Ergonominen työasento – 8 vinkkiä

tammi 22, 2017 | Lifestyle miehet, Lifestyle naiset | 0 Kommenttia

Välillä istuminen on välttämätöntä ja siksi oikeanlainen istuma-asento on tärkeää hallita. Röhnöttäminen ja eteenpäin kaartuva ryhditön asento sekä toispuoleisesti istuminen ovat huonoja tapoja ja altistavat selkäkivun synnylle. Lue, miten ergonominen työasento syntyy!

Istumisen haittavaikutuksista on puhuttu paljon. Toiset sanovat istumisen olevan nykyihmisen suurin terveysriski, ja toiset väittävät päivittäisen liikunnan olevan merkityksetöntä, jos suurin osa päivästä kuluu toimistossa istuen. Jotakin perää väitteissä on, sillä istumisen on todettu aiheuttavan ainakin seuraavanlaisia ongelmia:

Selkä – Pitkä istumissessio synnyttää alaselän lihaksissa kireyttä, joka voi yltyä lihaskivuksi ja aiheuttaa välilevyn pullistumia.

Lonkat ja lantio – Istuessa lonkankoukistajat lyhenevät ja kiristyvät. Kireät lonkankoukistajat voivat heijastua lantioon, ja ikään kuin vetää lannerankaa eteenpäin. Tällöin alaselkään muodostuu liiallinen notko ja selän rakenteet kärsivät.

Vatsalihakset – Eteenpäin kaartuva asento ja käsien tukeminen työpöytään koneella istuessa heikentävät vatsalihaksia sekä syviä keskivartalon lihaksia.

Pakarat – Pitkään istuminen myös venyttää pakaralihaksia pitkiä aikoja, jolloin kiinteät pakaralihakset menettävät kimmoisuuden.

Muista nämä vinkit

 

Istumatyötä tehdessä on tärkeää korjata asento oikeaksi pitkin päivää. Lisäksi pieni jumppaaminen, lyhyt kävelykierros tai edes tuolista nouseminen taukojen aikana on hyvä ottaa tavaksi. Puhelimeen voi esimerkiksi asettaa tunnin välein hälytyksen, jolloin nousee tuolista ylös, kävelee, jumppaa ja nauttii lasin vettä sekä korjaa istuma-asennon oikeaksi. Asentoa korjatessa nämä vinkit kannattaa muistaa ja opetella siten, että ne ovat lihasmuistissa asti:

  1. Istu syvällä tuolissa, älä reunalla – Tällä tarkoitetaan sitä, että istuessa alaselkä osuu tuolin selkänojaan, jolloin selkänoja tukee oikeanlaista ryhtiä. Lisäksi alaselän notkoa tukemaan voi asettaa pyyhkeen tai tyynyn.

 

  1. Älä kallistu eteenpäin – Tällöin selkä pyöristyy, pää tipahtaa hartioiden väliin ja olkapäät kääntyvät eteenpäin.  Keskity sen sijaan ryhdikkääseen asentoon.

 

  1. Rentouta hartiat – On tärkeää huomioida, että hartiat ovat alhaalla ja selkä ryhdikkäästi suorassa linjassa vartalon kanssa, jolloin rintakehä pysyy avoinna.

 

  1. Kädet lähellä vartaloa – Vaikka töitä tekisikin koneella kirjoittaen, on hyvä yrittää pitää kädet lähellä kylkiä. Näin olkapäät eivät vahingossakaan valu eteenpäin.

 

  1. Pidä kyynärpäät 90 asteen kulmassa – Pöytä ja tuoli kannattaa asettaa niin, että kyynärpäät pysyvät kauniisti 90 asteen kulmassa. Kyynärpäät ja kyynärvarsi lepäävät kevyesti pöydällä. Näin asento pysyy rentona.

 

  1. Nenä yläviistoon – Pään asento on myös tärkeä osa ryhdikästä istumista. Pään oikea asento löytyy, kun päälaki osoittaa suoraan kattoa kohti ja leuan alla olevat lihakset jännittää imaisemalla leukaa hieman sisäänpäin.

 

  1. Keskity myös yläkroppaan – Yläselkä ja niska tulee pitää rennosti ryhdissä. Rento ja ryhdikäs asento löytyy pyöräyttämällä olkapäät taaksepäin. Lisäksi vatsalihakset kannattaa jännittää vetämällä hieman vatsaa sisään, jolloin asento lukkiutuu.

 

  1. Jalat tukevat istumista – Jalat on parasta asettaa siististi vierekkäin lattialle lantion leveydelle ja jalkaterät eteenpäin osoittaen. Jos tuoli on liian korkea, eikä sitä voi säätää, kannattaa etsiä koroke jalkojen alle tukemaan.

Lähde: mindbodygreen.com

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: