.

2. Huolehdi kodin oikeasta sisälämpötilasta ja kosteustasapainosta

Ihmiset kokevat lämpötiloja eri tavoin, joten se on yksilöllistä. Voidaan kuitenkin sanoa, että sopiva huonelämpötila on noin 21-22 astetta. Lämpötilan lisäksi olisi hyvä huolehtia myös ilman kosteudesta. Talvella sisäilma voi tuntua kuivalta, kun suhteellinen kosteus laskee 20-45 prosenttiin. Kuiva ilma saattaa aiheuttaa hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytystä. Näitä oireita helpottamaan voi käyttää ilmankostutinta. Markkinoilta löytyy erilaisia ilmankostuttimia – Wilfalla on ultraääniperiaatteella toimivia ilmankostuttimia, joiden höyry leviää huoneilmaan helposti parantaen sisäilman kosteustasapainoa ja vähentäen ongelmia, joita liian kuiva sisäilma voi aiheuttaa.

Liian kuivassa ilmassa ihon luonnollinen kosteus haihtuu nopeammin, mikä kuivattaa ihoa ja limakalvoja. Tyypillisesti kuiva sisäilma tuntuu silmien, nielun, nenän ja poskionteloiden kuivuutena ja ärtyneisyytenä. Kuivat limakalvot ovat alttiimpia bakteereille ja viruksille, joten liian kuiva sisäilma saattaa myös lisätä riskiä sairastua infektioihin. Kuiva ilma aiheuttaa allergikoille helposti hengitysvaikeuksia ja voi pahentaa astman oireita. Liian kuiva sisäilma vaikuttaa myös asumisviihtyvyyteen ja asunnon materiaaleihin: parketti kärsii, puiset huonekalut halkeilevat, tapetit irtoilevat, viherkasvit kärsivät ja pöly leijuu ilmassa.

Sisäilman ihanteellisen kosteustasapainon ylläpidossa ilmankostuttimesta on suuri apu. Esimerkiksi Wilfalta löytyy ilmankostuttimia, joilla pystytään tuottamaan sekä kylmää että lämmintä höyryä. Tällainen on esimerkiksi Wilfa Mist, joka myös valvoo ilman kosteustasapainoa automaattisesti – voit siis asettaa haluamasi kosteustason ja antaa koneen hoitaa loput. Wilfa Tåkessa on puolestaan ionisointitoiminto, jonka avulla voi tasoittaa ja raikastaa huoneilmaa. Wilfa Lotus tuottaa kylmää höyryä mutta soveltuu oivallisesti pienempiin makuuhuoneisiin ja helpottaa unta häiritsevää kurkun ja nenän kuivumista. Ultraääni-ilmankostuttimien iso etu on niiden hiljaisuus, joten voit huoletta käyttää sellaista makuuhuoneessa.

Wilfa Mist

Varsinkin näin lämmityskaudella kannattaa seurata sisäilman kosteustasapainoa. Ilman kuivuus vaikuttaa myös siihen, miten koet sisälämpötilan. Kuiva sisäilma saa huoneilman tuntumaan kylmemmältä. On helpompaa ja energiatehokkaampaa nostaa ilmankosteutta sen sijaan, että lämmittää lisää.

3. Siivoa säännöllisesti

Säännöllinen perussiivous riittää. Sisätiloissa kannattaa suosia helposti puhdistettavia pintoja sekä vähän pölyäviä sisustusmateriaaleja, ja pitää niitä puhtaana. Pölyt saa helpoiten poistettua pinnoilta nihkeällä mikrokuituliinalla tai tehokkaalla HEPA-suodattimella varustetulla imurilla.

Sisäilman puhdistukseen voi käyttää myös ilmanpuhdistinta. Jos sisäilma on huonoa eikä sinulla ole ilmaa puhdistavaa laitetta, toimit itse ilmanpuhdistimena hengittäessäsi huonoa ilmaa ja sen mukana erilaisia hiukkasia, itiöitä ym. ilmassa leijalevia pieniä partikkeleita. Wilfan ilmanpuhdistimet pystyvät poistamaan ilmasta valtaosan tällaisista hiukkasista. Ne poistavat tehokkaasti allergeenit, haitalliset kaasut ja bakteereja, viruksia sekä hajuja. Esimerkiksi Wilfa AP-5 pienikokoisessa ilmanpuhdistimessa on UV-valo, joka tappaa 97,6% bakteereista ja viruksista ilmassa. Ilmaa voi raikastaa ionisointitoiminnolla ja laitetta voi myös pitää käynnissä yöllä hiljaisen 28dB yötoiminnon ansiosta.

Lähteet: Hengitysliitto ja Wilfa

(Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Wilfan kanssa)

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: