Väsymys – 14 syytä jatkuvaan väsymykseen

syys 26, 2017 | Lifestyle miehet, Lifestyle naiset | 0 Kommenttia

Oletko jatkuvasti väsynyt? Unenpuute ei ole ainoa tekijä, joka syö energiaasi. Pikkuasiat, joita teet (tai et tee), voivat uuvuttaa sinut sekä henkisesti että fyysisesti, jolloin arjesta selviytyminen voi olla työlästä. Paljastamme nyt joukon huonoja tapoja, jotka saavat väsyneeksi. Tarjoamme kuitenkin myös helppoja ja yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla jaksaa paremmin.

1. Skippaat treenit kun väsyttää

Itse asiassa, treenin jättäminen väliin energian säästämiseksi voi toimia päinvastoin. Georgian yliopiston tekemässä tutkimuksessa ilmeni, että kun vähän liikkuvat, mutta muuten terveet aikuiset harrastivat kevyttä liikuntaa kolme kertaa viikossa 20 minuutin ajan, tunsivat he olonsa vähemmän uupuneiksi ja energisemmiksi kuuden viikon jälkeen. Säännöllinen treenaaminen kasvattaa voimaa ja kestävyyttä, tehostaa sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa sekä kuljettaa happea ja ravinteita kudoksille. Joten seuraavan kerran, kun olet vaarassa rojahtaa sohvalle, mene edes lyhyelle kävelylle – et varmasti kadu. Yksi vaihtoehto on hyötyliikunta. Voit esimerkiksi pyöräillä töihin.

 

2. Et juo tarpeeksi vettä

Pienikin nestevaje, jo 2% normaalista nestetasapainosta, vaikuttaa energiatasoon. Nestevajaus aiheuttaa verivolyymin pienenemistä, mikä tekee verestä paksumpaa. Tästä johtuen taas sydämen pumppausteho laskee, jolloin hapen ja ravinteiden kuljetus lihaksille ja elimille hidastuu. Se, kuinka paljon vettä on juotava päivittäin, riippuu useasta tekijästä (esim. ikä, paino, liikunnan määrä). Hyvä nyrkkisääntö on juoda 2-3 litraa päivässä.

 

3. Et saa tarpeeksi rautaa

Raudanpuute voi aiheuttaa ärtymystä, heikkoutta ja keskittymiskyvyn puutetta. Se aikaansaa väsymystä, sillä raudanpuutteen vallitessa happea kulkeutuu vähemmän lihaksille ja soluille. Tehosta raudansaantiasi – näin vähennät anemian riskiä. Hyviä raudanlähteitä ovat muun muassa liha, kidney-pavut, tofu, kananmunat (sisältäen keltuaisen), tummanvihreälehtiset kasvit, pähkinät ja maapähkinävoi. Syö näiden kanssa jotain C-vitamiinipitoista, sillä se tehostaa raudan imeytymistä. Huomioithan, että raudanpuute voi olla merkki jostakin piilevästä sairaudesta, joten käväise lääkärillä, jos huomaat merkkejä raudanpuutteesta.

 

4. Olet perfektionisti

Jos päämääränä on absoluuttinen täydellisyys (=mahdotonta), työskentelet liian kovasti turhaan. Asettamalla tavoitteita, jotka ovat niin epärealistisia, että ne on vaikea tai jopa mahdoton saavuttaa, saat aikaan itsessäsi vain riittämättömyyden tuntemuksia. Kokeile asettaa itsellesi aikarajoitus jonkun tietyn projektin suhteen ja pidä siitä kiinni. Saatat yllättyä huomatessasi, että extra-aika projektin parissa ei parannakaan lopputulosta.

 

5. Teet kärpäsistä härkäsiä

Jos oletat, että jokainen pomosi järjestämä yllättävä kokous tarkoittaa potkuja, tai et uskalla ajaa pyörääsi, koska pelkäät mahdollista onnettomuutta, syyllistyt katastrofisoimiseen. Tämä huolestuneisuus voi lamauttaa ja tehdä sinusta henkisestä uupuneen. Kun huomaat ajattelevasi aina pahinta mahdollista vaihtoehtoa, hengitä syvään ja kysy itseltäsi, kuinka todennäköistä oikeasti on, että tämä skenaario toteutuu. Ulkoilu, meditaatio, treenaaminen tai kaverin kanssa keskustelu voivat auttaa sinua käsittelemään tilanteita paremmin ja realistisemmin.

 

6. Jätät aamupalan väliin

Nukkuessasi keho jatkaa päivällä syömäsi ruoan käyttämistä rakennus- ja polttoaineena. Kun heräät, kroppa vaatii lisätankkausta aamupalan muodossa. Jätäpä väliin, niin olo on vetämätön. Syömällä aamupalan käynnistät aineenvaihduntasi uuteen päivään.

Syö aamupala, joka sisältää täysjyvää, proteiinia ja hyviä rasvoja. Kunnollinen aamupala voi sisältää vaikkapa kaurapuuroa protskujauholla ja maapähkinävoinokareella höystettynä tai smoothien hedelmistä, rahkasta, rasvattomasta maidosta sekä mantelivoista.

 

7. Elät roskaruualla

Sokeria ja nopeita hiilareita sisältävissä ruoissa (roskaruoat, makeiset yms.) on korkea glykeeminen indeksi. Glykemiaindeksi kertoo, kuinka nopeasti hiilarit nostavat verensokeriasi, ja jatkuvat ”piikit” verensokeritasossa aihettavat väsymystä. Pidä verensokerisi tasaisena syömällä proteiinia ja täysjyvää jokaisella aterialla. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi kana + tumma riisi, lohi + bataatti tai kanasalaatti + hedelmä.

 

8. Sinun on vaikea sanoa ”ei”

Muiden miellyttäminen koituu yleensä oman energian ja onnellisuuden kohtaloksi. Opettele sanomaan ei –  olipa kyseessä lastesi valmentaja, joka pyytää leipomaan keksejä futisjoukkueelle tai pomosi, joka tarvitsisi sinua töihin ekstrapäiväksi. Kaikkeen ei tarvitse vastata myöntävästi! Harjoittele ”ei”:n lausumista yksiksesi sanomaan ääneen – tämä helpottaa kieltäytymistä seuraavassa sitä vaativassa tilanteessa.

 

9. Toimistosi on sotkuinen

Sotkuinen työpöytä uuvuttaa sinua häiritsemällä keskittymiskykyä sekä aivojen kykyä käsitellä tietoa, selviää Princetonin yliopiston tutkimuksesta. Varmista jokaisen työpäivän päätteeksi, että työpisteesi jää siistiksi. Näin saat miellyttävän startin seuraavalle työpäivälle. Jos toimistosi vaatii massiivista järjestelyä, toteuta se pala palalta. Aloita siivoamalla näkyvät sotkut, siirry sitten käymään läpi työpöytä ja lopuksi kaapit ja komerot yksi osio kerrallaan.

 

10. Teet töitä lomallakin

Luetko sähköposteja altaan reunalla? Ei kannattaisi, sillä se voi altistaa sinut loppuunpalamiselle. Totaalinen relaaminen mahdollistaa sekä mielen että kehon palautumisen, jolloin palaat töihin virkeämpänä. Kun pidät välillä kunnolla taukoa, olet luovempi, tuotteliaampi ja tehokkaampi.

 

11. Nautit viiniä ennen nukkumaanmenoa

Yömyssy kuulostaa hyvältä tavalta rentoutua ennen nukkumaanmenoa, mutta se voi toimia täysin päinvastaisesti. Aluksi alkoholi vähentää keskushermoston toimintaa ja vaikuttaa rauhoittavasti, mutta lopulta kuitenkin huonontaa unenlaatua. Alkoholin pilkkoutuminen elimistössä aiheuttaa adrenaliiniryöpyn, jonka johdosta unesi on luultavasti katkonaista alkoholin nauttimisen jälkeisenä yönä. Jos mahdollista, älä siis nauti alkoholia 3-4 tuntiin ennen nukkumaanmenoa.

 

12. Luet sähköposteja ennen nukkumaanmenoa

Tabletin, älypuhelimen tai tietokoneen näytön hohtava taustavalo haittaa kehon luonnollista vuorokausirytmiä vähentämällä melatoniinin tuotantoa. Herkkyys digitaaliselle valolle vaihtelee, mutta yleisesti ottaen on hyvä idea välttää teknologiaa 1-2 h ennen nukkumaanmenoa. Etkö voi millään pysyä erossa puhelimestasi ennen kuin pistät pääsi tyynyyn? Pidä siinä tapauksessa valonlähde ainakin reilun 30 sentin päässä kasvoistasi, jolloin nukahtamista haittaavat vaikutukset vähenevät. Suurimmassa osassa älylaitteistoa voit myös kytkeä haitallisen ”sinisen valon” pois päältä.

 

13. Painat päivän läpi kofeiinin voimalla

Aamun aloittaminen kunnon tujauksella kahvia ei ole laisinkaan haitallista. Itse asiassa tutkimukset osoittavat, että enintään kolme kuppia kahvia päivässä on terveydelle hyväksi! Jos kuitenkin käytät kofeiinia jatkuvasti, voit sotkea unirytmisi. Journal of Clinical Sleep Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus paljastaa, että kofeiinin nauttiminen kuusikin tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa haittaa unta, joten lopeta kahvittelu hyvissä ajoin iltapäivällä.

 

14. Valvot myöhään viikonloppuisin

Kukkuminen myöhään lauantai-iltana ja nukkuminen pitkään sunnuntaina johtaa siihen, että nukkumattia ei meinaa sunnuntai-iltana kuulua laisinkaan. Kehnoilla yöunilla koko maanantaipäivä saattaa kulua zombina vaeltaessa. Valvoessasi myöhään lauantaina, voit yrittää silti herätä normaalisti sunnuntaina – taltuta lyhyestä yöstä aiheutunut väsy lyhyillä päiväunilla. Parinkymmenen minuutin nokoset lataavat kroppaa ilman vaipumista syvään uneen. Jos päikkärit venähtävät ja siirryt syvään uneen, saatat herätä jopa väsyneempänä kuin ennen nokosia. Toisaalta viikonlopustakin pitää voida nauttia, eikä nukkumisesta täten kannata stressata liikaa.

Lähde: health.com

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: