Saatuani tuon tytön laihtumaan, haluan nyt auttaa muita: Pauliina Rantasen tarina 

helmi 9, 2016 | Lifestyle miehet, Lifestyle naiset | 0 Kommenttia

Personal trainerin asiakkaita yhdistää se, että kaikki heistä tavoittelevat jotakin muutosta elämäänsä. Yhdelle se voi tarkoittaa liikakilojen karistamista ja parempaa vireystilaa, toiselle lihaksikkaampaa runkoa tai jotain aivan muuta. Myös monen personal trainerin taustalta löytyy vastaavia kokemuksia omasta elämäntapamuutoksesta. Tässä Pauliinan tarina.

Pauliina on ollut lapsesta saakka pyöreä. Lukiossa mukaan kuvioihin tulivat alkoholi ja uudet kaverit, joiden myötävaikutuksella paino nousi kolmen vuoden aikana vielä 40 kiloa. Korkeimmillaan Pauliina paino huiteli lukion jälkeen 106 kilon tuntumassa ja suunta tuntui muutenkin olevan hukassa. Hän päätti kuitenkin lähteä korkeasta kynnyksestä huolimatta opiskelemaan merkonomiksi, vaikka samassa talossa opiskelevien, nuorempien koululaisten reaktiot ja kiusaaminen pelottivatkin ennakkoon.

Opiskeluun liittyvien työharjoittelujaksojen onnistumiset antoivat kuitenkin itseluottamusta sekä tsemppiä myös painonpudotukseen, mutta pysyvät onnistumiset antoivat kuitenkin vielä hetken odottaa itseään. Todellinen käännekohta oli personal traineriksi valmistuneen ystävän valmennukseen pääseminen. Se avasi vihdoin silmät sille, mitä tarkoittaa terveellinen ruokavalio ja oikeanlainen liikunta.

Pauliina on ollut ylipainoinen niin kauan kuin muistaa, eikä hän säästynyt koulukiusaamiselta ala- ja yläasteen aikana. ”Kun kävimme alaluokilla punnituksessa kouluterveydenhoitajalla ja painoin 20 –kiloa enemmän kuin muut, sain kuulla siitä koko ala-asteen ajan.

”Yritin kuitenkin ensimmäisen kerran laihdutuskuuria jo teininä. Silloin tein sen painonvartijoiden pisteitä laskemalla. Pelasin niillä peliä, enkä juuri syönyt mitään. Lähinnä panttasin kunnon ruokaa ja kuittasin ansaitut pisteet herkuilla, sillä oletin sen olevan toisarvoista, mistä nautitut kalorit tulevat”, Pauliina kertoo päätään pyörittäen. Paino putosi hetkellisesti, mutta tuli kaksin verroin takaisin jo lukioiässä.

”Koska olin vasta parikymppinen, ei ylipaino vielä onneksi ollut tuhonnut terveyttäni. Aineenvaihdunnan se kuitenkin sekoitti ja koetteli minua henkisesti. Onneksi vanhempani kannustivat ja rohkaisivat minua lähtemään Kauppaopiston merkonomiopintoihin. Suurin kynnys uudessa opinahjossa oli ehkä se, että opiskelimme samassa rakennuksessa 15-vuotiaitten kanssa ja minusta tuntui, kuin olisin mennyt uudestaan yläasteelle. En halunnut enää joutua kiusatuksi”, Pauliina vakavoituu kertoessaan se hetkisistä tuntemuksistaan.

Pauliina päätti kuitenkin ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa laihduttamaan. Kun hän sai työharjoittelujakson jälkeen kesätöitä samaisesta firmasta, toi se mukanaan myös onnistumisen tunnetta sekä itseluottamusta. Niiden voimaannuttamana hän sai tiputetuksi 20 kiloa, mutta paino jäi junnaamaan 80 –kilon tietämiin seuraavaksi vuodeksi

Kesällä 2010 Pauliina jatkoi painonpudotusurakkaansa ateriankorvikkeisiin turvautuen. Hän söi kuukauden ajan veteen sekoitettavia jauheruokia. Tulokset alkoivatkin näkyä nopeasti ja paino putosi kesän aikana kymmenisen kiloa. Se antoi lisää uskoa ja motivaatiota, sillä myös vaatekaapin sisältö meni uusiksi kivojen kommenttien kannustamana.

Pauliina ymmärsi, ettei hän voisi jatkaa loppuelämäänsä ateriankorvikkeilla, joten hän ryhtyi syömään pieniä aterioita säännöllisemmin, korvasi runsasenergisiä ruokia kasviksilla, hedelmillä ja marjoilla sekä vähensi reilusti myös alkoholin käyttöä. Hän ryhtyi myös harrastamaan selvästi aiempaa enemmän liikuntaa. Alkutalven liukastuminen ja polvilumpion sijoiltaan meno pysäyttivät kuitenkin jo liikkumaan tottuneen Pauliinan hetkeksi. ”Vastoinkäymisen sijaan se saattoi kuitenkin olla näin jälkeenpäin ajateltuna ratkaiseva askel kestävien muutosten näkökulmasta”, Pauliina myhäilee tyytyväisenä.

”Eräs ystäväni oli juuri valmistunut personal traineriksi ja pyysin häntä tekemään itselleni kuntosaliohjelman polven kuntoutusjaksolle”, Pauliina kertoo. ”Hän otti kuntouttamiseni asiakseen ja jatkoimme yhteistyötä polven parannuttuakin. Kerroin hänelle, että olisi ihan kiva, jos saisin vielä 5-8 kiloa pudotetuksi silloisesta painostani. Teimmekin tiiviisti töitä niin polveni kuin kuntonikin eteen ja viiden kilon sijaan painoa lähti 18 kiloa tavoiteajassa”, Pauliina summaa ja kehuu personal traineriaan parhaaksi valmentajaksi maan päällä.

Personal trainer –valmennusjakso sytytti Pauliinan intohimon liikuntaa sekä hyvinvoinnin edistämistä kohtaan. ”Fiilikseni oli sanoin kuvaamaton. Se oli vähän niin kuin sellainen jumankeikka, tämä onkin ihan mun juttuni –fiilis”, Pauliina muistelee. ”Vasta pt –valmennusjakso avasi silmäni sille, mitä tarkoittaa oikeasti terveellinen ruokavalio sekä fiksusti liikkuminen”, hän täydentää.

Pauliina3

”Vaikka sainkin korvaamattoman tärkeää apua valmentajaltani, täytyi minut itse tehdä omat valintani ja työ treenien merkeissä. Niiden ansiosta minulle tuli sellainen olo, että olen itse tuon tytön valmentaja. Ikään kuin ulkoistin itseni valmentajan rooliin ja autoin häntä laihtumaan. Ja jos sain noin ison tytön laihtumaan, niin saan kyllä varmasti kenet tahansa muunkin onnistumaan. Silloin syttyi kipinä omien personal trainer –opintojen aloittamiseen”, Pauliina kertoo.

Pauliina aloitti matkansa personal traineriksi Trainer4You Hyvinvointivalmentajaopinnoista. ”Fiilikset olivat ensihetkestä lähtien sairaan hyvät. Vaikka olin kahminut tietoja ja taitoja, tuli uutta osaamista roppa kaupalla”. Hän valmistuu suunnitelmiensa mukaan personal traineriksi kesään 2016 mennessä. ”Suomessa on satoja tuhansia ylipainoisia, joka haluaisivat tehdä samanlaisen muutoksen kuin minä. Uskonkin olevani oikea ihminen auttamaan heitä, sillä tiedän tarkalleen miltä elämä ylipainoisena tuntuu ja mitä muutos todellisuudessa vaatii. Uskon myös, että vertaisohjaajana saan myös kommunikaation pelaamaan avoimemmin”, Pauliina pohdiskelee tulevaisuuttaan personal trainerina.

”En häpeä sitä, että olin lihava. Koen sen enemmänkin opettavaisena elämänkokemuksena. Kun on itse saavuttanut jotain tuollaista, niin sitä ymmärtää olevansa itse oman kehityksensä pahin este tai suurin vauhdittaja. Kyllä meistä vaan löytyy uskomattomia voimia, kun niitä osaa hyödyntää”, Pauliina analysoi kokemaansa. Hän haaveileekin tekevänsä uudesta intohimostaan liikunnasta itselleen leipätyön ja työllistävänsä myös monia muita alan ammattilaisia tulevan yrityksensä kautta. ”Haluan myös olla elämäni kunnossa kesällä 2017 astellessani alttarille. Voi olla, että hääkunnon virittäminen saa jatkoa fitness –kilpailuihin osallistumisesta, mutta se jää nähtäväksi, Pauliina naurahtaa. ”Kisasuunnitelmat antavat lisämotivaatiota treenaamiseen, mutta katsotaan sitten tulevaisuudessa, nousenko koskaan kisalavalle”, hän täydentää.

Pauliinan 10 vinkkiä painonpudottamisesta haaveilevalle:

  1. Kuka tahansa kykenee samaan kuin minä, jos on perusterve ja motivoinut henkilö.
  2. Laihtumiseen ei tarvita oikeastaan kuin oikeata ajatusmaailmaa. Kaikki muu tulee sen jälkeen melkein kuin itsestään.
  3. Pienet asiat ratkaisevat toistuessaan. Siksi onkin tärkeää ymmärtää pistää omat tapansa uusiksi.
  4. Olen jäljitellyt edellisen oivalluksen moneen asiaan ja todennut pienillä rutiineilla olevan saavutettavissa todella isoja muutoksia muillakin elämänalueilla. Ihmiset aliarvioivatkin mielestäni usein omat kykynsä.
  5. Laihduttamisessa ei ole pelkästään kyse ulkonäöstä ja pinnallisuudesta. Ainakin minulle se on enemmän henkistä hyvää oloa, jonka fyysinen hyvinvointi mahdollistaa.
  6. Ihmiset laihduttavat usein todella typerästi syömättömyydellä. Laihtuakseen ja liikkuakseen on energiaa saatava riittävästi sekä säännöllisesti puhdasta ruokaa 3-4 tunnin välein syömällä.
  7. Myös liikunta aloitetaan usein liian brutaalilla tavalla. Liikkeelle on lähdettävä sieltä missä on ja kuntoa on rakennettava pikku hiljaa treeniannosta lisäämällä sekä tehostamalla.
  8. Kestävä muutos ei koskaan tapahdu poppakonsteilla, eikä missään nimessä istumalla sohvalla. Siihen tarvitaan aina kovaa työtä ja omistautumista. Olenkin opetellut syömään oikein ja liikkumaan järkevästi sekä nousujohteisesti. Olen myös jatkanut eteenpäin silloinkin, kun usko on ollut koetuksella. Joskus se on vaatinut myös mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä.
  9. Oma elämäni on kääntynyt päälaelleen siitä, mitä se ennen oli. Se on tarkoittanut myös ihmisten vaihtumista. Ne henkilöt, joihin ystävyys oli pinnallista ja se perustui lähinnä juhlimiseen, ovat jääneet pois kuvioista.
  10. Kannattaa kääntyä ajoissa ammattilaisen, kuten personal trainerin, puoleen. Ainakin omalla kohdallani vasta se oli käännekohta kestävien muutosten saavuttamisessa.

Pauliina Rantanen, bloggaaja: http://healthskitchen.fitfashion.fi/, personal trainer ja tuleva ravintovalmentaja

Lue lisää hyödyllistä tietoa elämäntapamuutoksesta ja muutosprosessista sekä huikeita onnistumistarinoita henkilöistä, jotka ovat onnistuneet pudottamaan painoaan tai parantamaan terveyttään pysyvästi Trainer4Youn  Personal trainer –elämäntapamuutoksen ammattilainen –oppaasta. Opas on tarkoitettu erityisesti oman elämäntapamuutoksen kynnyksellä oleville, elämäntapamuutoksen jo tehneille sekä heille, jotka haluavat tukea muita muutoksessa.

Personal trainer – elämäntapamuutoksen ammattilainen -oppaan pääset lataamaan kirjautumalla tai luomalla maksuttoman tunnuksen Trainer4You-tietopankkiin.

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: