Välillä istuminen on välttämätöntä ja siksi oikeanlainen istuma-asento on tärkeää hallita. Röhnöttäminen ja eteenpäin kaartuva ryhditön asento sekä toispuoleisesti istuminen ovat huonoja tapoja ja altistavat selkäkivun synnylle.

Istumisen haittavaikutuksista on puhuttu paljon. Toiset sanovat istumisen olevan nykyihmisen suurin terveysriski, ja toiset väittävät päivittäisen liikunnan olevan merkityksetöntä, jos suurin osa päivästä kuluu toimistossa istuen. Jotakin perää väitteissä on, sillä istumisen on todettu aiheuttavan ainakin seuraavanlaisia ongelmia:

SelkäPitkä istumissessio synnyttää alaselän lihaksissa kireyttä, joka voi yltyä lihaskivuksi ja aiheuttaa välilevyn pullistumia.

Lonkat ja lantio – Istuessa lonkankoukistajat lyhenevät ja kiristyvät. Kireät lonkankoukistajat voivat heijastua lantioon, ja ikään kuin vetää lannerankaa eteenpäin. Tällöin alaselkään muodostuu liiallinen notko ja selän rakenteet kärsivät.

Vatsalihakset – Eteenpäin kaartuva asento, ja käsien tukeminen työpöytään koneella istuessa heikentävät vatsalihaksia sekä syviä keskivartalon lihaksia.

Pakarat – Pitkään istuminen myös venyttää pakaralihaksia pitkiä aikoja, jolloin kiinteät pakaralihakset menettävät kimmoisuuden.

Muista nämä vinkit

 

Istumatyötä tehdessä on tärkeää korjata asento oikeaksi pitkin päivää. Lisäksi pieni jumppaaminen, lyhyt kävelykierros tai edes tuolista nouseminen taukojen aikana on hyvä ottaa tavaksi. Puhelimeen voi esimerkiksi asettaa tunnin välein hälytyksen, jolloin nousee tuolista ylös, kävelee, jumppaa ja nauttii lasin vettä sekä korjaa istuma-asennon oikeaksi. Asentoa korjatessa nämä vinkit kannattaa muistaa ja opetella lihasmuistiin.

  1. Istu syvällä tuolissa, älä reunalla – Tällä tarkoitetaan sitä, että istuessa alaselkä osuu tuolin selkänojaan, jolloin selkänoja tukee oikeanlaista ryhtiä. Lisäksi alaselän notkoa tukemaan voi asettaa pyyhkeen tai tyynyn.
  1. Älä kallistu eteenpäin – Tällöin selkä pyöristyy, pää tipahtaa hartioiden väliin ja olkapäät kääntyvät eteenpäin. Sen sijaan keskity ryhdikkääseen asentoon.
  1. Rentouta hartiat – On tärkeää huomioida, että hartiat ovat alhaalla ja sekä ryhdikkäästi suorassa linjassa vartalon kanssa, jolloin rintakehä pysyy avoinna.
  1. Kädet lähellä vartaloa – Vaikka töitä tekisikin koneella kirjoittaen, olisi hyvä yrittää pitää kädet lähellä kylkiä. Näin olkapäät eivät vahingossakaan valu eteenpäin.
  1. Pidä kyynärpäät 90 asteessa – Pöytä ja tuoli kannattaa asettaa niin, että kyynärpäät pysyvät kauniisti 90 asteessa. Kyynärpäät ja kyynärvarsi lepää kevyesti pöydällä. Näin asento pysyy rentona.
  1. Nenä yläviistoon – Pään asento on myös tärkeä osa ryhdikästä istumista. Pään oikea asento löytyy, kun päälaki osoittaa suoraan kattoa kohti ja leuan alla olevat lihakset jännittä imaisemalla leukaa hieman sisäänpäin.
  1. Keskity myös yläkroppaan – Yläselkä ja niska tulee pitää rennosti ryhdissä. Olkapäät taaksepäin pyöräyttämällä löytyy rento ja ryhdikäs asento. Lisäksi vatsalihakset kannattaa jännittää vetämällä hieman vatsaa sisään, jolloin asento lukkiutuu.
  1. Jalat tukevat istumista – Jalat on parasta asettaa siististi vierekkäin lattialle lantion leveydelle ja jalkaterät eteenpäin osoittaen. Jos tuoli on liian korkea, eikä sitä voi säätää, kannattaa etsiä koroke jalkojen alle tukemaan.

Lähde: mindbodygreen.com

 

Lisää kiinnostavia artikkeleita:

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: